Roboti postaju nešto gore od zveri: Dali im da igraju igricu sa jabukama, a kad su nestale, počeli su da se ubijaju (FOTO) (VIDEO)

Veštačka inteligencija DeepMind je sposobna da samostalno uči

  • 11
Terminator, robot, veštačka, inteligencija Foto: Promo

Kompanija Google radi na razvoju veštačke inteligencije DeepMind, a sada je po prvi put njihov program pokazao znakove otpora i agresivnosti.

Ovako će svet izgledati 2022. godine: Predviđaju SUPER VID i MEDICINSKE ČIPOVE, otkriće se sve što je bilo nevidljivo!

DeepMind je sposoban da samostalno uči, a tu mogućnost je iskoristio prilikom treniranja za nastup u prvenstvu u igranju kineske igre "Go!".

Ova veštačka inteligencija danas sve češće upotrebljava svojevrsnu agresivnost kako bi došla do pobede u raznim igricama.

U prilog tome idu i poslednji testovi, u kojima su dva DeepMind agenta zaigrali igru "Gathering", u kojoj pobeđuje igrač s najviše prikupljenih jabuka.

Programi su se ponašali normalno sve dok je na tlu bilo dovoljno jabuka, ali kada je njihov broj počeo da opada, inteligentni agenti u igrici su odlučili da koriste oružje kako bi izbegli poraz.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

- Dopuštamo agentima da igru odigraju nekoliko hiljada puta i puštamo ih da samostalno uče kako da se ponašaju racionalno. Prirodno, kada je na tlu dovoljan broj jabuka, agenti se ponašaju miroljubivo. Ali, kada broj jabuka počne da opada, agenti su naučili da je najisplativije napasti, odnosno "zamrznuti" protivnika kako bi došao do bodova - navodi se u blogu tima koji proučava DeepMind.

Džoel Leibo, jedan od članova tima, tvrdi da agresivno ponašanje veštačke inteligencije pokazuje neke aspekte ljudskog ponašanja koji nastaju kao proizvod okruženja i učenja.

- Manje agresivno ponašanje javlja se kada su resursi dovoljno pristupačni. Motivacija pohlepe pojavljuje se kao refleksija iskušenja da se onesposobi konkurencija i da se jabuke sačuvaju samo za sebe - rekao je Leibo.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    15. februar 2017 | 16:01

    "Manje agresivno ponašanje javlja se kada su resursi dovoljno pristupačni. " - ЛИЧИ , на људско понашање.

  • Isko

    15. februar 2017 | 17:00

    Ko ih pravi, bice sreca ako bude ljudi na zemlji za koju godinu.

  • Wolden Šmit

    15. februar 2017 | 16:09

    Čovekov moral uprkos svakom svom savršenstvu,uvek u sebi nosi pečat svog niskog porekla..!Zato su oni sa Andjeoskim osobinama unikatni,harizmatični i malobrojni..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA