SJAJNI TESLA TELEFON DOBIO NASLEDNIKA: Novi smartfon kompanije Comtrade ostavio nas je bez reči (FOTO)

Samo 6 meseci od pojave popularnog prethodnika sa oznakom 6, Comtrade je predstavio poboljšanu verziju ovog pametnog telefona – Tesla Smartphone 6.1. Šta vam sve donosi nova zvezda u ponudi poznate IT kompanije, saznajte u nastavku

  • 35

Kompanija Comtrade je, samo šest meseci nakon lansiranja uspešnog modela Tesla Smartphone 6, predstavila njegovog naslednika - Tesla Smartphone 6.1. Ovaj uređaj dolazi sa dvostruko bržim procesorom, boljom kamerom, unapređenim Android operativnim sistemom i brojnim drugim poboljšanjima smeštenim u elegantno kućište, a Telegraf je imao ekskluzivnu priliku da prvi u Srbiji testira novi Tesla smartfon.

TESLA TELEFON BEZ KONKURENCIJE: Vrhunski kvalitet, mala cena!

Tesla Smartphone 6.1 dolazi u kompaktnoj kutiji u kojoj se nalazi sve što je korisniku potrebno: punjač, micro USB kabl, kvalitetne slušalice sa mikrofonom, uputstvo, ali i silikonska futrola i folija za zaštitu ekrana - dodaci koji se ne dobijaju ni uz mnogo skuplje modele.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

DIZAJN

Iako nosi identičnu oznaku kao njegov prethodnik, Tesla Smartphone 6.1 izgleda potpuno drugačije, jer je tanji, elegantniji i još više zaobljenih ivica. I već na prvi pogled i dodir, ostavlja utisak telefona mnogo više klase.

Kvalitet izrade kućišta je zaista impresivan, sve je čvrsto i kompaktno, ponajviše zbog metalnog rama i kaljenog stakla s prednje strane. Zadnji poklopac je izrađen od kvalitetne plastike, a kada se odstrani, omogućava lak pristup bateriji, kao i SIM i micro SD karticama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Sa ekranom od pet inča, Tesla Smarpthone 6.1 komforno leži na dlanu, a lako se koristi čak i jednom rukom.

Sve ivice ovog telefona su zaobljene, a ističu se srebrnom bojom u skladu sa svojom metalnom izradom. Na donjoj ivici je smešten zvučnik, na desnoj tasteri za kontrolu zvuka i uključivanje telefona/ekrana, dok se na gornjoj ivici nalaze micro USB priključci i 3,5mm ulaz za slušalice.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na pozadini je ugraviran Tesla logo, a tu je i kamera od 13 Mpix.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ono što je karakteristično za ovaj uređaj jesu takozvani "soft" tasteri koji služe za navigaciju kroz operativni sistem, a koji su malo drugačiji u odnosu na ostale Android telefone. Dugme "home" je mali krug na sredini, dok su tasteri "back" i "more" skoro nevidljivi, a nalaze se s desne i leve strane svetlećeg kruga koji ovom telefonu daje još impresivniji i moćniji izgled. Novi Tesla smartfon nema odvojeno dugme za nedavno korišćene aplikacije, već se do njih dolazi dužim pritiskom na taster "home".

Ovaj pametni telefon dolazi u dve boje - beloj i sivoj.

EKRAN

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Tesla Smartphone 6.1 dolazi s ekranom od pet inča i HD rezolucijom kao i kod prethodnika (720 x 1280 piksela). Međutim, ono što je karakteristično za ovaj model je OGS (One Glass Solution) tehnologija koja redukuje debljinu ekrana uklanjanjem dodatnog sloja stakla. Ovo omogućava neverovatno jasan prikaz i istovremeno smanjuje refleksiju, pa ovaj model može da se bez problema koristi i pod jakim osvetljenjem.

Pored ovoga, Tesla Smartphone 6.1 podržava MiraVision opciju za podešavanje ekrana, što omogućava prilagođavanje boja u skladu sa potrebama i željama samog korisnika. Na raspolaganju su tri modaliteta slike: standard, vivid (živopisnije i jače boje) i user mode. User mode je manuelni mod u kojem korisnik može sam da izabere kontrast, saturaciju, osvetljenost, oštrinu i temperaturu boja, a praksa nam je pokazala da su ove opcije prilično korisne jer smo uspeli da podesimo ekran u skladu sa našim željama, kako bismo maksimalno uživali u multimedijalnim sadržajima koje Tesla Smartphone 6.1 pruža. Takođe, bitno je istaći da su ova podešavanja prilično jednostavna i da smo uz samo nekoliko klikova uspeli da displej prilagodimo našem ukusu.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Još jedna posebna karakteristika modela Tesla Smartphone 6.1 je DragonTrail zaštita ekrana, ali i fabrički zalepljena zaštitna folija. Pored nje, u pakovanju se dobija još jedna zaštitna folija za ekran.

Moramo da priznamo – kvalitet slike nas je oduševio, a naročito oštrina, boje i detalji prikaza, iako je u pitanju HD rezolucija ekrana. Zbog svih navedenih karakteristika, ne možemo da ne pomenemo iskustvo gledanja video-snimaka i fotografija, kao i igranje video-igrica na ekranu ovakvog kvaliteta, jer ono donosi pravo uživanje.

HARDVER

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Tesla Smartphone 6.1 dolazi sa 64-bitnim procesorom koji ima osam jezgara, što je dvostruko više u odnosu na model koji se pojavio pre šest meseci. U pitanju je procesor MediaTek 6753 koji radi na 1,3 GHz, a hardver ovog uređaja nudi još i 2 GB radne memorije i 16 GB memorije za skladištenje koja može da se proširi memorijskom karticom do 32 GB.

Sve u svemu, performanse ovog pametnog telefona zaista su impresivne. Ni u jednom trenutku nismo primetili nikakvo zastajkivanje, kočenje niti “bagovanje”, a prelazak s jedne aplikacije na drugu odigrava se skoro iste sekunde. Sve aplikacije koje smo instalirali – Facebook, WhatsApp, Netflix, YouTube, pa čak i VSCO kamere za obradu fotografija – rade besprekorno.

Radna memorija je u proseku iskorišćena u iznosu od malo više od jednog gigabajta, tako da ni u jednom trenutku nismo imali utisak da će telefon naprasno usporiti s radom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ono što ovom uređaju daje ogromnu prednost u odnosu na telefone sličnog cenovnog ranga jeste podrška za 4G konekciju koja je sada dostupna i u Srbiji. To znači da će surfovanje internetom, prisustvo na društvenim mrežama i preuzimanje aplikacija i muzike biti neuporedivo brži nego ikada pre. Primera radi, za preuzimanje 10 megabajta podataka u proseku je dovoljno oko dve sekunde.

Takođe, ovaj telefon je dual-SIM, što znači da ima podršku za dve kartice, a takozvana "Dual Active" funkcija omogućava da oba broja budu dostupna u isto vreme i u svakom trenutku.

Kada je reč o hardveru i performansama, jedno je sigurno – Tesla Smartphone 6.1 je neuporedivo brži i snažniji od uređaja istog, ali i višeg cenovnog ranga.

SOFTVER

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Novi telefon kompanije Comtrade je ujedno i prvi koji dolazi sa Android Lollipop 5.1.1 operativnim sistemom. Ova verzija Androida donela je brojna poboljšanja, kako u samom izgledu, tako i u optimizaciji, bržem radu i smanjenoj potrošnji baterije.

Pre svega, dizajn OS-a na modelu Tesla Smartphone 6.1 kreiran je u skladu sa Google-ovim "Material Design-om" koji internet gigant koristi za sve svoje servise i aplikacije.

Sa novim Tesla telefonom dolaze automatski instalirane aplikacije kao što je Swiftkey, najbolja tastatura za Android uređaje koja nudi pregršt opcija za prilagođavanje i brže kucanje, ali i naša Telegraf aplikacija. SwiftKey poboljšava podršku za kucanje na jezicima regiona, sa upotrebom aktuelne baze reči i izraza. Korisnici nisu ograničeni na unapred instalirane jezike, već po želji i potpuno besplatno mogu da instaliraju veliki broj dodatnih.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Odlično optimizovani softver sa osveženim ikonicama i potpuno novim dizajnom pruža pravo zadovoljstvo pri upotrebi, uz osećaj lakoće i neometan rad. 

Tesla Smartphone 6.1 dolazi i sa nekoliko novih opcija, kao što su stišavanje zvuka zvona putem okretanja telefona na ekran, automatsko javljanje na poziv kada se uređaj približi uvu, printskrinovanje ekrana nakon što se tri prsta prevuku preko displeja i brojnim drugim mogućnostima.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

KAMERA

Tesla Smartphone 6.1 dolazi sa zadnjom kamerom od 13 i prednjom od 5 megapiksela, što je poboljšanje u odnosu na prethodnika koji je bio opremljen prednjom kamerom od 2 megapiksela.

Zadnja kamera poseduje odlično sočivo i još bolji senzor pomoću kojih smo bez problema uspeli da brzo zabeležimo svaki trenutak i kadar koji smo želeli. Kamera od 13 Mpix ima i blic, izuzetno brz auto-fokus i HDR funkciju uz pomoć koje će se nekoliko fotografija spojiti u jednu, ali sa mnogo živopisnijim detaljima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Aplikacija za kameru je veoma dobro urađena i nudi nekoliko korisnih opcija. Pre svega, zadnjom kamerom moguće je snimiti takozvane “live” (žive) fotografije, odnosno fotografije uz koje će ići i nekoliko sekundi video-zapisa. Ova opcija je slična onoj koju je Apple predstavio na svojim 6S modelima. Tu su, naravno, i različiti modovi za slikanje, kao što su panorama, motion-track za praćenje pokreta i multi angle view mod za fotografisanje.

Iskusniji korisnici putem aplikacije mogu manuelno da podešavaju osvetljenost, ekspoziciju, ISO, oštrinu i brojne druge karakteristike, kako bi što kvalitetnije zabeležili željeni kadar. Zadnja kamera na ovom Tesla telefonu poseduje i “anti shake” opciju koja će smanjiti zamućenost slike do koje dolazi usled pomeranja i drhtanja ruku.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Za ljubitelje selfija tu je i odlična prednja kamera koja poseduje takozvanu “beauty” opciju koja će “ispeglati” bubuljice, bore i sve druge napravilnosti na koži. Takođe, kamere na novom Tesla telefonu mogu da detektuju specijalni pokret putem kojeg kamera automatski beleži kadar, bez potrebe za pritiskanjem okidača.

Prilično smo zadovoljni brzinom rada i prednje i zadnje kamere, ali i kvalitetom i detaljima izrađenih fotografija.

BATERIJA

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Tesla Smartphone 6.1 dolazi sa litijumskom baterijom od 2.150 mAh. Zahvaljujući Android Lollipop operativnom sistemu koji nudi “battery saver” i “smart saving” opcije za smanjenje potrošnje tokom neaktivnosti, novi Tesla pametni telefon je na testu bez problema u proseku uspeo da izdrži dan, do dan i po aktivnog korišćenja, u zavisnosti od toga da li smo koristili dve SIM kartice i 4G internet.

Prilikom testiranja, tokom celog dana smo proveravali mejlove i naloge na društvenim mrežama, ali i obavljali pozive u ukupnom trajanju od oko dva sata. Takođe, u pauzama smo po nekoliko minuta igrali i neke od popularnih igrica koje smo instalirali, i nismo morali da isključujemo mobilni internet kako bismo sačuvali još po neki procenat baterije, niti smo smanjivali osvetljenost ekrana.

Činjenica je da će sa jednom SIM karticom Tesla Smartphone 6.1 izdržati koji sat duže, ali to nije nešto što treba uzeti kao zamerku. Takođe, bitno je napomenuti da 4G konekcija troši više baterije u odnosu na 3G vezu, ali i to da se ovo dešava na svim savremenim telefonima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Baterija na ovom telefonu puni se prilično brzo. Tesla Smartphone 6.1 smo na punjač priključili kada je u bateriji ostalo manje od 15% energije, a ponovno punjenje do maksimuma trajalo je manje od 2 sata. Kada se telefon ne koristi, baterija ima prilično malu potrošnju. Za 14 sati (koliko je telefon bio uključen, ali ne i korišćen), baterija je potrošila tek 10% svoje snage, a 3G i Wi-Fi konekcija bile su non-stop uključene.

ZAKLJUČAK

Comtrade je još jednom pokazao da ume da napravi odličan, a pristupačan telefon. Tesla Smartphone 6.1 je uređaj na koji bi i Nikola Tesla bio ponosan, jer po niskoj ceni nudi odličan dizajn i kvalitet izrade, zavidne performanse i brzinu rada, sjajan kvalitet kamere sa naprednim opcijama i još mnogo drugih karakteristika koje smo opisali u ovom tekstu.

Ako razmišljate o nabavci novog telefona, obavezno u razmatranje uzmite ovaj model, jer za isti novac, bolji sigurno nećete naći. Cena Tesla Smartphone 6.1 je 24.999 dinara.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M. Đurđev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA