OVA BILJKA PUNI MOBILNI TELEFON: Otkrijte kako se baterija obnavlja bukvalno za sat i po (VIDEO)

Projekt E-Kaia je do sada dobio podršku na sajmovima inovacija i takmičenja, što mu daje dodatni kredibilitet

  • 3

Mladi inženjeri iz Čilea dizajnirali su punjač za mobilni telefon koji energiju nabavlja iz biljaka. Oni su se bavili istraživanjima šest godina kako bi dovršili prvi prototip.

REVOLUCIONARNI PUNJAČ ZA TELEFONE: Uskoro vam neće biti potrebni kablovi, već NAMEŠTAJ! (FOTO)

Projekat E-Kaia je prenosni uređaj koji prikuplja višak energije stvoren procesom fotosinteze biljaka. Zahvaljujući inteligentnom sistemu, ta energija se pretvara u struju. Za razliku od postojećih sličnih punjača kojima treba oko stotinu kvadratnih metara biljaka kako bi stvorili dovoljno struje za punjenje mobilnog telefona, ovom uređaju je sasvim dovoljna samo jedna zdrava biljka.

Višak biljne energije hvata se u bio-strujni krug zakopan ispod površine, ali sa izlazima na površinu koji mogu doseći i do 5 volti , a da se pri tome ne oštećuje biljka. To je sasvim dovoljno da se baterija mobilnog uređaja napuni u svega sat i po.

Iako detalji implementirane tehnologije još nisu dostupni javnosti zbog zaštite patenta, projekt E-Kaia je do sada dobio podršku na sajmovima inovacija i takmičenja, što mu daje dodatni kredibilitet.

Evelin Aravena, jedna od kreatora E-Kaie, objašnjava kako trenutno rade na novom pristupu koji će omogućiti "još više energije" jer je početni prototip "namenjen samo uređajima koji su mali potrošači", poput LED osvetljenja.

- Kako ne postoji ništa slično na svetu, imamo mnogo mesta za napredak i pomognemo planeti bez zagađivanja okoline - pojasnila je Aravena i istakla primenu njihovog proizvoda u razvoju samoodrživih parkova ili na mestima sa ograničenim pristupom električnoj energiji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    2. jun 2015 | 22:06

    Ima neke druge biljke brate. Al se one uvijaju. One su za one telefone sa savitljivim ekranima

  • Miki

    3. jun 2015 | 07:00

    Ako ovo funkcionise to nikad ne zazivi jer ima ko ce da se pobrine da proizvod nikad ne ugleda svetlo dana (ovi sto prodaju i proizvode struju). Inace svaka cast :).

  • Zakon

    2. jun 2015 | 19:33

    Ma kako da ne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA