Evo kako najbolje da se pripremite za malu maturu iz matematike

Obnavljanje gradiva potrebnog za polaganje mature može proći bez imalo stresa, samo ukoliko odaberete pravi način za učenje i pripremu završnog ispita iz matematike

  • 1

Od kada je uvedena, mala matura za osmake predstavlja jedan od veoma važnih i stresnih perioda. Završni ispit iz matematike predstavlja najveći problem za većinu učenika, ali tako ne mora da bude i s vama.

Obnavljanje gradiva potrebnog za polaganje mature može proći bez imalo stresa, samo ukoliko odaberete pravi način za učenje i pripremu završnog ispita iz matematike. Izdvajamo tri načina za pripremu male mature iz matematike – pročitajte koje su njihove prednosti i nedostaci i odlučite se za način koji vam najviše odgovara.

1. Priprema za malu maturu u velikim grupama

Dobra, stara metoda učenja u grupi može da bude zanimljivija i isplativija od individualnih privatnih časova, a takođe omogućava učeniku da pripreme za malu maturu uskladi sa svojim obavezama u školi. Kako ranije, tako i danas, za neke je to dobar način savladavanja gradiva, dok je, međutim, za većinu loša polaznica.

Razlozi su jasni: predavač, ma koliko želeo da se posveti svakom učeniku i pomogne mu u savladavanju teške i nejasne oblasti, u većim grupama za to nema dovoljno vremena. Nastavni planovi i programi su preobimni i preambiciozni, zbog čega učenici ne mogu da ih savladaju, a nastavnici, pod pritiskom obaveze da pređu čitav nastavni plan, prinuđeni su da nastavljaju obradu novog gradiva. To nije zanemarljiv problem kada se pristupa kompleksnom školskom predmetu kao što je matematika.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Uz to, ovi časovi su često osmišljeni kao redovni časovi u školi, na kojima profesori nemaju mnogo mogućnosti da prenose gradivo na kreativan i privlačan način, što samo produbljuje otpor učenika prema matematici.

2. Privatni, individualni časovi

Jedan od najčešćih načina savladavanja matematike koji je delotvoran podrazumeva učenje „jedan-na-jedan”. Ovde profesor ima dovoljno vremena, jer se posvećuje samo jednom učeniku. Pored toga, zaista ima dosta kvalitetnih privatnih profesora matematike, a mnogi od njih smišljaju zabavne načine kako bi učenik što lakše i brže savladao datu oblast i shvatio da matematika ne mora biti bauk.

Ali postoji druga strana medalje, a to je novac. Individualni privatni časovi su za većinu roditelja luksuz koji jednostavno ne mogu da priušte svojoj deci, dok drugi moraju dugo da štede ili deci uskrate druge vannastavne aktivnosti kako bi platili časove.

Treba pomenuti još jedan nedostatak individualnih časova: često profesor ne živi baš u komšiluku, pa za odlazak na čas koji se održava u drugom delu grada treba unapred isplanirati vreme, što predstavlja još jednu obavezu u ionako pretrpanom dnevnom rasporedu dece.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

3. Pripreme putem interneta

Ipak, postoji način pripreme male mature iz matematike koji objedinjuje sve prednosti prethodnih načina i pritom otklanja sve njihove nedostatke, a to su časovi putem interneta.

Zahvaljujući dostupnosti interneta, učenici mogu da uče onlajn kada njima odgovara i tako mnogo bolje organizuju svoje vreme. Uz to, mogu da vežbaju zadatke iz matematike gde god da se nalaze, od kuće ili iz parka, jer to čine sa svog računara ili telefona.

Postoje i časovi uživo „jedan-na-jedan” putem interneta, koji su daleko pristupačniji od klasičnih privatnih časova, zbog čega kućni budžet neće biti dodatno opterećen. A pored svega, ni učenik ni profesor ne moraju da putuju preko pola grada da bi se susreli i održali čas, jer preko platforme za onlajn učenje mogu uživo da komuniciraju i zajedno rade zadatke kao da su u istoj prostoriji. Ukratko, sve je potpuno prilagođeno potrebama učenika.

OKmatematika – onlajn pripreme i simulacija male mature

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Pitate se gde postoje sve ove mogućnosti na jednom mestu? Sajt OKmatematika omogućava učenicima da se brzo i lako na internetu pripreme za polaganje male mature iz matematike i postignu maksimalne rezultate za kratko vreme.

Učenici mogu da pristupe jedinstvenoj platformi za učenje na daljinu OKmatematike sa svog računara, tableta ili telefona i tako prate zanimljive video-lekcije, rade testove, vežbaju zadatke i utvrđuju gradivo, i to sve kada i odakle njima odgovara. Osim toga, maturanti mogu da pogledaju i video-rešenja svih zadataka iz zvanične zbirke Ministarstva prosvete za polaganje male mature 2015/2016.

Kako gradivo nije iste težine, za najkompleksnije segmente na raspolaganju su vam i onlajn časovi „jedan-na-jedan” s iskusnim profesorima matematike. Individualni časovi su organizovani na zanimljiv, interaktivan i kreativan način. Pritom, učenici mogu po potrebi i da komuniciraju s profesorima OKmatematike, koji u najkraćem roku odgovaraju na sva pitanja.

Uz to, na OKmatematici svaki polaznik ima jedinstvenu priliku da radi završni test, koji predstavlja potpuno realnu simulaciju testa iz matematike na završnom ispitu, s istim odnosom broja i kompleksnosti zadataka po oblastima i istim vremenom za rad kao na pravom testu na polaganju male mature.

Foto: Profimedia/CandyBox Foto: Profimedia/CandyBox

Prednosti pripreme za završni ispit pomoću OKmatematike su očigledne. Onlajn priprema učenicima štedi vreme, a roditeljima novac. Gradivo je zanimljivo obrađeno i jednostavno predstavljeno, uz brojne ilustracije i video-materijale. Učenike očekuje dodatna pomoć u oblastima koje su najproblematičnije za njih, a uz to mogu unapred da isprobaju i kako će izgledati sam ispit.

S ovim iskustvom, mali maturanti će znati šta ih očekuje na testu, bolje će uraditi zadatke i osvojiti potreban broj bodova za upis u željenu srednju školu. Bez stresa i panike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA