Ronald je jedan od osnivača Apple-a: Posle 12 dana napustio je kompaniju i odrekao se 67 milijardi dolara

- Zašto nisam ostao u Apple-u? Svi mi govore kako bih bio jako bogat. Verovatno bih bio najbogatiji čovek - ali na groblju - kroz osmeh govori Ronald G. Vejn (82)

  • 2

Ronald G. Vejn je zajedno sa Stivom Džobsom i Stivom Voznijakom osnovao kompaniju Apple 1976. godine. Imao je 10 odsto udela u ovoj kompaniji, ali ju je nakon 12 dana napustio sa 800 dolara odštete. Da to nije uradio, danas bi imao 67 milijardi dolara.

STIV DŽOBS NIJE IZMISLIO IPHONE: Napravila ga je ova institucija, koja vlada celim svetom!

Međutim, Ronald se zbog svog postupka uopšte ne kaje.

- Zašto nisam ostao u Apple-u? Svi mi govore kako bih bio jako bogat. Verovatno bih bio najbogatiji čovek - ali na groblju - kroz osmeh govori Ronald G. Vejn (82).

Vejn je za "Business Insider" istakao i kako je izgledalo osnivanje najmoćnije kompanije današnjice.

- Seo sam za pisaću mašinu i napisao ugovor u tri primerka, koje smo potpisali nas trojica. Sutradan, kompanija je bila registrovana. Ali 12 dana kasnije, raskinuo sam ugovor - dodao je on.

Džobs u mladim danima

Vejn je Džobsa upoznao dok su zajedno radili u Atariju. Džobs je tamo radio kao savetnik na izradi video-igara.

"Sprijateljili smo se, iako sam bio 20-ak godina stariji. Imao sam više iskustva od njega u računarskim poslovima i mislim da me zato cenio. Jednog dana je pokucao na vrata moje kancelarije i rekao kako bi hteo da osnuje kompjutersku kompaniju, ali da se Voznijak tome protivi. Molio me da razgovaram s njim i nakon razgovora, Voznijak se predomislio. Pozvali su me da im budem partner i dogovorili smo se. Njih dvojica su imali po 45% udela u firmi, a ja 10 odsto. Napravio sam prvi logotip Applea i priručnik za Apple I.

Foto: Flickr/Ben Stanfield Foto: Flickr/Ben Stanfield

Džobs se odmah bacio na posao i prodavnici The Byte Shop ponudio računare. Prihvatili su i dogovorili su se sa Stivom da će im isporučiti 100 kompjutera. U tom trenutku mi nismo imali nijedan računar. Zatim je pozajmio 15.000 dolara i kupio delove da bi uopšte mogli da sastave kompjuter. Ali isto tako smo znali da The Byte Shop nije baš redovni platiša. Dakle, budući da Džobs i Voznijak nisu imali nikakvu imovinu ni ušteđevinu, sav rizik posla bi spao na mene. Imao sam kuću, automobil, ušteđevinu. To je jedan od razloga zašto sam povukao potpis s ugovora i napustio Apple.

Znao sam da stojim u senci divova, već tada se videlo da će njih dvojica biti uspešni. A ja bih, u najboljem slučaju, radio za njih u administraciji i nikad ne bih mogao da realizujem nijedan svoj projekat. Nisam hteo tako da živim 20 godina" objasnio je Vejn koji tvrdi da nikad nije požalio zbog tog poteza.

Tada je povukao svoj ulog od 800 dolara. Da je ostao suvlasnik, danas bi njegovih 10 odsto Applea vredelo 67 milijardi dolara.

- Iskreno, uvek sam se borio da preživim. Nikad nisam bio bogat, ali nisam bio ni gladan. Smatram se sretnim čovekom. Evo, živim u Nevadi i imam 82 godine, a mnogi bi mi dali mnogo manje godina - u šali je zaključio Vejn.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    20. april 2017 | 15:54

    Samo se ti matori tješi ,10% je tvoje pa koliko god da vrijedi radio ti u administraciji ili ne...nisi rizikovao i to je to a ko ne raskira ne može ni da profitira...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA