GOOGLE PREDSTAVIO ANDROID M: Evo šta je sve novo i kada će se pojaviti! (FOTO)

Android Lollipop doneo je novi dizajn i interfejs, dok će novi Android M biti fokusiran na poboljšanje stabilnosti i performansi softvera

  • 6

Google je na svojoj I/O konferenciji i ove godine predstavio novu verziju Androida koja je za sada poznata pod nazivom M. Nova verzija čuvenog operativnog sistema donosi brojne novitete i poboljšanja za pametne telefone širom sveta.

OVO JE NOVA APLIKACIJA ZA SREĐIVANJE FOTKI: Oduševićete se koje sve funkcije sada postoje!

Prema rečima jednog od čelnika Google-a, Sundara Pičaija, Google je ovom verzijom poboljšao kvalitet svoje mobilne platforme.

Android Lollipop doneo je novi dizajn i interfejs, dok će Android M biti fokusiran na poboljšanje stabilnosti i performansi softvera. Za sada nije poznat tačan broj verzije kao ni puno ime.

Prva velika promena je redizajnirani sistem dozvola koje traže aplikacije. Korisnici će sada sami moći da dodeljuju i uklanjaju dozvole aplikacijama, kao što su recimo pristup kameri, lokaciji... Trenutno instaliranje aplikacija sa marketa zahteva da korisnici prihvate sve tražene dozvole.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Google će novom verzijom Androida takođe promeniti način surfovanja internetom u Chrome pretraživaču. Nova funkcija pod nazivom "Chrome Custom Tabs" omogućava developerima da ubace pristup sajtovima direktno u aplikaciju, što znači da korisnici neće morati da prelaze iz jedne aplikacije u drugu ukoliko žele da pogledaju nešto na internetu.

Android M takođe donosi novi sistem plaćanja pod nazivom Android Pay. On će koristiti NFC tehnologiju i Host Card Emulation sistem za plaćanje, a zameniće trenutu Google Wallet aplikaciju. Programeri će ovu funkciju takođe moći da integrišu u svoje aplikacije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Internet gigant obećava da će nova verzija Androida doneti i duže trajanje baterije. Naime, M će imati opciju Doze koja će bolje regulisati sistemske zadatke koji se odvijaju u pozadini. On se zasniva na senzore pokreta koji će utvrditi da li se uređaj trenutno koristi ili ne. Android M će takođe doneti podršku za USB Type-C konektor, koji omogućava brže i lakše punjenje baterije.

Test verzija Androida M dostupna je za Nexus 5, 6, 9 i Nexus Player uređaje, a svim korisnicima će novi Android biti dostupan na jesen ove godine.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    29. maj 2015 | 18:23

    Milkshake :))

  • Dane

    29. maj 2015 | 23:39

    Sve i jedna verzija androida posle 4.1.2 je sve sporija i losija. Bar na mom G2. 4.4.2 duplo krace traje baterija i 7000 bodova manje na benchmarku izbaci , 5.0.1 izgleda lepo ali je u stvari ispod te sminke 4.4.2 sa istim simptomima. Sto je najgore od svega verovatno ce samo najnoviji uredjaji dobiti novi android iako ima odlicnih telefona od pre 2 godine sa jakim hardverom

  • Mare

    30. maj 2015 | 13:43

    M&M bombonice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA