≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Dodatne aplikacije pametne uređaje učiniće još popularnijim

- Uspeh bilo koje mobilne platforme direktno je povezan sa brojem dostupnih dodatnih aplikacija i zainteresovanošću programera širom sveta da se uključe u razvoj softverskih alata - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u Informeru pisao o aplikacijama i kako bi one u bliskoj budućnosti mogle da dožive još veći procvat. Evo šta predsednik kompanije Comtrade kaže o pomenutoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Ovo su izazovi digitalne industrijalizacije!

"Ljudi danas koriste mobilne telefone tokom celog dana kao sredstvo komunikacije, izvor zabave i koristan alat za obavljanje brojnih aktivnosti. Slični džepni uređaji, takozvani PDA asistenti, postojali su i pre pomame za pametnim telefonima, ali je tek mogućnost brze veze sa internetom, u bilo koje vreme i na bilo kom mestu, otvorila vrata masovnom korišćenju od strane šire publike. Ono što mnogi previđaju je uticaj dodatnih aplikacija za najrazličitije namene na popularizaciju pametnih uređaja.

Naime, uspeh bilo koje mobilne platforme direktno je povezan sa brojem dostupnih dodatnih aplikacija i zainteresovanošću programera širom sveta da se uključe u razvoj softverskih alata. Uostalom, broj korisnika najpopularnijih mobilnih aplikacija meri se desetinama i stotinama miliona, što je značajno više od bilo kog komercijalnog poslovnog programa u prošlosti. Provereni recept sa malim, besplatnim ili izuzetno pristupačnim programčićima koji se lako preuzimaju sa takozvanih „marketa“ primenjen je i na tablete, a zatim i na popularne operativne sisteme za stone računare.

Foto: Promo Foto: Promo

Budući da raste broj „pametnih“ uređaja različitih vrsta, sasvim je realno za očekivati da ćemo na sve njih moći da instaliramo dodatne aplikacije. Već sada vidimo ovaj trend na pametnim televizorima i ručnima časovnicima, GPS navigacijama i drugim sličnim uređajima, a uskoro ćemo aplikacije moći da instaliramo i na sisteme u automobilima, na audio opremu i pametne zvučnike. Dosadašnji pokušaji uvođenja aplikacija na foto aparate, premda ograničenog dometa, pokazali su se kao dobra ideja, pa je samo pitanje kada će postati standardna opcija na svim modelima. Čak i ako proizvođači ne budu imali naročiti motiv za njihovim uvođenjem, računam da će korisnici - naviknuti na to da uređaje unapređuju i prilagođavaju sopstvenim potrebama instaliranjem dodatnih programa – zahtevati ovu mogućnost. Tehnološke prepreke ne postoje, pa sam ubeđen da je pred malim i praktičnim aplikacijama svetla budućnost."

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA