VELIKA SEOBA: Nuklearni svemirski brod bi mogao da nas odvede do zvezda (VIDEO)

Ako ste svemirski entuzijasta i već dovoljno patite što niste odrasli u svetu u kome je svemirsko putovanje normalna stvar za ogroman broj ljudi i 2245. godina vam je isuviše daleko, ovo će vas obradovati! Svemirska osvajanja, poput onih iz "Zvezdanih staza", počeće već u prvoj polovini ovog stoleća...

  • 0

Kroz nekih 20 godina mogli bi da budemo svedoci krštenja inaguracionog leta pravog "USS Enterprajz" svemirskog broda, a upravo to planira preduzetnik i inženjer, koji sebe naziva BTE Dan, i koji je u tu svrhu napravio i detaljnu veb stranicu "Build The Enterprise", posvećenu projektu gradnje "Gen 1 Enterprise-a", prenosi "Popsci.com".

Bio bi to ogroman brod, dužine čak 960 metara, koji bi u sebi imao 1,5 gigavata jak nuklearni reaktor. Motori na jonski pogon brod bi dogurali do Meseca za tri dana, a do Marsa za tri meseca, odnosno za pet meseci manje nego što će biti potrebno roveru "Curiosity" da dođe do Crvene planete.

Prečnik diska Enterprajza bio bi 450 metara i imao bi magnetski levitirajući gravitacioni prsten na svom rubu, koji bi sa dva obrta u minutu proizveo uslove normalne gravitacije, odnosno 1G. Naravno, oblikom bi brod bio identičan prvoj generaciji Enterprajza iz popularne serije "Zvezdane staze".

- Imamo tehnološki doseg za izgradnju prve generacije svemirskog broda poznatog kao USS Enterprajz, pa napravimo ga onda - piše BTE Dan na svojoj veb stranici. On čak predviđa i sredstva potrebna iz budžeta SAD, kao i predlog povećanja poreza i smanjenja potrošnje, kako bi se pokrili troškovi izgradnje od 1 milijarde dolara.

BTE Dan dalje objašnjava kako bi se Gen1 Entrprajz izgradio u svemiru i imao trostruku ulogu. Služio bi kao svemirska stanica, svemirska luka i putujući svemirski brod. Ne bi se kretao brzinom svetlosti, ili "warp" brzinom, ali bi istraživao svetove u našem neposrednom susedstvu.

Motori broda pružali bi konstantno ubrzanje putem, pa bi brod do cilja stigao relativno brzo, a osim glavnog nuklearnog reaktora, Gen1 Enterprajz bi imao još i tri pomoćna nuklearna reaktora, koja bi napajala njegov laser, koji bi se mogao koristiti i kao oružje, ili za recimo topljenje leda na površini neke planete ili meseca u Sunčevom sistemu.

Ukoliko želite detaljniji uvid u plan tog inženjera, koji za sebe kaže kako je radio u kompanije "Fortune 500" u poslednjih 30 godina, posetite njegovu veb stranicu: na njoj se nalazi pregršt zanimljivih stvari.

http://youtu.be/VMafReWFSfE

(Izvor: Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA