Sony PlayStation 5 stiže dogodine? Mnogi upozoravaju da to baš i nije dobra stvar. Evo i zbog čega

Playstation 3 hrabro se držao gotovo deset godina, ali to nije bio slučaj s četvorkom koja će, ako je verovati predviđanjima analitičara Damjana Tonga (koji je predvideo i pojavu modela Pro i Slim), naslednika dobiti već iduće godine

  • 1

PlayStation 4 Pro i Slim pojavili su se nedavno na tržištu i izazvale lavinu pozitivnih i negativnih komentara gejmera, u medijima su se sada pojavile prve informacije o novoj Sony-jevoj konzoli koja bi na tržištu mogla da se pojavi do kraja 2018. godine.

SONY PREDSTAVIO NOVI PLAYSTATION: Evo po čemu se razlikuje od prethodnih!

Pojava čak dve poboljšane verzije četiri godine stare konzole mnoge je naterala da se zapitaju da li je ovaj model poslovanja, koji po mnogočemu podseća na izbacivanje novih modela pametnih telefona, održiv u svetu igračkih konzola od kojih se ipak očekuje duži život na tržištu.

I dok će neki reći da je to loš potez koji će mnoge vlasnike naterati da razmisle o kupovini svake nove Sonyjeve konzole koja će se pojaviti u ponudi, drugi smatraju da je krajnje vreme da napokon napustimo zastarelu ideju o konzolama koje imaju rok trajanja duži od tri ili četiri godine.

Da li je Scorpio dovoljno velika pretnja?

Playstation 3 hrabro se držao gotovo deset godina, ali to nije bio slučaj s četvorkom koja će, ako je verovati predviđanjima analitičara Damjana Tonga (koji je predvideo i pojavu modela Pro i Slim), naslednika dobiti već iduće godine.

U članku koji je nedavno objavljen u Wall Street Journalu, Takaši Močizuki, pišući o 60 miliona prodatih primeraka "četvorke" i Sonyjevim finansijskim predviđanjima, spomenuo je i verovatnoću da bi Sony do kraja iduće godine mogao da izbaci potpuno novu konzolu što je iznenadilo mnoge koji su verovali da će se PS4 zadržati još barem nekoliko godina.

Printskrin: Youtube/PlayStation EU Printskrin: Youtube/PlayStation EU

Ipak, čini se da kompanija priprema nešto veliko, verovatno podstaknuta pričom o Xboxu i njihovoj novoj konzoli, kodnog naziva Project Scorpio koja bi trebalo da se pojavi do kraja ove godine i osmišljenja je s ciljem da u potpunosti iskoristi potencijal 4K Ultra HD televizora i pritom ostane kompatibilan s Xbox Oneom.

Neki su uvereni da je Sony u ovoj trci već pobedio i da su njihovi modeli Pro i Slim ispunili očekivanja pa ne vide smisao za tako ubrzano izbacivanje nove konzole. S druge strane, WSJ nije bilo koji medij, a tu su i tačna predviđanja Damjana Tonga.

Kad nova konzola prebrzo postane stara kanta

Međutim, pre nego što odlučite da je vreme za promenu i stavite svoju "četvorku" u oglase, u obzir treba uzeti i sledeću opciju. Sony bi vrlo lako mogao objaviti još jedan model četvorke. Tim više jer su i Sony i Microsoft zabeležili rast prodaje na svojim online servisima. Playstation Store prošle je godine prodao više naslova od Nintenda.

Foto: Flickr/FaruSantos Foto: Flickr/FaruSantos

Ipak, reakcije vlasnika "četvorke" već pune društvene mreže i mnogi od njih nisu sretni jer se osećaju prevareno. Posebno oni koji su prošle godine nabavili Pro. To bi značilo da će njihova nova konzola postati "stara kanta" za samo dve godine što je izuzetno kratak vek za bilo koju konzolu.

S druge strane, Sony u pripremi ima gomilu AAA naslova, a 4K još uvek nije toliko proširen da bi opravdao dolazak nove konzole. Na kraju krajeva, Pro već nudi tu opciju i postavlja se pitanje koliko bi "petica" uopšte mogla biti bolja od dve godine starog Proa. Razlike bi bile neprimetne ili barem nedovoljno očigledne da bi naterale veliki broj kupaca da se prebace na konzolu nove generacije, a to nikako ne bi bilo u cilju velike kompanije koja, budimo iskreni, nije do kraja ni iskoristila potencijal "četvorke" (predviđaju još 18 miliona prodatih primeraka do kraja ove godine).

Bio bi to loš potez, a Sony retko greši. Međutim, nešto bi se ipak moglo pojaviti jer očekuje se njihov odgovor na Scorpio kojem mnogi stručnjaci predviđaju sjajnu budućnost. Hoće li to biti "petica" ili samo poboljšana "četvorka", pokazaće vreme, ali ako se ostvari bilo koji od scenarija, za vratom bi mogli imati gomilu ljutitih konzolaša.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA