MICROSOFT NAUČIO NA GREŠKAMA: Zbog ovoga će Windows 10 biti najbolji do sada (FOTO)

Windows 10 će svetlost dana ugledati na leto ove godine potvrđeno je iz sedišta u Redmondu, a noviteti koji su do sada predstavljeni ukazuju na to da će ova verzija čuvenog operativnog sistema biti i najbolja do sada

  • 12

Microsoft je očigledno shvatio šta se korisnicima Windows 8, kasnije 8.1 operativnog sistema nije dopalo, pa je rešio da sa naslednikom, Windowsom 10 popravi stvar.

Takav smo barem mi utisak stekli nakon testiranja 10041 build verzije novog Windowsa.

Pre svega, Microsoft je rešio da svoj čuveni OS učini kompatibilnim na svim uređajima. To znači da će uskoro računari, pametni telefoni, tableti i Xbox konzola funkionisati na zajedničkom ekosistemu, odnosno da će sve aplikacije napravljene za Windows 10 funckionisati na svim pomenutim uređajima.

Kada je reč o sistemskoj zahtevnosti, za pokretanje “Desetke” nije potrebna bog zna kakva mašina. Sistemski zahtevi su gotovo identični prethodniku, a još bolja stvar u celoj priči je da će na Windowsu 10 mnogi programi funkcionisati bolje nego na prethodniku zahvaljujući daleko boljoj optimizaciji.

Printskrin: Windows 10 Printskrin: Windows 10

Primera radi, Google Chrome se mnogo brže pokreće na “Desetki”, nego na Windowsu 7, iako je reč o istoj konfiguraciji računara.

Takođe, najavljen je i DirectX 12 koji bi trebao da bude prava “poslastica” za gejmere. Nova verzija ovog programa će doneti i do 20 odsto bolje performanse u video igrama zato što će bolje raspoređivati posao između jezgara grafičke karte. Za sada ove tvrdnje treba uzeti sa dozom rezerve s obzirom da DirectX 12 još uvek nije dostupan u Technical Preview verziji novog Windowsa, a prve igrice koje će podržavati ovu tehnologiju najavljene su za kraj ove godine.

Najveća mana Windowsa 8 ne krije se “ispod haube”, već u drastično promenjenom dizajnu korisničkog interfejsa na koji većina korisnika nije navikla i koji je mnoge jednostavne funkcije učinio nepotrebno komplikovanim. Tome baš u prilog ne ide i činjenica da je Metro UI prevashodno bio optimizovan za korisnike tableta, a ne za ljude kojima su miš i tastatura i dalje glavno sredstvo za rad.

Printskrin: Windows 10 Printskrin: Windows 10

Prva i najveća stvar zbog koje su se mnogi ljudi bunili jeste nedostatak start dugmeta koji je bio sastavni deo Windowsa još od prvih verzija. Iako je Microsoft pokušao da stvari poboljša 8.1 updateom, to i dalje nije bilo to.

Međutim, na Windowsu 10 ovaj problem je rešen, jer je kompanija iz Redmonda pronašla savršenu formulu kako da start dugme dobije stari šmek, ali da istovremeno bude i novih i svežih stvari.

Printskrin: Windows 10 Printskrin: Windows 10

Pre svega, novi start meni zadržao je “live tiles” pločice, ali su takođe vraćene i dobro poznate stvari kao što su lista programa, nedavno korišćene aplikacije, opcija za isključivanje računara - jednom rečju sve što je imao svaki start meni do “Osmice”.

U levom delu novog start menija sada se nalaze nedavno korišćenje i dodate aplikacije, odmah ispod je dugme “All apps” (nekadašnji All Programs)  gde će biti smešteni svi instalirani programi, dok centralni i desni deo zauzimaju “live tiles” pločice.

“Live tiles” pločice imaju samo aplikacije koje se instaliraju sa Windows marketa, ali je u prostoru koji je predviđen za njih moguće dodati i prečicu ka bilo kom drugom programu, s tim što ona neće imati “živi” prikaz informacija.

U 10041 buildu, Microsoft je učinio start meni transparentnijim, što je veoma prijatno za oko. Ovaj meni se takođe jednim klikom na strelicu koja se nalazi u gornjem desnom uglu može razvući preko celog ekrana, što je idealno za korisnike kojima se start na “Osmici” dopadao.

Printskrin: Windows 10 Printskrin: Windows 10

Microsoft je na Windows Phone 8.1 operativnom sistemu predstavio Cortanu, digitalnu asistentkinju koja je pandan Siri odnosno Google Now aplikaciji. Pored pametnih telefona, plan Microsofta je da Cortanu oživi i i na Windows 10 operativnom sistemu.

Cortana se na Windowsu 10 nalazi odmah do start menija, a njena glavna uloga je da korisniku olakša određene zadatke. Tako je pomoću nje moguće pretraživati internet, otvarati programe, postavljati podsetnike i beležiti sve bitne stvari kako ih ne bi kasnije zaboravili, a jedna od velikih prednosti je to što se Cortanom može upravljati glasom.

U trenutnom buildu su njene mogućnosti prilično ograničene i moramo priznati da ima dosta bagova. Još jedna bitna stvar jeste ta da Cortana zvanično nije dostupna za naš region (nema je ni na Windows Phone 8.1 uređajima), ali postoji trik kojim se i ovaj problem da rešiti. Kako bi korisnici i u našoj zemlji mogli da koriste Microsoftovu veštačku inteligenciju, neophodno je da u podešavanjima promene region i jezik na američki. Sa druge strane, ukoliko Cortana nije uključena, njeno mesto na taskbaru zauzeće opcija pretraživanja putem Bing pretraživača.

Pored Cortane na taskbaru se nalazi još jedna nova opcija koja do sada nije postojala na ranijim verzijama Windowsa. Reč je o “task view” opciji.

Printskrin: Windows 10 Printskrin: Windows 10

I dok je na Windowsu 8 bilo moguće imati samo jedan desktop sa ikonicama i folderima, “Desetka” donosi mogućnost dodavanja velikog broja novih desktopova. Ikonica koja se nalazi odmah do Cortane će sve trenutno otvorene programe naslagati u vodoravni niz kako bi korisnik stekao bolji pregled koji su programi sve otvoreni, kao i da bi lakše prelazio iz jednog u drugi.

Takođe, u donjem desnom uglu dok je otvoren “task view” nalazi se ikonica “New desktop” koja će kao što i sama reč kaže dodati novi desktop. Međutim, dodati dekstop će sadržati sve ikonice i prečice kao i originalni, s tim što se na njemu neće nalaziti nijedan otvoren prozor.

Još jedna od stvari koja se korisnicima klasičnih desktop računara nije dopala na Windowsu 8, jeste takozvani “charms bar”. On je dobro funkcionisao na tabletima zato što je za njih i namenjen, ali je korisnicima PC-a često zadavao glavobolje. Na “Charms baru” su se nalazile određene prečice (search, share, settings…), ali je bez obzira na to i dalje bio konfuzan i nepraktičan.

Printskrin: Windows 10 Printskrin: Windows 10

Sa “Desetkom” problem je rešen u vidu “Notification Center” menija koji se nalazi u donjem desnom uglu ekrana (ikonica podseća na poruku). U njemu će se nalaziti sva obaveštenja vezana za sistem. Tu će se prikazivati sve informacije koje su bitne za korisnika (povezani uređaji, instalirana nova aplikacija, novi update…). Klikom na ikonicu poruke, meni će “izroniti” iz desne strane ekrana. U samom dnu ovog menija smeštene su prečice Tablet, Display, Connect, All Settings, Location, VPN, i WiFi.

Velika je verovatnoća da će “Control Panel” zameniti opcija “All Settings” u kojoj se nalaze iste funkcije kao i u klasičnom “Control Panelu”, međutim jedina je razlika ta što su one grupisane u malo drugačije grupe.

Printskrin: Windows 10 Printskrin: Windows 10

Kompletan interfejs na WIndowsu 10 urađen je u minimalističkom stilu. Dodate su nove animacije prilikom minimizaranja prozora programa, neke od ikonica su doživele redizajn (folderi, Recycle Bin, My Computer…), mada Microsoft još uvek eksperimentiše sa njima pa se finalan izgled još uvek ne zna. Međutim, jedno je sigurno, nove ikonice i animacije se savršeno uklapaju u celokupan Windows 10 doživljaj.

Klasični programi će se pokretati u dobro poznatim prozorima koji u desnom uglu imaju dugmiće “minimize”, “maximize” i “close”, dok će aplikacije koje su preuzete sa marketa imati mogućnost pokretanja preko celog ekrana. Kada se aplikacija prikazuje preko celog ekrana neće se videti gornja traka sa opcijama (isto kao na Windowsu 8.1), već će se ona pojavljivati kada mišem pređemo po gornjoj ivici ekrana.

Program koji ni na jednom Windowsu do sada nije ispunio očekivanja korisnika jeste Internet Explorer. Ma koliko se Microsoft trudio da ga svakom novom verzijom poboljša, to mu definitivno nije pošlo za rukom. Chrome i Firefox su uvek bili za korak ispred.

Printskrin: Youtube/WinBeta Printskrin: Youtube/WinBeta

Zbog toga je div iz Remonda odlučio da Internet Explorer postane prošlost i da sa novim OS-om predstavi i savremeni internet pretraživač koji će moći da parira trenutno najpopularnijim. Kodno ime novog Microsoftovog pretraživača je Spartan, a iako je obećano da će se on pojaviti u build verziji 10041, to se nažalost nije dogodilo.

Screenshot-ovi koji kruže internetom nagoveštavaju da će Spartan doći ne samo sa novim interfejsom već i sa novim funkcijama. Novi internet pretraživač će doneti i podršku za Cortanu te će biti moguće pretraživanje interneta glasovnim komandama, a takođe će imati i ugrađenu Skype podršku.

Kako je najavljeno iz Redmonda, Internet Explorer će nastaviti da postoji u nekim poslovnim verzijama novog Windowsa, najviše zbog kompatibilnosti.

Kada je reč o bezbednosti, najavljeno je da će naredna generacija operativnog sistema uključivati podršku za alternativne opcije logovanja, uključujući otisak prsta i prepoznavanje crta lica i oka. To znači da sve dok Windows 10 uređaji imaju jedan od potrebnih senzora (čitač otisaka prsta, skener oka ili iluminirani IR senzor za prepoznavanje lica), korisnici će moći da podešavaju opciju biometrijskog logovanja u sistem.

Printskrin: Youtube/Windows Printskrin: Youtube/Windows

Čim se pojavi Windows 10 veliki broj uređaja verovatno neće biti opremljeni potrebnim senzorima, ali Microsoft i ovde ima rešenje. U pitanju je funkcija, kodnog imena Passport, koja omogućava unošenje lozinke, a potom autentifikovanje iste ukucavanjem PIN-a koji je enkriptovan na samom uređaju.

Još jedna promena koju će doneti “Desetka” jeste dublja integracija Microsoftovog cloud servisa OneDrive u sam sistem, što će omogućiti lakše pristupanje i bekapovanje fajlova. Takođe, najavljeno je i da će Windows 10 podržavati ekrane sa rezolucijom 8K.

Windows 10 će svetlost dana ugledati na leto ove godine potvrđeno je iz sedišta u Redmondu.

Za sada još uvek nije poznato na koji način će nadogradnja kod piratskih Windowsa funkcionisati, kao ni da li će oni imati pristup svim funkcijama novog Windowsa.

Microsoft je na teži način naučio na svojim greškama, što je možda dobra stvar, jer ovog puta gigant iz Redmonda u “svom rukavu” ima, pa slobodno možemo reći, najbolji operativni sistem do sada.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrs.

    9. april 2015 | 17:03

    Jedva cekam da izadje

  • Zemunac

    10. april 2015 | 00:45

    Koristim Windows 10 technical preview oko 2 meseca i veoma sam zadovoljan. Ima tu i tamo nekih bugova.. Inace, izasao je i novi build 10049 koji donosi famozni Spartan. Ja sam ostao veran Chrome-u, za sada nisam nasao nesto zbog cega bih presao na Spartan.

  • Freelancer

    9. april 2015 | 19:47

    Bez starca nema udarca. Vidjećemo Majkrosoftov odgovor Guglu i mladoj ekipi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA