Pogledajte kako izgleda Linux na ćirilici (VIDEO)

Od skoro je dostupna verzija Linux operativnog sistema na srpskom jeziku. Instalacija je veoma laka i traje desetak minuta, a linkove za preuzimanje možete pronaći u tekstu

  • 3

Serbian je GNU/Linux operativni sistem na srpskom jeziku. Dolazi podešen na ćiriličnu varijantu, a kroz sistemska podešavanja može biti odabrana i latinica, kao i ijekavica.

Ideja nije nova, i postoji već šest godina a potiče od jednog tada aktivnog Debian korisnika. Cilj je bio da se dobije stabilan operativni sistem koji će biti lokalizovan na naš jezik.

Fajl koji je dostupan za preuzimanje je veličine 1.3 GB, a na njemu se pored uobičajenih programa koji dolaze sa KDE grafičkim okruženjem nalazi i kancelarijski paket LibreOffice, video plejeri VLC i SM Player, kao i audio plejer Audacious. Što se tiče programa za pretraživanje interneta tu su Iceweasel i Chromium, ali i popularni program za video četovanje Skype.

Prednost u izboru softvera imali su programi koji su prevedni na naš jezik.

Za novajlije na Linux-u, instalacioni postupak možete pogledati ovde, traje desetak minuta i veoma je jednostavan.

Serbian će nakon instalacije zauzeti nešto više od 4 GB, tako da bi bilo poželjno da prilikom particionisanja hard diska, za udoban rad dodelite između 10 i 15 GB.

Na početku instalacionog procesa potrebno je da odaberete srpski jezik, dok će tastatura ostati na latiničnom rasporedu. Kada se sistem podigne, otvorite folder Dokumenti gde se nalazi nekoliko korisnih saveta. Kao najvažnije, sistem je podešen tako da se admin pristup dobija komandom, na primer kdesu dolphin ili kdesu systemsettings, a za GTK aplikacije gksu synaptic.

Za slučaj da na računaru već imate instaliran stabilni Debian sa KDE grafičkim okruženjem, nema potreba da instalirate Serbian, jer ćete u osnovi dobiti istu stvar, osim kompleta instaliranih programa i drugačijeg dizajna. U tom slučaju dovoljno je da vaš Debian obogatite sa Serbian grafičkim elementima koji su dostupni za preuzimanje.

Ovo je projekat naših ljudi i svakako im treba pružiti podršku u daljem radu, iako Linux kod nas ne koristi veliki broj ljudi. Ovu verziju operativnog sistem možete preuzeti na linku.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: debian-srbija.iz.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    21. januar 2014 | 14:06

    Verzija na srpskom jeziku (ćirilici) je dostupna za Ubuntu već godinama koliko mi je poznato, a to mu dođe kao najbolja distribucija linuxa. Stvarno ne vidim poentu...

  • Marija

    29. avgust 2014 | 09:45

    Za početnike u Linuxu i korisnike Windows-a je najbolje da počnu od live distroa Slax Serbian Linux, koji radi bez instalacije, a ima ćirilicu i latinicu odmah, bez podešavanja. Druga opcija je cp6 linux koji je razvijao tim FTN-a u Beogradu. Treća opcija je Zorin OS 6.4 Serbian.

  • Микица

    22. januar 2014 | 21:00

    Центос 6.4...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA