Evo kako da promenite zanimanje posle tridesete godine

To što ste proslavili trideseti rođendan ne smete shvatiti kao otežavajuću okolnost za promenu zanimanja. Vaše godine su vam dale iskustvo koje je neprocenjivo

  • 5

Ušli ste u tridesete godine i tek ste tada shvatili da profesija koju ste izabrali nije ono što zaista želite? Niste jedini. Ovo se dešava veoma često, a britanski portal thecareerpsychologist.com navodi podatak da čak 60 odsto zaposlenih želi da promeni zanimanje.

Problem je u tome što usmeravanje ka budućem zanimanju počinjemo sa 15 godina, kada biramo srednju školu. Ništa iskusniji nismo ni sa 19 godina, kada većina bira fakultete ili počinje da dobija prva zaposlenja.

Ukoliko i vi želite da promenite profesiju, važno je da napravite plan i da budete odlučni. Evo nekoliko saveta kako da se upustite u ovu avanturu i da pronađete zanimanje koje vam najviše odgovara.

Šta nije u redu sa vašim sadašnjim zanimanjem?

Ako želite da promenite zanimanje, znači da ono čime ste se do sada bavili ne zadovoljava vaše želje i potrebe.

Kako ne biste ponovili istu grešku, predlažemo da pre nego što se odlučite za novo zanimanje napravite spisak svega što vam smeta kod sadašnjeg poziva. Na toj listi obavezno napravite razliku između ključnih faktora i onih manje važnih, preko kojih biste mogli da pređete.

Pre nego što se odlučite za novu karijeru, obavezno proverite da li ćete time rešiti probleme sa svoje liste. Promena zanimanja je veliki korak i važno je da budete potpuno sigurni da će to povoljno uticati na vašu budućnost.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Najbolje opcije

Kako će se vaša nova karijera razvijati najpre zavisi od vaših znanja i afiniteta. Najsigurnija opcija jeste da se usmerite ka nečemu što je blisko vašem starom zanimanju, o čemu već mnogo znate ili sa čime imate određena iskustva. Na taj način možete proširiti ponudu poslova koje umete da radite i postepeno se prekvalifikovati.

Na primer, ukoliko ste grafički dizajner, za samo jednu godinu usavršavanja možete postati i web dizajner. Sa druge strane, možete započeti sopstveni biznis u polju u kom ste i do sada radili. Na taj način ćete postati svoj gazda i unovčiti svoje dosadašnje iskustvo, a danas postoje škole koje vam u tome mogu pomoći.

Nov početak

Ukoliko ipak želite nešto potpuno drugačije od onoga što ste do sada radili, savetujemo vam da počnete od početka i temeljno radite na unapređivanju svojih sposobnosti. Stara poslovica kaže da čovek uči dok je živ i to zaista jeste tako.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nema razloga da vas to što ste u tridesetim godinama spreči da upišete školu i prekvalifikujete se. Raspitajte se o tome koji su najtraženiji poslovi, odlučite čime želite da se bavite i počnite da učite. Nova znanja ubrzo će vam doneti i nove poslovne prilike.

Nije sve u novcu, ali mnogo toga jeste

Bilo da je novac glavni razlog zbog koga želite da napravite promenu, ili imate neki drugi razlog, morate priznati da je on uvek odlučujući faktor. Razmislite o tome čime želite da se bavite i proverite koji su finansijski potencijali zanimanja koje priželjkujete.

Često su od početne plate mnogo važnije mogućnosti napredovanja. Zamislite sebe za 10 godina i odgovorite na pitanje: „Da li zarađujem onoliko koliko mi je potrebno?” Ukoliko ste zadovoljni odgovorom, onda nema sumnje da je vreme za poduhvat promene profesije. Istražite koja su zanimanja najbolje plaćena i izaberite ono koje vam najviše odgovara.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zbog čega je sada pravi trenutak?

To što ste proslavili trideseti rođendan ne smete shvatiti kao otežavajuću okolnost za promenu zanimanja. Vaše godine su vam dale iskustvo koje je neprocenjivo. Sada ste zreliji nego kada ste tražili prve poslove, što znači da možete racionalno da sagledate uslove, ciljeve i prepreke koje vas čekaju. Još jedna prednost je to što više niste idealistični kao što ste bili u svojim dvadesetim godinama i što sada imate realne ambicije.

Iskoristite ove adute i napredovaćete u novoj karijeri mnogo brže nego neko mlađi od vas, jer ste vi to sve već prošli i znate kako da reagujete, odredite prioritete i štedite svoju energiju. Krenite hrabro i odlučno i zgrabite svoju budućnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    24. januar 2016 | 13:42

    Sta bre pametujete u zemlji gde se posao često i ne nađe do 30 e

  • Boki

    24. januar 2016 | 14:08

    Sve je to lepo na dalakom zapadu. Kod nas si srecan ako ti se bilo koji posao ponudi.

  • Boban

    24. januar 2016 | 17:33

    Dzaba škola, zanat itd. Ko uči znaće, ko krade imaće!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA