Šta spaja fudbal i preduzetnike?

Fudbalska taktika je slična koreografiji ‒ svi imaju svoju poziciju, uloge su podeljene i svi idu ka istom cilju: pobedi. Preduzetnici, takođe, mogu mnogo da nauče od fudbalskih igrača i trenera

  • 1

Fudbal je balet za mase”, rekao je Dmitrij Šostakovič, čuveni ruski kompozitor i veliki obožavalac fudbala.

I bio je u pravu. Fudbalska taktika je slična koreografiji ‒ svi imaju svoju poziciju, uloge su podeljene i svi idu ka istom cilju: pobedi. Preduzetnici, takođe, mogu mnogo da nauče od fudbalskih igrača i trenera. Evo nekoliko individualaca iz sveta fudbala na koje se mogu ugledati:

Čovek koji može sve ‒ Arturo Vidal

Vezni igrač Juventusa je na Svetskom prvenstvu 2014. predvodio čileanski tim protiv Španije, Holandije i Australije u grupi koju su mnogi nazivali „Grupom smrti”. Fudbalski taktičar Majkl Koks je za Vidala rekao da je jedan od najkompletnijih igrača u Italiji, a možda i u svetu. To je pohvala koja se retko dobija.

Ono što ga je učinilo nezamenljivim je njegova sposobnost da „pokrije” svaku poziciju na terenu: kao centralni vezni igrač dao je i mnoštvo golova (11 u sezoni 2013/14. Serije A). Ukratko ‒ mogao je sve.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Upravo ovo je osobina koja je neophodna uspešnim preduzetnicima: da mogu da pokriju svaku poziciju (ili pronađu odgovarajuću zamenu) kada je to potrebno.

Ovo se posebno odnosi na početnike ‒ oni se često ograničavaju na ono što je u „opisu” njihovog posla i odbijaju sve odgovornosti izvan zadatog okvira. Tako ne samo da bivaju označeni kao oni s kojima saradnja nije prijatna, već i sebi uskraćuju mogućnost da nešto novo nauče ili pronađu poziciju koja im više „leži”.

Sposobnost adaptacije ‒ Andrea Pirlo

Još jedan igrač Juventusa. Sa skoro 35 godina, tokom poslednjeg Svetskog prvenstva, počeo je da gubi na brzini i snazi. Međutim, i dalje je delovalo da je nepotrebno da učini bilo šta više od običnog džoginga. Uvek je imao odličnu preglednost terena, bio je na pravom mestu i uspevao da loptu pošalje tačno gde je to potrebno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, i za Juventus i za italijansku reprezentaciju je nezamenljiv baš zbog mogućnosti i želje da se precizno prilagodi svojoj novoj situaciji: manje trčanja ‒ više dodavanja.

Tako je i u poslovanju: preduzetnici moraju da se prilagode novim okolnostima koje se skoro svakodnevno menjaju. Posao raste, prelazi se na višu poziciju… Da bi se poslovanje unapredilo, preduzetnici postaju kameleoni.

Jirgen Klinsman ‒ donošenje teških odluka

Jedan bivši igrač, sada trener. Na poslednjem Svetskom prvenstvu predvodio je američki nacionalni tim. I pre početka samog takmičenja, njegove taktičke izmene u spisku igrača izazvale su veliki metež. Izostao je Lendon Donovan, „lice” američkog fudbala, tokom čitave prethodne decenije.

Zašto je Klinsman doneo takvu odluku? Smatrao je da Donovan i dalje ima sve potrebne veštine, ali mu nedostaje motivacija. I bio je u pravu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ista stvar je ključna i za poslovanje: odličan tim ne podrazumeva da u posao uvek treba uvrstati najbolje igrače. Naprotiv, treba izabrati one koji će ekipu dovesti do pobede, sportske ili poslovne. U tome se i ogleda uloga lidera: prepoznati veštine i osobine koje će „vući” napred, u svakoj situaciji.

I sport i poslovanje traže odricanja, vežbu i hrabrost. Pre svega, traže znanje. Taktika i strategija se uče i od toga ne treba (a i ne može se) bežati. Iskustvo se stiče lagano, korak po korak, ali zato uspeh i priznanja nemaju cenu. Tako se i ulazi u istoriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA