4

Otkriveno zašto letenje avionom nije zdravo!

Istraživanje je sprovedeno na više od 200 aviona

Putnici, avion, aerodrom, oblaci
Foto-ilustracija: pixabay.com

Naučnici sa Univerziteta Stirling otkrili su uzrok glavobolja i vrtoglavica, kao i problema sa disanjem i vidom, koji se javljaju kod posade u avionima.

Evo zašto uvek morate da nosite tenisku lopticu kada putujete avionom!

Naime, putnike u avionima bi trebalo upozoriti na zdravstvene probleme jer zagađeni vazduh u avionu može da prouzrokuje ozbiljne poteškoće, naglasili su stručnjaci, piše Daily Mail.

Istraživanje je sprovedeno na više od 200 aviona i pokazalo je povezanost između isparavanja u avionima i zdravstvenih problema nastalih zbog vazduha u kabinama letelice.

Naučnici sa Stirlinga su otkrili uzrok hroničnih i akutnih simptoma od glavobolja i vrtoglavica, pa do problema sa disanjem i vidom.

– Jasna je povezanost između zdravstvenih problema i vazduha u avionima zagađenog zbog isparavanja motornog ulja i drugih tečnosti koje se koriste pri letu. To je profesionalni i javni zdravstveni problem koji ima posledice – rekla je dr Susan Mikelis.

Foto-ilustracija: Pixabay

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači su analizirali dve posade aviona koje su imale problema sa štetnim parama u avionu. U jednoj posadi, njih 65 posto imalo je zdravstvenih problema, a u drugoj, koja je bila u avionu u kojem je curilo ulje, 75 posto posade imalo je neke od simptoma.

Naučnici tvrde kako su najveći uzroci takozvanog aerotoksičnog sindroma organofosfatne hemikalije koje se koriste u mlaznim motorima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Avion, Glavobolja, Letenje, letenje avionom, zagađeni vazduh, Zdravlje
Popularni komentari
  • A
    Alrksandar

    A kad ce te da otkrijete toplu vodu

  • I
    Izgibljeni

    Ja sam se samo jednom vozio avionom i cim smo sleteli trco sam u wc od straha nikad vise

foto dana

video dana