Ovih 5 tehnika će ubrzati vaše učenje programiranja

Otkrivamo vam nekoliko tajni Aleksa Alajna, programera iz kompanije „Dropboks“ (Dropbox), koje će vam pomoći da ubrzate proces učenja, a da pri tome njegov kvalitet bude neumanjen

  • 0

Učenje programiranja nije nešto što možete da radite usput u popodnevnim satima, ali ono ne mora da bude ni posao kojem ste posvetiti ceo život. Postoji mnogo toga što možete da uradite kako biste lakše savladali veštine programiranja. Otkrivamo vam nekoliko tajni Aleksa Alajna, programera iz kompanije „Dropboks“ (Dropbox), koje će vam pomoći da ubrzate proces učenja, a da pri tome njegov kvalitet bude neumanjen.

Ne idite prebrzo; naučite nešto ispravno pre nego što krenete dalje

Kad sam predavao C programski jezik, bilo je uvek nekoliko učenika koji su došli sa nekim prethodnim znanjem o programiranju. Neizbežno, neki od tih učenika ne samo da nisu napredovali u prvih nekoliko nedelja nego su uveliko zaostajali za ostalima“, ističe Alajn.

Zašto?

Alajn objašnjava da su ti studenti išli prebrzo kroz uvodni deo učenja u odnosu na ostale kolege i misleći da oni gradivo već znaju, opustili su se i manje se trudili. Oni jesu znali osnove, ali nedovoljno da ih u potpunosti shvate.

„Ne smete da zaustavite proces napredovanja – isto kao što možete da idete prebrzo u učenju, možete biti i prespori“, kaže Alajn. On i savetuje: „Ne izbegavajte neku oblast nakon što ste savladali sve što ima veze sa njom.  Kada se budete suočavali sa izazovnijim zadacima, to će vam pomoći da učvrstite svoja znanja i shvatanja osnova.“

Pogledajte primere kodova

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Učenje obično podrazumeva čitanje reči iz neke knjige ili udžbenika, ali u programiranju to učenje podrazumeva i čitanje koda. Kada prvi put započnete učenje toga kako da programirate, trebalo bi da pogledate, a zatim i da pokušate da razumete svaki primer koda.

Kada sam počeo da učim da programiram, ponekad sam čitao primere koda pre nego što bih uzeo neki tekst o programiranju. Tako sam pokušavao da shvatim šta taj kôd radi i kako. Kôd ne mora uvek da radi i da bude dobar, ali to bi me onda prisililo da pažljivije posmatram taj kôd i da pronađem u čemu je problem. Često mi je to pomagalo da kasnije shvatim neke greške i da lakše nađem rešenje“, kaže Alajn.

Kada ste potpuni početnik trebalo bi prvo da gledate primere dobrih kodova da biste videli kako izgleda funkcionalan i dobar kôd, a zatim možete da se upustite u analiziranje onih problematičnijih i pokušate da ih učinite boljim.

Nemojte samo da čitate primere kodova – pokrenite ih

„Kada čitate neki programerski vodič (ili knjigu), sve deluje prilično lako. Pogledate uzorak koda i kažete ‘Shvatam, to ima smisla’. Naravno, možda ćete shvatiti kako neki kôd funkcioniše, ali to ne znači i da umete da ga pokrenete, tj. da ga napišete.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Postoji samo jedan način da saznate da li to umete – sedite i pokušajte da uradite nešto sa tim kodom. Ako već niste, pronađite neku aplikaciju za prevođenje, poput „Code :: Blocks set up“. Zatim u aplikaciju za prevođenje upišite kôd – ako ga budete pisali, umesto da ga kopirate i nalepite, nateraćete sami sebe da prođete kroz sve detalje. Upisivanje koda će vas navesti da obratite pažnju na detalje i sintaksu jezika – stvari poput onih oznaka koje se pojavljuju posle svake linije koda. Zatim ga prevedite i pokrenite ga. Uverite se da radi ono što vi mislite da treba da radi. Zatim ga promenite. Softver je sistem koji se može najlakše promeniti. Možete da eksperimentišete vrlo jednostavno, probate nove stvari, vidite šta se događa kada unosite promene; promene će se dogoditi odmah i ne postoji opasnost da ćete nešto da ‘pokvarite’. Najlakši način da naučite nove programske jezike i njihove funkcije jeste da uzmete neki kôd koji radi na jedan način i promenite ga.”

Napišite svoj vlastiti kôd što pre

„Jednom kad steknete osnovna znanja o programskom jeziku, pa čak i ako još lomite glavu oko toga – počnite da pišete primere programa koji će da koriste vaš kôd.

Ponekad je teško da dođete do dobre ideje za programe. To je u redu, ne morate odmah na početku da dobijete genijalnu ideju. Na internetu možete da pronađete brojne ideje za programe. Takođe možete da primenite primere iz knjige ili tutorijala koji čitate.

Pokušajte da to uradite bez osvrtanja na primer koda; to neće biti tako lako kao što se čini. Ova tehnika može da funkcioniše posebno dobro ako ‘tvikujete’ neki kôd (‘tweak’– proces pravljenja malih modifikacija na tuđem kodu).

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ako ne možete da se setite nekog jednostavnog programa koji želite da napišete, a imate ideju za veliki program, kao na primer za video-igru, počnite da pišete jednostavne delove koje kasnije možete da koristite za igru. Bilo da ih kasnije iskoristite ili odustanete od njih, dobićete korisno iskustvo“, kaže Alajn.

Naučite da koristite program za ispravljanje grešaka

Što pre naučite dobre tehnike za ispravljanje grešaka, lakše ćete naučiti kako da programirate.  Prvi korak u tome je da naučite kako da koristite alat zvani ‘debugger’, koji vam omogućuje da idete korak po kodu. Ispravljanje grešaka će vam omogućiti da polako pregledate svaki red koda, a tako ćete uvideti vrednosti varijabli i da li se kôd unutar ‘if’ zahteva izvršava.

Ispravljanje grešaka može da vam pomogne da brzo odgovorite na pitanja o tome šta vaš kôd radi. Prvi put kada počnete da ispravljate greške trebaće vam više vremena kako biste rešili probleme sa svojim kodom. Nakon desete greške, rad će stvarno početi da vam se isplati. Imaćete verovatno više od 10 grešaka u karijeri, tako da – što pre naučite da koristite ove alate – to će vam posao biti lakši.”

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da ubrzate pisanje i razumevanje kodova. Ako želite da naučite da još brže programirate, više o tome možete da saznate na ovoj specijalizovanoj obuci za programere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA