IGRICA KOJA JE ZALUDELA SVET: Evo šta sve treba da znate o Minecraftu! (FOTO) (VIDEO)

Švedski programer Markus Person pokrenuo je revoluciju kada je 2009. godine svetu predstavio, sada već legendarni, Minecraft

  • 7

Ukoliko lično niste igrali Minecraft, sigurno znate makar nekoga ko neprestano igra ovu neverovatnu popularnu video igricu. Međutim, ako ne znate šta je zapravo Minecraft, kako se igra i zbog čega je toliko popularna, evo odgovora.

PRELAZI NA IGRICE? Microsoft kupio čuveni Minecraft za 2,5 milijarde dolara!

Istorijat

Minecraft se pojavio 17. maja 2009. godine i napravio ga je švedski programer Markus Person i njegova kompanija Mojang. U njegovom vlasništvu se Minecraft nalazio do prošle godine, kada ga je Markus prodao Microsoft-u za neverovatnih 2.5 milijardi dolara.

Do sada je prodato više od 54 miliona kopija Minecrafta, a ova igrica je inspirisala mnoge stvari: nove lego kockice, filmove, pa čak i turizam.

Printskrin: Youtube/Reard Gjermani Printskrin: Youtube/Reard Gjermani

Šta je zapravo Minecraft?

U suštini, Minecraft je masivna igra iz prvog lica koja nema kraj, a u kojoj je glavni fokus stavljen na istraživanje i pravljenje raznoraznih objekata koji igraču padnu na pamet. Svaki put kada se igra učita okruženje će se nasumično kreirati i biće drugačije, tako da igranje nikada neće biti isto.

Ceo svet napravljen je od kockastih blokova koje igrač može pomerati i slagati kako mu je volja, a sve u cilju formiranja svega što možete da zamislite - od Vesterosa iz "Igre prestola", pa do Game Boy emulatora na kojem može da se igra prvi nivo Super Maria.

Jedan od zanimljivijih primera dolazi nam iz danske vlade koja je napravila replike najbitnijih turističkih destinacija koja ova zemlja turistima može da ponudi.

Printskrin: Youtube/Reard Gjermani Printskrin: Youtube/Reard Gjermani

"Survival Mode"

U glavnom "survival" modu Minecrafta igra počinje sa svetom punim resursa (drvo, kamen...), a cilj je napraviti život za glavnog karaktera koji se zove Stivi. Smena dana i noći je konstatna. Danju je cilj skupljati resurse za gradnju, dok je noć namenjena za preživljanje zombija koji lutaju naokolo. Jedini način za preživljavanje noću je kreiranje kuće u koju ćete se smestiti.

Ukoliko vam ni ovo ne zvuči previše izazovno, prilikom posećivanja rudnika kako biste prikupili materijale potrebne za izgradnju, stvorenje pod nazivom "creeper" zadavaće vam muke. Ukoliko uđete u pogrešan rudnik može vas pojesti "creeper", a sve resurse koje ste imali na tom karakteru ostaće na mestu na kojem ste poginuli, sve dok sa novim Stivijem ne odete i pokupite ih.

Printskrin: Youtube/Reard Gjermani Printskrin: Youtube/Reard Gjermani

U Minecraftu postoji još nekoliko modova: "creative", "adventure" i "spectator mode".

"Creative Mode"

U ovom modu igračima su na raspolaganju svi resursi, a cilj je kreirati objekte po želji. U njemu na igrača neće uticati glad, zombiji, kao ni bilo kakvi vidovi oštećenja. Najjednostavnije rečeno ovo je mod za sve one koji žele da pokažu svoju kreativnu stranu i naprave nešto neverovatno od kockastih blokova.

"Adventure Mode" 

Igrači mogu da prave sopstvene modove za igranje, a drugi igrači se mogu iskušati u njima. "Adventure Mode" predstavljen je u Minecraft 1.3 verziji i sličan je "Survival mode-u", s tim što ciljevi zavise od toga šta je tvorac samog moda, odnosno mape, zamislio.

Printskrin: Youtube/TeamMojang Printskrin: Youtube/TeamMojang

"Spectator Mode"

U ovom modu igrači jedino što mogu da rade jeste da lete kroz svet i posmatraju ga, bez ikakve interakcije sa blokovima i svemu što se nalazi na mapi.

Ova igrica takođe nudi i multiplayer mod za više igrača.

Minecraft je dostupan za skoro svaku trenutno aktuelnu platformu: Android, iOS, Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360, dok je novija verzija dostupna za PS Vita, Playstation 4 i Xbox One.

Pogledajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: engadget.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko vazan

    24. avgust 2015 | 23:26

    Minecraft nije samo obicna igrica.ona testira um .

  • Sale lo

    19. avgust 2015 | 22:18

    Ima li neko da igra ovu igru od 8bita !?! Ljudi, pa da leci sidu ne bi je pikao...

  • matija

    27. januar 2017 | 11:53

    ovo je najbolja igrica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA