VEROVALI ILI NE: Pomoću Teslinog izuma od Beograda do Niša za 15 minuta! (VIDEO)

Voz "Tesla Hiperlup" bi razdaljinu između San Franciska i Los Anđelesa prelazio za pola sata, dok bi vam od Beograda do Pariza bilo potrebno sat i po, a od Beograda do Rima sat vremena

  • 24

Milijarder Elon Musk otkrio je detalje o tajnom vozilu koje bi radilo na principu Teslinog motora. To vozilo bi išlo dva puta brže od današnjeg najbržeg aviona.

Voz bi nosio ime "Tesla Hiperlup", a voz bi išao po strogo ustaljenom rasporedu i primao bi putnika koliko god bi to bilo moguće. Takođe, bio bi otporan na sve vremenske uslove, što ne bi odgovaralo onima koji uživaju u hladnim zimskim danima.

Iako mnogi Muskovu ideju smatraju za ludost, postoje i oni koji veruju da je ovaj projekat izvodljiv. Jedan od njih je i fizičar Brajan Dodson, koji je spreman da razmotri ceo konceprt funkcionisanja ovog voza i utvrdi tačan stepen izvodljivosti.

Ovaj voz bi, recimo, razdaljinu između San Franciska i Los Anđelesa prelazio za otprilike pola sata. Srpski rečeno − od Beograda do Niša bi vam trebalo oko 15 minuta vožnje!

Tako bi vam od Beograda do prestonice Francuske Pariza trebalo samo sat i po vremena vožnje, a poređenja radi, toliko vam danas treba brzim vozom od Beograda do Novog Sada.

Do Rima bi se stizalo za sat vremena, preko Hrvatske i Slovenije, a do prestonice Nemačke bi trebalo, takođe, nešto malo više od sat vremena.

Do Novog Sada bi se stizalo za sedam minuta, a do Podgorice bi trebalo nešto malo više od pola sata. Koliko vam danas u proseku treba od Borče do Novog Beograda, za to vreme bi "Tesla Hiperlup" vozom mogli da stignete od Beograda do Zagreba.

Brajan Dodson odbacio je dve teorije da bi "Tesla Hiperpul" mogao da koristi tunel vakum ili lansirne petlje koje ubrzavaju vozila pomoću elektromagneta duž kablovskog sistema.

Međutim, on veruje da bi voz mogao da se kreće kroz pneumatsko-transportni sistem koji se sastoji od zatvorene cevi.

Kako bi to izgledalo, pogledajte na videu:

Pred "Tesla Hiperlup" projektom je još puno izazova da bi došao u fazu realizacije, a 12. avgusta ove godine biće započet projekat procene izvodljivosti.

(Telegraf.rs/ CTV news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    18. jul 2013 | 21:16

    Mi koji jos metro nemamo....ovo mozemo samo da -procitamo.

  • Johnny

    18. jul 2013 | 22:15

    A Tesla bio Srbin,a Srbija nema ni metro.Ovo nece kod nas da ozivi ni za 500 godina

  • cica Draza

    19. jul 2013 | 00:45

    Rvat sve je kako ti kazes . Ziv bio sto godina i daj boze jos rvata da navuces na nase novine jer kod nas ima sta da se procita pametno. Ima po neki glup komentar ali vesti su vrhunske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA