TESTIRALI SMO: Blekberi Z10, strela koja leti ka vrhu! (FOTO) (VIDEO)

Predstavljamo vam najnoviju perjanicu kanadske kompanije, sa kojom će pokušati da se vrati u sam vrh svetskog tržišta pametnih telefona

  • 3

Nekada najpopularniji i najveći proizvođač pametnih "igračaka" Blekberi dobio je prinovu kojom će pokušati da povrati slavu sticanu godinama, praveći beskompromisne uređaje koji su bili obavezan deo opreme svakog iole ozbiljnijeg biznismena, ali i ljudi koji se samo tako osećaju.

Modelom Z10 žele da se vrate u igru na velika vrata, privlačeći ne samo poslovne, već i one "obične" korisnike koji telefon vide kao sredstvo zabave, surfovanja internetom, komunikacije putem svih društvenih mreža.

Slobodno možemo reći: u tome su u potpunosti uspeli!

Blekberi Z10 - o kome smo u dva navrata već pisali - radikalno je drugačiji od svoje starije braće. Zasniva se na novom Blekberi 10 operativnom sistemu, koji je u potpunosti prilagođen tač skrinu.

Veliki, kristalno jasan ekran veličine 4,2 inča i rezolucije 1280x768 piksela (355ppi) ima velike uglove vidljivosti i dobru čitljivost naspram sunčeve svetlosti. Dominira prednjom stranom telefona, gde ne postoji nijedno drugo dugme, pa se sva interakcija sa sistemom obavlja isključivo potezima prsta.

Dovoljno je povući prst od donje ivice ekrana, sa logoa kompanije, ka gornjoj i telefon se otključava, čak i ako je prethodno bio ugašen. Na isti način se minimizuje trenutno otvorena aplikacija. Suštinski, to je najvažnije "dugme" i najbitnija funkcija ovog smartfona.

Pored toga, genijalna, inovativna i krajnje korisna funkcija je slajd sa vrha ekrana nadole. Kada je otvoren houm skrin, ova opcija će vam otvoriti ono što bi otvorila i na Android smartfonima i Ajfonu. Međutim, kada ste u nekoj aplikaciji, ova funkcija otvara podešavanja za tu specifičnu aplikaciju.

Sa prednje strane se nalazi kamera od dva megapiksela koja može da pravi video-zapise u HD rezoluciji (720p), dok je sa zadnje strane kamera od osam megapiksela koja snima u Full HD-u. Kamera pravi kristalno čiste slike, čak su i u uslovima slabog osvetljenja više nego zadovoljavajuće. Ovo je, bez sumnje, jedno od najboljih rešenja koje smo videli na mobilnim uređajima.

Pored toga, kamera je neverovatno brza, a fotografiše se jednostavno - pritiskom prsta na bilo koji deo displeja.

Ispod "haube" se krije dvojezgarni 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon Krait procesor, dva gigabajta radne memorije, 16 gigabajta prostora za skladištenje podataka, kao i prostor za memorijsku karticu.

Iako ne deluje kao da može da se nosi sa četvorojezgarnim mašinama drugih proizvođača, u kombinaciji sa Adreno 225 grafičkim podsistemom i velikom količinom RAM-a, ovaj je procesor sasvim dovoljan da novom Blekberiju pruži epitet jednog od najbržih uređaja na tržištu.

Zahvaljujući pažljivo optimizovanom sistemu, sve animacije su glatke, bez ijednog zastoja, reakcije na dodir se mere delićima sekunde, tako da i nakon dužeg i aktivnog korišćenja telefona, odziv sistema ostaje odličan.

Blekberi Hab (Hub™) je nova perjanica kanadske kompanije, napravljena na osnovu iskustva drugih proizvođača (pre svega mislimo na Android i iOS). Dobija se prevlačenjem početnog ekrana nadesno i otkriva sve često korišćene servise i naloge.

Odatle možete pisati SMS poruke, četovati preko Blekberi mesindžera (koji sada podržava i video-pozive), ostavljati status na Fejsbuku, slati tvitove ili pisati mejlove sa neograničenog broja naloga. Sve to koristeći jedinstvene kombinacije poteza prsta, klika i lakoće korišćenja čuvene Blekberi tastature, koja sada dolazi u tač varijanti.

Tastatura predstavlja zaista jedinstveno rešenje, sa rešenjima koja do sada nisu viđena, a pritom je i neverovatno laka za kucanje. U stanju je da sama prepozna jezik kojim pišete, nudi vam reči na neupadljiv način (ako otkucate prva dva slova reči "Blekberi", ta reč će vam biti ponuđena, a možete je izabrati povlačenjem od slova nagore), a imate i mogućnost brisanja reč po reč, tako što dugme za brisanje vučete nalevo.

Još jedna stvar koja se mora naglasiti je ugrađeni brauzer na ovom uređaju, koji je svetlosnu godinu ispred konkurencije što se tiče brzine učitavanja i načina na koji to radi.

Da ne bude da samo hvalimo novi Z10, postoje stvari koje i dalje nisu sjajne. Pre svega, iako Blekberi tvrdi da postoji više od 70.000 aplikacija na Blekberi vorldu (njihova varijanta marketa), u praksi postoji malo dobrih aplikacija. U tu brojku računaju se i aplikacije koje su pravljene za starije verzije sistema, a koje mogu da se pokrenu na novom. Međutim, taj broj će sigurno biti veći kada (i ako) ovaj telefon dostigne veću popularnost.

Druga mana su mape, gde ne postoje karte Srbije, ali ni ostatak jugoistočne Evrope. Spore su i tamo gde ih ima i upotrebljivost im je veoma ograničena. Međutim, kako nam je rečeno u kompaniji, čim krene prodaja, i mape će postati dostupne.

Sve u svemu, ovo je sjajan telefon, i sasvim sigurno će ovu kompaniju vratiti u igru, na poziciju koju zaslužuje. Pored navedenih mana, postoji mnogo više vrlina koje ga krase i nadamo se da će se mnoge stvari ispraviti i poboljšati u predstojećem periodu.

Specifikacije:

Dimenzije: 130 x 65.6 x 9 mm, 137.5 g

Ekran: 1280 x 768 px, 4.2 inča

Kamera: Zadnja – 8MP, video 1080p@30fps, prednja – 2MP, video 720p@30fps

Procesor: Dual-core Qualcomm MSM8960 Snapdragon 1.5 GHz Krait

Memorija: 2GB RAM, 16GB ROM

Baterija: Li-Ion 180mAh

Pogledajte video-snimak:

(N. D. / M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. Zoidberg

    20. mart 2013 | 17:33

    Jedva čekam da dođe do nas, čuo sam da je perverzno dobar prvu verziju.

  • ?????

    21. mart 2013 | 10:26

    Kopija iPhona 5 bez veze

  • BBerry

    22. mart 2013 | 07:20

    Ma daj.... Blackberry - mrsh bre....smece nam uvaljuju....za te pare televizor mozes da kupis.. em je smece od softwera...bolji je Symbian ... nema free aplikacije a da valja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA