Evo kako će da izgleda planeta 2045. godine i šta ćemo mi da radimo na njoj! (FOTO) (VIDEO)

Roboti, pametni uređaji na sve strane, zgrade koje "dišu", samo su neke od stvari koje nas očekuju za 30 godina predviđaju stručnjaci

  • 6

Nezahvalno je predviđati budućnost, ali je britanski Telegraph porazgovarao sa nekoliko stručnjaka kako bi proverili šta našu planetu čeka za 30 godina i kakva su njihova predviđanja za 2045. godinu. Odgovore na ova pitanja dali su Aleks Ajad, Ored Ecioni, Tamar Kasriel, Ričard Votson, Piter Kohrejn i Mark Drapeu.

NEVEROVATNO PROROČANSTVO U FILMU "POVRATAK U BUDUĆNOST 2": Predvideli su ove stvari za OKTOBAR 2015. i skoro sve su pogodili!

Emocije ćemo kupovati na internetu

Deljenje emocija će navodno biti veliki hit 2045. godine. Metode stimulacije mozga, kao što je optogenetika, omogućiće ne samo čitanje već i zapisivanje informacija u neurone. U ovom trenutku je prenos podataka izuzetno slab i najbolje što možemo da postignemo jeste brzina prenosa od nekoliko bitova u sekundi. Međutim, za 30 godina će se stranje drastično popraviti.

U budućnosti bi tako moglo da postoji virtuelno tržište koje se bavi trgovinom visoko kvalitetnih emocija.

Gradovi će biti sagrađeni od živih materijala koji reaguju na okolinu

Za 30 godina visoke građevine od stakla i čelika delovaće kao ružne betonske zgrade koje danas imamo, a koje su ostale iz 70-ih godina prošlog veka. Koristeći žive materijale, željeni proizvodi će se lakše oblikovati, adaptirati i odlagati. Potpuno novi sintetički oblici života će pročišćavati zagađeni vazduh, otpadne vode i korisitiće sunčevu svetlost kako bi proizvodili korisne hemikalije, energiju i toplinu.

Plaštovi za nevidljivost postaće realnost

Foto: Warner Bros Foto: Warner Bros

Naučnici su tokom poslednjih nekoliko decenija zaključili da je moguće kreirati novu vrstu materijala koji bi imao moć difrakcije svetlosti. Teoretski gledano, plaštovi od takvih materijala funkcionišu po principu "zakrivljenja" elektromagnetnih talasa oko objekta koji želimo da prikrijemo.

Za sada su uspeli samo da u slučaju određenih boja i iz određenih uglova stvari učine nevidljivim.

Veštačka inteligencija davaće odgovore na neka od najvećih pitanja

Printscreen: Halo Printscreen: Halo

Do 2045. godine veštačka inteligencija neće dostići nivo ljudske, ali će imati inteligentne alate koji će nam itekako pomoći. Veštačka inteligencija će za 30 godina biti na takvom nivou, da će uređaji moći da razumeju pročitano i da na njihovom temelju donose zaključke. To će nam pomoći da pronađemo odgovore na neka od najtežih naučnih pitanja.

Ljudi će se neprestano nadograđivati

Foto: Sony Pictures Foto: Sony Pictures

Poboljšanje u vidu korišćenja raznoraznih proteza i poboljšanja postaće svakodnevica. Egzoskelet će visiti pored vrata kako bismo ga obukli kada izlazimo iz kuće, a on će nas učini bržim, znažnijim i poboljšaće koordinaciju. Bogatiji će imati bolji vid i sluh, a prava kombinacija lekova i hrane dodatno će poboljšati naše karakteristike.

Automobili bez vozača biće samo obični automobili

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vožnja bi u budućnosti mogla da postane samo sport za entuzijaste.

Zgrade će same moći da proizvode energiju

PieXus Tower: Maritime Transportation Hub Skyscraper For Hong Kong. Foto: Profimedia/eVolo.us PieXus Tower: Maritime Transportation Hub Skyscraper For Hong Kong. Foto: Profimedia/eVolo.us

Solarne ploče biće ugrađene u građevinski materijal, što će omogućit da zgrade same proizvode energiju, ali i da čuvaju životnu sredinu.

Telefoni, automobili i kuće će čitati naše emocije i prilagođavati im se

Danas brojni uređaji mogu da nas lociraju, identifikuju i otkriju šta radimo, ali će u budućnosti oni prepoznavati i naše emocije. To će raditi tako što će prepoznavati naše izraze lica, govor tela, praćenjem vitalnih znakova i slično. Na primer, ukoliko pišete nešto na računaru, ono će na temelju brzine kucanja prepoznati jeste li pod stresom i zaključiti da možda i nije najbolje vreme da pošaljete taj ljutiti email.

Isto će raditi i automobil koji će vas upozoriti da ne vozite ljutiti jer tako ugrožavate ostale, pa će preuzeti kontrolu od vas.

Roboti insekti će pomagati poljoprivrednicima i vojsci

Foto-ilustracija: Foter/Arenamontanus Foto-ilustracija: Foter/Arenamontanus

Do 2045. godine roboti će biti veličine insekata koji lete u rojevima. Oni će se koristiti za oprašivanje, ali i u ratne svrhe. Roboti će biti opremljeni kamerama i uređajima za ispitivanje kvaliteta vazduha kako bi upozorili vojnike na opasnost od biološkog napada.

3D pica

FFoto-ilustracija: Profimedia/Corbis FFoto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Za 30 godina će 3D štampači biti u masovnoj upotrebi i u kuhinjama će u svakom trenutku biti moguće ištampati picu ili neko drugo jelo. NASA već eksperimentiše sa takvom hranom kako bi se što bolje osigurali za nadolazeće svemirske misije.

Sve će biti pod nadzorom

Čim se ujutru probudite i uđete u kupatilo vaše ogledalo će vam proveriti puls, četkica analizirati vašu pljuvačku, vaga ugrađena u pod proveriće težinu i salinitet kože, WC šolja vašu stolicu, a prikupljeni podaci biće obrađeni i upoređeni s već prikupljenim podacima. Na temelju tih podataka kompjuter će vam preporučiti jelovnik, povećanu telesnu aktivnosti ili odlazak lekaru.

Kad uđete u kuhinju tamo će vas već čekati doručak prilagođen vašim potrebama, a kad izađete iz kuće, bićete u potpunosti spremni za nove radne pobede.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA