Čim pročitate ovaj tekst, ove trikove za Windows ćete KORISTITI ZAUVEK!

Windows 10 je doneo brojna poboljšanja i novitete, a prečice i trikovi koji se nalaze u nastavku će vam znantno olakšati korišćenje novog operativnog sistema

  • 8

Na Windows 10 je za manje od tri meseca prešlo čak 110 miliona korisnika. Mnogi od njih se još uvek privikavaju na novitete koje je predstavio Microsoft, a među novitetima su i neke prečice i trikovi koji se nalaze u nastavku, a koji će olakšati korišćenje novog operativnog sistema.

TRANSFORMERS TELEFONI: Microsoft predstavio smartfone koji su toliko moćni da mogu da se pretvore u KOMPJUTERE!

Na novom Windowsu minimiziranje aktivnih prozora je lakše nego na prethodnim verzijama. Naime, dovoljno je da se klikne na prozor koji želimo  da ostane aktivan i da se on prodrma gore-dole nekoliko puta. Ovaj trik će sve ostale prozore minimizirati na taskbar.

Ukoliko je potrebno otvoriti properties meni, dovoljno je da se drži dugme "alt" i da se dvoklikom klikne željeni folder ili program.

Windows 10 doneo je i nekoliko novih prečica. Win + I će otvoriti novi meni sa podešavanjima, dok će Win + X otvoriti "tajni" start meni.

Foto: Tanjug/AP/Microsoft Foto: Tanjug/AP/Microsoft

Kantu za smeće (Recycle Bin) moguće je pinovati na novi redizajnirani start meni, tako što će se desnim klikom klinuti na njenu ikonicu, a zatim odabrati opcija "Pin to Start".

Sledeći trik krije se u mogućnosti skrolovanja na prozorima koji nisu trenutno aktivni. Ovu opciju moguće je pronaći u Settings (Podešavanja) > Devices (Uređaji) > Mouse & touchpad (Miš i tačped), a zatim u novootvorenom prozoru uključiti opciju "Scroll inactive windows when I hover over them" (Skroluj neaktivne prozore kada je kursor iznad njih).

U listi svih programa unutar start menija moguće je kliknuti na veliko slovo pored svake grupe programa koji su poređani po abecedi. Klikom na to slovo otvoriće se "speed dial" lista gde je moguće odabrati sva slova i brojeve kako bi se brže pronašao željeni program.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Programe koji se nalaze na taskbaru moguće je brzo otvoriti prečicom "Win + broj koji odgovara poziciji programa na taskbaru", a prečica "Win + T" će omogućiti brz prelazak između otvorenih programa.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: cnet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eng

    14. oktobar 2015 | 22:55

    Vecina pomenutih stvari radi jos od ranijih verzija Windows-a

  • Mic

    14. oktobar 2015 | 23:02

    Izluđuje me ova 10ka. Najbolji je bio xp nekad.

  • Dejan

    15. oktobar 2015 | 00:05

    Nista novo a samo komplikuju... pa meni windows samo treba kao platforma za startovanje ostalih programa i nikako drugacije... to je OS iliti operativni sistem i nista spektakularno.. aj sad probajte i linux ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA