ŠOKIRAĆETE se kada pročitate ISTINU o baterijama koje se nalaze u vašim telefonima!

Prema istraživanju koje je sproveo Battery University, kapacitet baterije se za godinu dana može smanjiti između 15 i 22 odsto

  • 8

Proizvođači litijum-jonskih baterija koje se nalaze u većini mobilnih telefona istakli su da one imaju vek trajanja od 300-500 ciklusa punjenja, kao i da su dizajnirane da traju između godinu i godinu i po dana.

OTKRIVENO ŠTA UBIJA BATERIJU VAŠEG SMARTFONA: Ovu aplikaciju sigurno imate na svom telefonu!

Naime, svaki put kada se telefon priključi na punjač kada je baterija ispod  70 odsto to iskoristi jedan ciklus punjenja. To znači da su baterije napravljene tako da pravilno funkcionišu relativno kratak period, odnosno između godinu i godinu i po dana, što i nije tako dobro, jer mnogi današnji telefoni imaju bateriju koja se ne može zameniti.

Prema istraživanju koje je sproveo Battery University, kapacitet baterije se za godinu dana može smanjiti između 15 i 22 odsto. U ovu cifru nisu uračunati drugi faktori, kao što je dugotrajano izlaganje toploti ili ostavljanje telefona na punjaču duži period kada je baterija napunjena, a koji takođe utiču na smanjenje kapaciteta.

Foto: Flickr/Jared721 Foto: Flickr/Jared721

Međutim, stvari ipak nisu toliko crne. Naime, pomenuta procena odnosi se samo ukoliko se telefon potpuno isprazni i potom napuni do kraja, a taj proces se zove puni ciklus pražnjenja.

Većina ljudi ne čeka da se telefon potpuno isprazni kako bi ga napunio, a ukoliko uzmemo u obzir da prosečan korisnik telefon puni kada baterija padne na oko 25 odsto, time se dobija cifra od između 2.000 i 2.500 punjenja, pre nego što se baterija trajno ošteti.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    20. oktobar 2015 | 13:38

    Bas sam se potresao. Pa nije telefon kupio mene nego ja njega. Kad rikne baterija ili telefon bacim i kupim novi.

  • Vladimir

    20. oktobar 2015 | 13:26

    Prijatelju...nadji mi telefon napravljen u zadnjih 5god koji koristi Litijum-jonsku bateriju? Ne racunajuci Kineze, ne znam sta oni imaju. Litijum-polimer se koristi odavno vec.

  • Miki

    20. oktobar 2015 | 13:35

    Apple je Apple

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA