ČOVEK KOJI JE STVORIO CHROME: Zbog neverovatnog talenta uspeo je da postane desna ruka u Google-u (FOTO)

Sundar Pičai odrastao je u Indiji, a ovo je njegova priča o uspehu

  • 0

Iako verovatno nikada niste čuli za njega, Sundar Pičai je jedan od najvažnijih ljudi u kompaniji Google i po funkciji je odmah ispod njegovih osnivača, Sergeja Brina i Larija Pejdža. Međutim, ko je zapravo simpatični Indijac kojeg viđamo na svim najbitnijim događajima kompanije Google?

Pičai je odrastao u Čenaju u Indiji. Njegov otac je bio inženjer elektrotehnike, a majka stenografkinja. Sundareva porodica nije bila bogata, pa je sa porodicom i bratom živeo u malom dvosobnom stanu. Kao mali, Pičai je imao talenat da dobro pamti brojeve, što je porodica otkrila tek kada su shvatili da je on zapamtio svaki broj telefona koji je ikada pozvao. Kolege u Google-u ističu da Sundar i danas ima taj talenat koji ponekad dolazi do izražaja na sastancima, piše "Business Insider".

Prvi program koji je Pičai ikada napravio bila je igra šaha. Studirao je metalurški inženjering na Tehnološkom institutu Karagpur u Indiji, a njegov tamošnji uspeh doneo mu je stipendiju za prestižni Univerzitet Stanford.

Prelazak u Kaliforniju je za njega bio veliki korak.

- Oduvek sam voleo tehnologiju i sanjao sam da živim u Silikonskoj dolini. Čitao sam o njoj i čuo razne priče od mog ujaka - izjavio je Pičai u jednom od njegovih skorašnjih intervjua.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pičai je prvi intervju za posao u Google-u imao 1. aprila 2004. godine, a pre nego što je dobio taj posao radio je u kompanijama Applied Materials i McKinsey & Co.

Jedan od prvih zadataka u Google-u bio mu je rad na "toolbaru" za pretraživanje. Ovaj softver se pokazao kao prilično koristan 2006. godine kada je Microsoft svoj Bing pretraživač postavio kao podrazumevan na Internet Exploreru. Pičai je takođe ubedio proizvođače računara da unapred instaliraju Googleov "toolbar" na svom hardveru.

Međutim, pravi potencijal ovog Indijca pokazao se kada je uspeo da ubedi Larija Pejdža i Sergeja Brina da naprave sopstveni internet pretraživač - Google Chrome. Chrome je danas najpopularniji pretraživač na svetu.

Kao vođa, Pičai je uvek bio prihvaćen i voljen od strane kolega, a on se uvek fokusirao na rezultate umesto na isticanje. Njegovo ponašanje i sposobnost privukle su pažnju njegovih nadređenih, pa je vremenom dobijao sve veću odgovornost i zahtevnije poslove.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Sledeća velika stvar u njegovoj karijera je preuzimanje Android divizije 2013. godine.

Jedna od najvećih stvari koje je Pičai uradio kada je u pitanju Android je fokus na jeftine pametne telefone kao deo projekta Android One. Pičai je takođe uspeo da Android učini sastavnim delom  poslovanja Google-a, dok je pre njega Android bio potpuno odvojen biznis.

Sundar je takođe bio zadužen za prisvajanje kompanije Nest Google-u za 3,2 milijarde dolara.

Pored Androida, Pičai je radio i na Chrome OS-u, operativnom sistemu koji pokreće jeftine Chromebook laptopove.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome što je Pičaiju nekoliko puta nuđen posao u Twitteru, on je ostao veran Googleu.

Uspeh koji je postigao doveo je do toga da 2014. godine bude unapređen u šefa svih Google-ovih proizvoda, kao što su pretraga, mape, Google+, reklamiranje, marketing i infrastruktura. U suštini, postao je desna ruka Larija Pejdža.

- Sundar ima neverovatnu sposobnost da vidi unapred i okupi timove oko stvari koje su veoma bitne. Imamo isti pogled na ono što stvaramo, pa ga to čini savršenim za ulogu koju ima u kompaniji - istakao je Lari Pejdž.

Nakon što je Google transformisan u Alfabet, Pičai je postavljen za vođu osnovnog dela (Google) kompanije.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Sundar voli kriket i igricu Flappy Bird, od društvenih mreža koristi Google+, a nakon dolaska u Ameriku oženio sa svojom dugogodišnjem devojkom Anjali i zajedno imaju sina i ćerku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA