≫ 

Evo kako da produžite život bateriji na laptopu

Kako biste bili u mogućnosti da češće date sebi oduška s novim tehnologijama, daćemo vam nekoliko predloga kako da produžite život bateriji na svom laptopu

  • 2

Kada ste poslednji put bez razmišljanja seli, uključili laptop i počeli da radite na nečemu bez osvrtanja oko sebe kako biste pronašli strujnu utičnicu? Mobilne, odnosno prenosive tehnologije umnogome su nam olakšale život, ali sa svakim novim unapređenjem dolazi do problema, jer najviše pati njihova baterija. Što je više aktivnih opcija, to ćemo ih kraće koristiti, pa smo često vezani za punjač kada želimo da završimo veći posao. Češće nego s pametnim telefonima, ovo se dešava s laptopovima.

Kako biste bili u mogućnosti da češće date sebi oduška s novim tehnologijama, daćemo vam nekoliko predloga kako da produžite život bateriji na svom laptopu.

Prilagodite podešavanja sistema

Verovatno znate da u podešavanjima vašeg sistema postoji čitav niz opcija koji vam omogućava da softverski produžite trajanje baterije. Kroz ove opcije izabraćete koji je najbolji vid čuvanja energije, odnosno kako da prilagodite sve performanse računara tako da ga ne morate stalno priključivati na punjač. Na primer, jedan od koraka koji ćete sigurno izabrati jeste i smanjivanje jačine svetlosti vašeg ekrana.

Isključite priključeni hardver

Sigurno ste primetili da kada telefon priključite USB kablom za vaš laptop, on automatski počinje da se puni, jer je prepoznao jači izvor energije. Kada malo razmislite, shvatićete da zapravo vaš telefon crpi bateriju vašeg laptopa. To nije problem kada je on uključen u struju, ali kada vam je to jedini izvor energije, onda bolje isključite sve naprave koje ste prethodno na njega priključili.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ovo se ne odnosi samo na pametne telefone, već i na eksterne hard-diskove, štampače ili USB fleševe. Takođe, ukoliko imate tačped, a sigurno je da ga imate, ako ne morate, nemojte koristiti dodatne miševe, jer je ovo još jedan od načina da izvučete struju iz baterije.

Isključite Wi-Fi i Bluetooth

Razumemo da je signal za bežični internet od presudnog značaja za korišćenje svakog laptopa. Međutim, većina poslova koje obavljamo u toku dana radi se nezavisno od internet-konekcije. Zato, kada napustite kancelariju, svoju sobu ili odete na mesto na kome nemate mogućnosti da priključite bateriju na punjač, isključite sve spoljašnje signale ako vam nisu u tom trenutku potrebni.

Vaš računar će u suprotnom stalno pokušavati da pronađe način da se konektuje i potrošiće daleko više energije nego što bi trebalo.

Izaberite hibernaciju umesto Stand By opcije

Kada ne koristite računar, on će u nekom trenutku automatski preći na Stand By režim. Takođe, možete ga i sami prebaciti na ovaj sistem rada pritiskom na dugme za uključivanje računara. Međutim, kada izabere ovu opciju, ona i dalje ostavlja pokrenute određene procese koji rade u pozadini i crpi energiju računara.

Umesto toga, putem kontrolnog panela i podešavanja hardvera i softvera, izaberite opciju da kada pritisnete ovo dugme ili nakon određenog vremena računar automatski pređe u hibernaciju, što će svesti potrošnju energije na nulu.

Foto: sxc.hu/ciscokid Foto: sxc.hu/ciscokid

Windows Power Troubleshooter

Činjenica je da se niko od nas ne oslanja previše na neke automatizovane opcije operativnog sistema, koje nam zapravo mogu mnogo olakšati rad. Na primer, opcija Windows Power Troubleshooter može dijagnostikovati i rešiti neki od problema s naponom struje za koje nismo ni znali da ih imamo.

Primera radi, na osnovu prikupljenih podataka, ovaj program će proceniti da li vaš telefon predugo čeka pre nego što pređe na hibernaciju ili Stand by i prilagodiće vremenski interval.

Možemo vam dati još mnoštvo saveta, ali izvesno je da što više opcija isključite, to će vam manje i biti potreban laptop, a nažalost, svi ovi poduhvati smanjiće potrošnju energije vrlo malo. Naravno i to malo energije nekada vam može dosta značiti kada vam je laptop potreban za sastanak van kancelarije.

Svakako, veliki broj stručnjaka još radi na novim softverskim i hardverskim rešenjima koja bi uspela da unaprede život računara bez struje.

Tržište je konstantno u potrazi za novim idejama i stručnjacima koji stoje iza njih kako bi ih sproveli u delo i unaprediti tehnološki razvoj. Zato, upišite razvoj softvera i ne brinite o svojoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA