Pametni zvučnik može da REŠI UBISTVO i ubicu pošalje u zatvor (VIDEO)

Zvučnici iz serije Echo i prateći digitalni pomoćnici osmišljeni su kako bi pomogli u potrazi za odgovorima tako što slušaju glasovne komande. Međutim, u policiji u američkoj saveznoj državi Arkanzas žele da znaju da li je ovaj zvučnik možda slučajno zabeležio nešto što bi im moglo pomoći u rasvetljavanju slučaja ubistva

  • 0
Foto: Amazon Foto: Amazon

Policija u američkoj saveznoj državi Arkanzas traži od Amazona da omogući pristup razgovorima koje je možda snimio njihov pametni zvučnik Echo tokom noći u stanu u kojem se desilo ubistvo.

Amazon dostavio prvu pošiljku DRONOM za samo 13 minuta!

Zvučnici iz serije Echo i prateći digitalni pomoćnici osmišljeni su kako bi pomogli u potrazi za odgovorima tako što slušaju glasovne komande. Međutim, u policiji u američkoj saveznoj državi Arkanzas žele da znaju da li je ovaj zvučnik možda slučajno zabeležio nešto što bi im moglo pomoći u rasvetljavanju slučaja ubistva.

Američki mediji pišu kako su vlasti u gradu Bentovilu od Amazona zatražile predaju svih zvukovnih zapisa koje je napravio Echo u vlasništvu Džejmsa Endrua Bejtsa. Bejts bi trebalo da izađe pred sudiju iduće godine zbog ubistva Viktora Kolinsa.

U Amazonu su odbili da policiju daju informacije koje je Echo sačuvao na njihovim serverima, ali su predali pojedinosti vezane uz Bejtsov korisnički račun i kupovine. Kompanija je izjavila kako neće da preda informacije o korisniku bez valjanog pravno obavezujućeg dokumenta.

U policiji kažu kako su uspeli da izvuku podatke sa zvučnika, ali nije jasno o kakvim se podacima tačno radi.

Echo, podsećamo, snima zvuk i prenosi ga na servere kad čuje reč Alexa. Prsten na vrhu uređaja poprimi plavu boju kako bi pokazao da je snimanje u toku. Snimljeni audio zapis ostaje sačuvan sve dok ih korisnik ne obriše, a mikrofone je moguće i ručno isključiti.

Printskrin: Youtube/amazon Printskrin: Youtube/amazon

Kako je reč o uređaju koji je stalno povezan, vlasti žele da dođu do svih audio podataka koje je zvučnik mogao da prikupi tokom kobne noći kada se dogodilo ubistvo. Inače se ovaj uređaj aktivira određenim rečima, ali nije nemoguće da je on razgovor slušao i beležio slučajno.

Policija je već pomoću drugog pametnog uređaja - merača za vodu - došla do podatka kako je tokom noći u kojoj je Kolins pronađen mrtav u Bejtsovoj kadi potrošeno oko 530 litara vode. Istražitelji su uvereni kako je ta voda upotrebljena za uklanjanje dokaza.

Uređaji iz domena internet stvari pokazali su se korisnima pri policijskoj istrazi, ali to za sobom povlači pitanja vezana uz zaštitu privatnosti. Bejtsovi advokati već tvrde kako je time narušeno pravo na privatnost. Tu je i pitanje koliko se možemo osloniti na pouzdanost i preciznost takvih uređaja, iako bi audio zapis verovatno bio prilično solidan dokaz.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA