OVA 4 TRIKA ĆE PRODUŽITI TRAJANJE BATERIJE: Obavezno ih se pridržavajte!

Poslušajte savete koji se nalaze u nastavku i sigurno ćete izvući maksimum od baterije koja se nalazi u vašem uređaju

  • 6

Litijum-jonske (Li-ion) baterije koriste se u velikom broju današnjih uređaja, među kojima su pametni telefoni, laptopovi, tableti... Kao i sve, i one imaju određeni rok trajanja. Međutim, ukoliko se pridržavate nekoliko saveta koji slede u nastavku njihovo trajanje i te kako možete produžiti.

ZABORAVITE NA PUNJAČE: Punjenje baterije pomoću Wi-Fi je bliže nego što ste mislili!

NEKORIŠĆENJE TAKOĐE UNIŠTAVA BATERIJU

Bitno je znati da se baterije degradiraju ne samo prilikom korišćenja, već i kada se ne koriste. Ovo je jedan od razloga što proizvođači pored broja ciklusa, napominju i vremensko trajanje.

Ukoliko vaš telefon podržava mogućnost zamene baterije, stručnjaci savetuju da ih redovno menjate.

PAZITE NA TEMPERATURU

Foto: Flickr/Jared721 Foto: Flickr/Jared721

Jedan od faktora koji se najviše odražava na trajanje baterije je temperatura. Li-ion baterijama najviše odgovara temperatura između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Na višim temperaturama zaštitni sloj unutar baterija se oštećuje i neophodno je da se regeneriše, što utiče na kapacitet koji baterija ima.

Na nižim temperaturama hemijske reakcije unutar baterije se usporavaju, što smanjuje njenu snagu. Međutim, više temperature su štetnije po bateriju u odnosu na niže.

KADA TREBA PUNITI BATERIJU

Foto: Foter/Flickr/IntelFreePress Foto: Foter/Flickr/IntelFreePress

Mnogi se pitaju kada i koliko često treba puniti bateriju. Kada se ne koriste, baterije se mnogo brže uništavaju kada su napunjene do kraja i ostavljene. Ukoliko planirate da izvadite bateriju laptopa i ostavite je sa strane na nekoliko dana, obavezno obratite pažnju na to koliko je ona puna.

Najbolje je da je napunite na oko 20 odsto i ostavite.

Ukoliko često dopunjavate bateriju po malo, najbolje je da to radite kada je ona polu prazna nego kada se isprazni samo nekoliko odsto.

BRZO PUNJENJE, BRŽE TROŠENJE

Foto: Flickr/Julien GONG Min Foto: Flickr/Julien GONG Min

Teranje baterije da se brzo puni dovodi do grejanja i hlađenja istovremeno, što dovodi do pucanja zaštitnog sloja, što u prevodu znači kraće trajanje baterije.

Ukoliko niste u mogućnosti da dopunite telefon, najbolje je da u tim situacijama smanjite osvetljenost ekrana, isključite Wi-Fi, GPS i po mogućnosti mobilni internet. Više saveta možete pročitati OVDE.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komso

    15. jun 2015 | 21:04

    Zasto su baterije na laptop racunarima u garanciji obicno 6 meseci? Koliko god da cuvate bateriju nakon dve god. ona jednostavno oslabi i spremna je za zamenu... Zato koristite laptop kako vama odgovora. Koliko god se pridrzavali il ne, baterija ce vremenom oslabiti. Uzivajte zato!

  • Smeh

    15. jun 2015 | 20:25

    Hahah 20-25 stepeni? Na mom galaxy s4 ide od 35 do 43

  • Marinaa

    15. jun 2015 | 22:10

    Imam samsung lap top, nema mu 2 godine a baterija crkla u januaru, znaci sve je nista, ako kupujete, kupite sto jeftinije stvari, svakako nece trajati duze od 2 godine!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA