≫ 

Roboti će zameniti advokate: Mašine mogu da urade posao za nekoliko sekundi za koji bi čoveku trebalo nekoliko sati

Endru Aruda, izvršni direktor i suosnivač kompanije Ross Intelligence, najavio je kako je njegova kompanija razvila vrstu veštačke inteligencije nazvane ROSS kojoj će glavni zadatak biti da pomogne pravnicima i advokatima s papirologijom

  • 4

Pravnici su jedna od retkih profesija koja je, uz bankarsku, bila osnova razvoja modernog društva. U 19. veku dogodila se industrijska revolucija i ljudska radna snaga počela se zamenjivati robotskom, ali kako tehnologija napreduje, izgleda da je došao red i na pravnike, piše Business Insider.

NAPRAVLJEN ROBOT IZ AVATARA: Ova mašina će totalno promeniti svet!

U Americi većina sudskih slučajeva završi nagodbom, delimično i zbog drugačijeg pravnog sistema Amerike i Evrope. U SAD pravni sistem funkcioniše na temelju presedana, a ovlašćenja sudija su drugačije u Americi nego u Evropi. Stoga se velika većina pravnih poslova svodi na papirologiju, čitanje, ispunjavanje i sastavljanje ugovora.

Advokatura je među najplaćenijim zanimanjima u Americi, ali svejedno je potrebna velika količina radne snage kako bi se svakodnevno obradili određeni broj ugovora, molbi i tužbi. Takav tip posla je skup i spor za pravne firme, međutim, to polako postaje stvar prošlosti.

ROSS - najnoviji oblik veštačke inteligencije koji "čita s razumevanjem".

Endru Aruda, izvršni direktor i suosnivač kompanije Ross Intelligence, najavio je kako je njegova kompanija razvila vrstu veštačke inteligencije nazvane ROSS kojoj će glavni zadatak biti da pomogne pravnicima i advokatima s papirologijom. ROSS koristi računarsku snagu superkompjutera IBM Watson kako bi prolazio kroz velike količine podataka i kako bi vremenom naučio kako da najbolje pomogne korisnicima.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Naime, ROSS zna kako da čita dokumente i razume pravni jezik, zbog toga je savršen kao zamena "sporim i neefikasnim" ljudima u administrativnim poslovima.

ROSS softveru treba nekoliko sekundi da uradi posao za koji bi čoveku trebalo nekoliko sati. Tu dolazimo do glavnog argumenta za pravne firme - smanjivanje troškova koje u proteklih nekoliko vekova nije bilo moguće.

Upotreba superkompjutera kako bi se olakšali poslovi trebalo bi da rezultuje smanjenju cena advokatskih usluga u Americi, ali isto tako deo pripravnika i mlađih advokata koji su radili poslove oko papirologije ostaće skoro sigurno bez posla, jer su preskupi i neefikasni u poređenju sa softverom ROSS.

Trenutno 80 odsto Amerikanaca ne može da priušti avokata. Koristeći sisteme poput ROSS-a, krajnji korisnici usluga više ne treba da plaćaju ljude za obavljen posao, već robote, što na kraju znači da je ukupna cena usluge manja jer je i sama usluga kvalitetnija i brža.

Foto: hdwallpapersx.com Foto: hdwallpapersx.com

ROSS kao ispomoć u slučajevima bankrota

Prva advokatska kuća u Americi koja će koristiti usluge robota je BakerHosteleru u kojoj je ROSS zadužen za slučajeve bankrota. Zaposleni upisuju naredbe, a ROSS pretražuje pravnu bazu podataka kako bi došao do relevantnih odgovora. ROSS takođe može t0kom noći da pošalje upozorenje ako je došlo do neke promene izazvane sudskom odlukom.

Tako jedno od najstarijih i najbolje plaćenih poslova dobija ispomoć, ali ne i konkurenciju, jer bez obzira koliko dobro ROSS može složiti ugovor i pronaći presedane, advokat je taj koji će na kraju zastupati stranku na sudu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maksa Maksić

    7. mart 2017 | 16:18

    Kako će robot da potplati sudiju?

  • Рафа

    8. mart 2017 | 11:03

    Све ће роботи а шта ће људи радити ,ко ће плате добијати ....

  • Перагеније

    8. mart 2017 | 09:43

    "Pravnici su jedna od retkih profesija koja je, uz bankarsku, bila osnova razvoja modernog društva." - ХАХА, ваљда у развоју ПРЕВАРА у модерном друштву...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA