PSSSST: 10 stvari o sebi koje nikada ne treba da otkrijete drugima

Kompanija Talent smart sprovela je istraživanje među zaposlenima na najrazličitijim položajima i došla do zaključka da 90 posto zaposlenih na višim ili visokim pozicijama razmišlja na isti način o otkrivanju ličnih informacija

  • 0

Kada upoznajete osobu koja vam se dopada, treba da budete prijatni ali uzdržani, zainteresovani ali nenapadni, otvoreni ali misteriozni. Iako možda zvuči čudno, isto tako treba da se ponašate i prema kolegama i saradnicima.

Ipak, „doziranje” informacija i prepoznavanje pravog trenutka često je ravno umetnosti. Posebno danas, kada o svemu postoji trag na društvenim mrežama. Zato je pitanje: šta se sme, a šta je tabu u poslovnom svetu?

Kompanija Talent smart sprovela je istraživanje među zaposlenima na najrazličitijim položajima i došla do zaključka da 90 posto zaposlenih na višim ili visokim pozicijama razmišlja na isti način o otkrivanju ličnih informacija.

Predstavljamo vam 10 stvari koje uspešni profesionalci uvek drže u tajnosti.

Možda mrze svoj posao

Poslednje što bilo ko u kancelariji želi da čuje jeste da se neko stalno žali na svoj posao i obaveze. Naprosto - doživljavaće vas kao negativistički raspoloženog, a takvi nikada nisu timski igrači. Uz to, uništavaju moral svih ostalih, što nadređeni uvek primete. A za svakoga postoji zamena. Zato – ako već mrzite to što radite, mrzite kod kuće.

Možda misle da su njihove kolege nedovoljno kompetentne za svoj posao

U svakom kolektivu postoje oni koji su manje sposobni i – na sreću ili na nesreću – svi su to već prepoznali. Nema razloga da ističete ono što je očigledno. Ako ne možete da im pomognete (ili ih otpustite), razmislite: koje koristi imate od javnog etiketiranja? Verovatno će ostali to protumačiti kao vaš jeftin trik za skupljanje poena, a to vam nikako nije potrebno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Možda su nezadovoljni svojim primanjima

Naravno da je vašoj porodici važno koliko zarađujete i da li ste time zadovoljni, ali na poslu nema mesta takvim razgovorima. Između ostalog, većina kompanija platu tretira kao poslovnu tajnu i to je jasno istaknuto u ugovoru koji potpisujete. Uostalom, plata pokazuje koliko dobro ste umeli da „prodate” svoja znanja i iskustva. Šta ako su ostali bolji u tome?

Možda su vernici ili agnostici, politički aktivni ili se time uopšte ne bave

Vera i politička uverenja su vrlo lične stvari. Sa druge strane, ove teme izazivaju i najviše burnih reakcija i oprečnih mišljenja. Kao što (iskreno) ne komentarišete haljinu supruge vašeg šefa, ne iznosite ni mišljenje o ovim temama.

Možda imaju profile na svim društvenim mrežama

Društvene mreže posmatrajte kao paralelni život. I ne delite ga s kolegama. To ne mora nužno da znači da izlazite svake večeri i na posao stižete mamurni, ali zašto sa kolegama deliti interne šale ili „fantastične” slike iz mladosti?

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Možda imaju najaktivniji ljubavni život

...a možda ga uopšte nemaju. Ovakvim informacijama nikada i nikako nije mesto u kancelariji. Isto važi i za vaše mišljenje o privatnom životu kolega, šefova ili saradnika. Komentari o ovoj temi će vas najlakše okarakterisati kao čudaka.

Možda žele posao svog šefa

Naravno da svi imamo težnje, želje i planove, ali ovakve ambicije uvek treba zadržati za sebe. Najlepši i „najčistiji” način da ovo ostvarite jeste da se trudite da vaš tim bude uspešan i tako dođete do višeg stepenika u karijeri. Bolje je da tamo stignete zahvaljujući pohvalama umesto objavljivanjem svojih (sebičnih) namera.

Možda imaju burnu prošlost

Prošlost se vrlo lako pogrešno tumači, najčešće na najlošiji mogući način, posebno među kolegama. Ipak, ona nas ne obeležava. To kakvi smo bili tokom studiranja nema veze s tim kakav ste profesionalac postali. Suzdržite se od prisećanja na „divne” trenutke iz mladosti, za svaki slučaj.

Možda imaju neobičan smisao za humor

Ovde se treba ponašati kao da ste internacionalna zvezda. Dakle, pazite s kim se i kako šalite. Možda ćete biti zvezda kancelarijske zabave, ali možda ćete i uvrediti nekog od kolega. A tog „pečata” ćete se teško osloboditi. Iskreno pokazivanje smisla za humor podrazumeva da ste s osobama s kojima ste bliski, a ako tako ne doživljavate svoje kolege, bolje je da to prećutite.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Možda upravo pregovaraju o poslu u konkurentskoj kompaniji

Ovo nikada ne treba „u poverenju” podeliti s kolegama, makar ne dok novi posaone bude siguran. Ako pregovarate o drugom poslu, sadašnji vam više nije važan. Zašto bi vas onda uključivali u projekte? Situacija će biti još gora ukoliko na kraju ne dobijete drugi posao i ostanete u sadašnjoj kompaniji.

Sada razmislite i odgovorite iskreno: koliko ovih pravila važi i za vas? Ne pravdajte se time da ste početnik ili je vaša mladost predivna. Važno je da uvek budete profesionalac. Srećom, i to se uči. A sada je pravi trenutak.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA