≫ 

Kako je Opra Vinfri od devojčice bez cipela postala najbolje plaćeni medijski mogul na svetu?

Biografija Opre Vinfri puna je poglavlja koja su je dovela do uspeha, ali ono najobimnije je pod nazivom ove tok-šou emisije

  • 4

Žena koja je za kratko vreme postigla uspeh o kom i danas bruji ceo svet do tog uspeha došla je samo zahvaljujući velikom trudu i naporu. Koliko je Opra Vinfri zapravo svestrana govori i to da je ona jedan od najpriznatijih voditelja, jer se do sada oprobala i u glumi, produkciji i u humanitarnim projektima. Opra Vinfri nije poznata samo u Americi, već svuda u svetu.

(EKSKLUZIVNI INTERVJU) EKIPA OPRE VINFRI O NAJVEĆEM TV PROJEKTU IKADA: Ovo je ISTINA o tome DA LI BOG POSTOJI! (VIDEO)

S neto zaradom od čak tri milijarde dolara, Vinfrijeva je jedna od samo dve osobe tamne puti koje su milijarderi u Severnoj Americi (drugi je Majkl Džordan). Njena emisija „Šou Opre Vinfri”, koja se emitovala čak 25 godina (od 1986. do 2011. godine), ostavila je snažan pečat u istoriji novinarstva i postala primer drugima kako treba da izgleda visokokvalitetna tok-šou emisija.

Ovo je njena priča.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Zašto je Orpa postala Opra?

Opra Vinfri je rođena 1954. godine u Misisipiju u Americi, a njeno prvobitno ime bilo je Orpa, po jednom biblijskom liku. Međutim, ovu devojčicu niko nije tako zvao, pa čak ni njeni roditelji, jer je ime bilo veoma teško za izgovor. Zato su ga ubrzo i promenili u krštenici i nazvali je Opra.

Teško i siromašno detinjstvo nije prepreka za uspeh

U ranom detinjstvu Opra nije znala kako izgledaju cipele, a tek kada je pošla u školu osetila je, kako je sama govorila, šta je pravi luksuz, jer je tada prvi put obukla haljinu. Živela je na farmi s majkom i ocem koji nikada nisu bili u braku, najbolji prijatelji su joj bile životinje, a često je slobodno vreme provodila čitajući knjige, jer nije imala televizor. Opra je verovatno postala jedna od najmoćnijih i najuticajnijih osoba na svetu zahvaljujući baki, koja ju je naučila da čita i piše pre nego što je napunila tri godine.

Uprkos teškom siromaštvu, stalnom ponižavanju s kojim se susretala i tegobnom životu, Opra se nije ustezala da ima javne nastupe nakon što se s porodicom preselila u Viskonsin. U jednom intervjuu koji je dala, Opra je rekla da je, uprkos svim poteškoćama u najtežim periodima života, znala da će jednog dana postati ono što je danas.

Dva puta je pokušala da pobegne od majke, koja je bila njen zakonski staratelj, ali kada je to učinila drugi put, majka je se javno odrekla. S 14 godina, kada je Opra već bila trudna, živela je u tinejdžerskom internatu, odakle ju je izvukao otac. U intervjuu za CNN istakla je da je baš on taj koji joj je spasao život, zbog čega ima posebno mesto u njenom srcu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Preko koledža do posla TV voditelja

Na drugoj godini koledža Opra je postala izveštač u vestima na televiziji Nešvil. Ne samo što je zahvaljujući svom trudu i stalnom usavršavanju na fakultetu došla do ove pozicije, već je bila i prva Afroamerikanka koja je to postigla. Možda danas, kada je moguće da predsednik SAD bude crne puti, to i ne izgleda teško, ali u to vreme, kada je rasizam bio vrlo prisutan, uspeh koji je Opra postigla došavši na tu poziciju bio je nemerljiv.

Međutim, izveštavanje nije bilo ono što je nju ispunjavalo. Opra je zatim radila kao reporter na televiziji WJZ, nakon koje je na televiziji WLS u Čikagu bila domaćin jutarnjeg tok-šou programa.

Iako se njena emisija prikazivala u isto vreme kada i najgledanija TV emisija u tom periodu, „Šou Fila Donahjua”, samo nakon jednog meseca emitovanja Oprine emisije, televizija WLS je postigla najveći rejting u celoj godini. Donahju je otišao u Njujork, jer se osetio ugroženim, a gledaoci su s nestrpljenjem iščekivali njene emisije (Opra je bila omiljena ličnost američkih domaćica). Više od godinu dana rejting jutarnjeg program čiji je domaćin bila Opra ostao je 50% veći nego što je bio pre njenog dolaska. Tada je počeo njen uspeh.

JEDAN TVIT JE PROMENIO SVE: Ona je sa ovih 5 reči zaradila 12 miliona dolara! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

„Šou Opre Vinfri” kao vrhunac popularnosti

Biografija Opre Vinfri puna je poglavlja koja su je dovela do uspeha, ali ono najobimnije je pod nazivom ove tok-šou emisije.

U početku se ona emitovala u 138 gradova u Americi, ali se već od 1993. godine odomaćila i u Japanu, Norveškoj, Saudijskoj Arabiji, Novom Zelandu i Holandiji. U 27-godišnjoj karijeri, Opra je intervjuisala mnoge uticajne ličnosti, među kojima su se našli i Bil Klinton, Džordž Buš, Barak Obama, Mark Zakerberg, Bil Gejts, Majkl Džordan, Al Paćino i Arnold Švarceneger.

Sva iskustva koja je stekla u životu Opra je iskoristila da pokrene sopstveni biznis. Danas je vlasnica televizijskog kanala Opra Vinfri netvork, koji je u prvom tromesečju 2015. godine ostvario najveću gledanost od osnivanja, sa 539.000 gledalaca u udarnom vremenu (ne toliko daleko od CNN-a).

Da težak život ne mora biti prepreka za ostvarenje uspeha o kom mnogi samo sanjaju dokazuje i Opra, koja se na kraju odlučila na pokretanje svog biznisa, iako je imala priliku da nastavi uzlaznu karijeru u do skoro najpopularnijoj emisiji na planeti.

Razlog za ovu odluku je jasan. Danas je preduzetništvo jedna od najperspektivnijih profesija u svetu, a ovu prednost je uočila i cenjena voditeljka. Opra je preduzetnički zanat pekla sama, ali danas kroz kvalitetno obrazovanje možete sebi skratiti put. Na BusinessAcademy profesori uče svoje polaznike na primerima uspešnih biznismena kao što je Vinfrijeva, a već nakon završetka ovog 12-mesečnog kursa polaznici mogu da se pohvale konkretnim veštinama za pokretanje biznisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA