≫ 

Četiri stvari koje bi trebalo da znate pre nego što počnete da učite programiranje

Pre nego što naučite da programirate, razmislite o tome šta želite da programirate

  • 0

Učenje programiranja je mnogo lakše kada imate neki cilj. Ako je vaš cilj samo da naučite da programirate, bez jasne ideje o vrstama projekata za koje biste želeli da pišete kodove, verovatno će i samo učenje biti frustrirajuće iskustvo za vas.

 

Ciljevi mogu da budu  razni.

 

- Malo me je sada sramota da priznam, ali deo moje motivacije je polazio iz toga što sam želela samo da dobijem posao koji je namenjen pametnim ljudima. Programiranje je bilo upravo to. Takođe sam volela matematiku i umetnost. No ta motivacija mi nije bila dovoljna, sve dok nisam uspela da pronađem način da povežem tehnologiju sa stvarima koje volim kao što su muzika i književnost - navodi Sesili Karver, programerka iz Sijetla za Free Code Camp.

 

Pre nego što naučite da programirate, razmislite o tome šta želite da programirate

 

Šta želite da pravite? Web stranice? Igre? Aplikacije za ajfon? Interaktivnu umetnost? Da li želite da impresionirate svog šefa ili automatizujete rešavanje zahtevnog zadatka, tako da možete da provedete više vremena sa svojom porodicom? Možda jednostavno želite da budete korisni ljudima, dodate još jednu veštinu u svoj CV ili naprosto želite da i vi budete informaciono-tehnološki  IT pismena osoba. 

 

Sve su to vredni i važni ciljevi. Uverite se samo da znate tačno šta je vaš cilj, kako biste mogli da nastavite učenje u skladu s tim.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Nema ništa mistično u programiranju

 

Programiranje je veština kao i svaka druga. Poput učenja jezika, postoje gramatika i vokabular koje treba da savladate. Kao i u matematici, postoje procesi koje morate da znate kako biste rešili određene vrste problema. I naravno, postoje tehnike, alati i neke vredne prakse koje su ljudi s vremenom razvili, a vi sve to možete slobodno da koristite, menjate ili odbacite.

 

Avram Džoel Spolski, programer, softverski inženjer i autor poznatog izdanja „Joel on Software“, tvrdi da postoji tanka linija između osoba koje imaju „um pravog programera“ i svih ostalih kojima nedostaje intelektualni kapacitet.

 

Ta tanka linija sastoji se, prema njegovim rečima, od poentera i rekurzija. Ovo su stvari koje su ranije u informatičkim školama bile mnogo važnije. Naime, rekurzija u informatici je metod u kome rešenje problema zavisi od rešenja manjih slučajeva istog problema.

 

Pokazivač (ponekad pointer, prema engl. pointer) predstavlja promenljivu specijalnog tipa u nekim programskim jezicima poput C-a, C++-a, Paskala itd. Međutim, danas programiranje sa pointerima nije potrebno u 90 posto slučajeva. Ono što Džoel pokušava da objasni jeste da u programiranju isključivo od vaših ciljeva zavisi koliko daleko ili duboko želite da ispitujete stvari.

 

Osim ako ne planirate da posvetite ceo život programiranju, velike su šanse da ne morate da budete stručnjak za  rekurzije da biste postigli ono što želite.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Stvari uglavnom neće uspeti prvi put

 

I verovatno neće ni drugi ili treći put. Kada prvi put počnete da učite kako da pišete kodove, vrlo brzo ćete se sresti s tim iskustvom: mislite da ste postavili sve onako kako treba, sve ste proverili i to nekoliko puta, ali vaš program još ne radi. Nemate pojma gde da počnete da rešavate problem ni kako da pokušate da popravite grešku, a poruka o grešci (ako imate dovoljno sreće da je dobijete) verovatno vam ne pomaže mnogo.

 

Možda ćete u ovom trenutku doći u iskušenje da odustanete. Mislićete da nikada nećete shvatiti kako stvari funkcionišu i da naprosto niste za taj posao. Pre nego što odlučite da odustanete pogledajte iskustva drugih programera po internet zajednicama i blogovima.

 

Pronaći ćete da je to tako uobičajeno za programere svih nivoa sposobnosti i da ne govori apsolutno ništa o vašoj inteligenciji, tehničkim veštinama ili „talentu“ za programiranje. To će vam se događati i dok ste početnik, ali i kada postanete iskusan programer. Glavna razlika je  u tome kako ćete reagovati na takve stvari.

 

Neko će vam uvek govoriti da nešto radite pogrešno

 

Neko će vam reći da koristite tabove, drugi da je tab „zlo“. Jedni će vam govoriti da treba da probate radni okvir Angular, drugi će vas ubeđivati da je loš... Razni programeri će vam davati najrazličitije savete za komentarisanje koda...

 

Foto: Profimedia/Fancy

Foto: Profimedia/Fancy

 

Gotovo uvek postoji mnogo različitih pristupa određenom problemu i ne postoji jedan „pravi način“ da se on reši. Mnogi programeri su veoma dobri u zagovaranju njihovih načina rada, ali to ne znači da su ti načini zaista jedini pravi put.

 

Ukoliko uvek budete prihvatali, bez preispitivanja, tuđe stavove i mišljenja, možete samo da zakomplikujete svoj rad i život. Ako radite u timu s drugim programerima, neko gotovo sigurno neće biti saglasan s nečim što radite. Ponekad će i biti u pravu, ali je uvek važno da istražite da li ste i zašto nešto radili pogrešno. Ponekad će i oni raditi stvari pogrešno, te je važno da pokušate da im na to ukažete i da svoje stavove argumentujete.

 

Ukoliko niste osoba koja voli rasprave, pustite ih da greše i da sami dođu do rešenja.

 

Na kraju, programiranje je karijera u kojoj uglavnom sve zavisi od vas samih i vaših veština i znanja. Zato je veoma važno da ih steknete na pravi način. Jednogodišnja obuka za programere je siguran modus da dođete do karijere programera u sektoru informacionih tehnologija.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA