Želite da vaše dete bude uspešno? Poslušajte ove savete

Ako želite da vaše dete bude uspešno, onda poslušajte ove savete drugih roditelja, koji su uspešno ispunili svoju misiju.

  • 0

Neki roditelji veruju da se deca rađaju sa stavom i predispozicijama za buduće životne korake, dok drugi misle da je svako od nas neispisani list hartije koji čeka da se formira i raspiše u skladu sa životnim iskustvima koja slede. U oba slučaja, vaspitanje igra ključnu ulogu u tom procesu oblikovanja, pa tako mame i tate često moraju da imaju sposobnost da predvide u kom smeru će se njihovo dete razvijati, kako bi znali pravilno da ga usmere i pomognu mu da razvije svoja interesovanja.

Zato je njihov uticaj od presudnog značaja, jer mališani ne mogu sami da procene šta je dobro a šta loše za njih na duge staze. Ako želite da vaše dete bude uspešno, onda poslušajte ove savete drugih roditelja, koji su uspešno ispunili svoju misiju.

Deca moraju imati obaveze

Jednostavno je – ukoliko od malih nogu počnu da ispunjavaju svoje radne zadatke, bilo da je reč o kućnim poslovima ili nekim drugim malim projektima koje ste im zadali, steći će radne navike koje će im biti od velike koristi  celoga života.

Ako se ovaj segment zapostavi, kada dođe red na školu, spremanje ispita, jednog dana i diplomski rad, biće izuzetno teško pomoći mu da se usredsredi na to što treba da uradi, jer do sada nije ustalilo svoj ritam prema tome.

Zato radite s decom, zadajte im zadatke, nema potrebe da to bude nešto komplikovano, već jednostavni kućni poslovi. Na ovaj način ćete im stvoriti i osećaj odgovornosti prema sebi i svojoj okolini, pa će tako svako dete jednog dana postati uredan čovek, svestan prostora u kom živi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Učite ih da se druže

Veliki broj zanimanja novijeg doba zahteva sposobnost rada u timu. Za to je potrebna određena predispozicija, tako da je važno da od malih nogu socijalizujete svoje dete i da ga učite da se druži s drugom decom, da deli igračke i da se lepo ponaša u grupi. Ovo će mu biti od koristi, kako u školi, tako i kasnije na radnom mestu, gde će svakodnevno biti u kontaktu s različitim ljudima. Razvijajući mu društvene veštine, pomažete mu da jednog dana postane osoba s kojom će ljudi voleti da sarađuju.

Razvijajte međusobni odnos

Jasno je da pre svega drugog morate biti roditelj svom detetu, kako biste postavili autoritet i uspostavili poštovanje koje će ono imati prema vama. Međutim, vašem detetu će u nekom trenutku u životu još više od roditelja biti potreban prijatelj. Zato razgovarajte s njim o svim temama koje ga zanimaju. Nema tabua i nema zabranjenih tema, razjasnite mu sve što mu može biti nejasno i pomozite mu da se snađe u najezdi informacija koje će ga u jednom trenutku zasuti. Sve dok budete imali dobar odnos, očekujte da će vam se dete obratiti za svaki problem ili nedoumicu na koju naiđe.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Podrška je verovatno jedan od najvažnijih činilaca u vaspitanju dece. Morate prepoznati šta je to što ih zanima i kako oni vide sebe, a potom ih u tome podržati i eventualno usmeriti kako bi se razvili pravilno. Naravno, kada dođu u određene godine, vaspitanje postaje baza, a sve ostalo počiva na obrazovanju koje će steći i društvu u kome se kreću.

Ako ste ih dobro usmerili, nećete imati brige. Jasno je da je izbor škole od velike važnosti za njihovo usavršavanje, pa zato morate mudro odigrati ovaj potez i pomoći svom detetu da ne pogreši prilikom odlučivanja. Postoje škole u kojima se roditeljska uloga zamenjuje mentorskom. Ukoliko dete upišete u Savremenu gimnaziju, profesori će preuzeti vašu ulogu i nastaviti da vaspitavaju vaše dete i od njega grade kvalitetnog čoveka. To je odluka na koju ćete uvek biti ponosni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA