Devojčica dobila veštačku ruku napravljenu u 3D štampaču (VIDEO)

3D štampanje je u poslednje vreme sve popularnije i pristupačnije, a ovo je samo jedna od primena ove tehnologije

  • 1

Sedmogodišnja devojčica Fejt Lenoks iz Kalifornije nema levu ruku, a njen problem rešila je jedna posebna proteza. Naime, one je dobila veštačku ruku napravljenu u 3D štampaču koja košta samo 50 dolara.

ŽIVIMO U BUDUĆNOSTI: Od sada možete da odštampate auto i da ga - VOZITE!

Kompanija koja je proizvela ovu ruku "Build it Workspace" nastala je pre manje od godinu dana, a njen osnivač je inženjer Mark Lengsfeld.

Mark je 3D štampače koristio za pravljenje brojnih proizvoda, od pumpi za ulje, pa do neimenovanog letećeg vozila. Međutim, ovo je prvi put da je iskoristio ovu tehnologiju za pravljenje proteza.

Mark Muler, protetičar sa državnog univerziteta Kalifornija koji je pomogao u dizajniranju ove ruke, izjavio je da proteze sa senzorima koji se povezuju sa ljudskim mišićima mogu da koštaju od 15 do 20 hiljada dolara. U poređenju sa tim, 3D proteza teži manje od pola kilograma i veoma je pristupačna, što je naročito važno kod dece koja ovu vrstu proteza prerastu za manje od godinu dana.

Fejt boluje od kompartment sindroma koji nastaje kada položaj fetusa u vreme porođaja onemogućava dotok krvi u određeni ekstremitet, što dovodi do nepopravljivog oštećenja. Nakon što lekari nisu uspeli da rehabilituju njenu levu ruku, oni su bili prinuđeni da je amputiraju od lakta na dole kada je Fejt imala samo devet meseci.

3D tehnologija je u poslednje vreme sve popularnija i pristupačnija. Proizvodnja kao i materijali su prilično jeftini u odnosu na ostale načine proizvodnje.

Primera radi, proizvodnja vozila traje oko šest nedelja, dok 3D štampanjem ovaj proces traje svega pet dana.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA