Sačuvao je prvi Apple-ov kompjuter iz 1976. godine, a sada ga prodaje i vredi čitavo bogatstvo (VIDEO)

Uređaj će se na aukciji naći 20. maja, a prodaje ga aukcijska kuća "Team Breker"

  • 1

Jedan od osam originalnih Apple-1 računara biće ponuđen na aukciji, a očekuje se da će se prodati za između 190 i 320 hiljada dolara. Ovaj kompjuter je jedan od osam Apple-1 računara koji još uvek funkcioniše.

Dosije "Crna materija": WikiLeaks otkrio kako je CIA špijunirala korisnike uređaja Apple!

Uređaj će se na aukciji naći 20. maja, a prodaje ga aukcijska kuća "Team Breker".

Apple-1 originalno je koštao 666.66 dolara, što bi uz ukalkulisanu inflaciju danas bilo 2.800 dolara. Ovaj stari uređaj je najbolje sačuvani primerak Apple-1 kompjutera koji se ikada pojavio na tržištu, piše u biltenu aukcijske kuće.

Proizveo ga je Voznijak u garaži Stiva Džobsa

Prvi Apple-ov proizvod, Apple-1, proizveo je Stiv Voznijak u garaži Stiva Džobsa u Los Altosu. Njih dvojica reklamirali su prvih 50 komada kroz maloprodajni lanac Bajt šop, u aprilu 1976. godine, kaže aukcijska kuća, a napravljeno je samo 200 komada.

Ne samo da ovaj Apple-1 (serijskog broja 01-0073), dolazi direktno od vlasnika, kompjuterskog inženjera iz Berklija u Kaliforniji, već uz njega dolazi cela arhiva originalnih dokumenata, uključujući preliminarno ručno upravljanje, dijagrame strujnih krugova čak i beleške telefonskih poziva sa Stivom Voznijakom iz 1977. godine, dodaje aukcijska kuća.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anđela

    30. april 2017 | 09:24

    Mislim da je nemoguće da se 1 od 8 takvih Apple računara koji JOŠ uvek funkcioniše proda za 190 -320 hiljada dolara. Mislim da fali koja nula

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA