Emirati prvi uvode dostavu dronovima koji skeniraju oči

Program će početi testiranje u Dubaiju u narednih šest meseci, a Vlada se nada da će servis širom zemlje zaživeti za godinu dana

  • 4

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najavili su da žele da lična dokumenta svojim građanima dostavljaju uz pomoć bespilotnih letelica- dronova, koji će imati skener za otisak prsta i zenicu zbog sigurnosti. Amazon je nedavno najavio da želi da koristi dronove za dostavu svojih pošiljki.

- Ujedinjeni Arapski Emirati pokušaće da lična dokumenta poput ličnih karti, vozačkih dozvola i sličnih stvari, do svojih građana dostavlja uz pomoć dronova. Ovo je prvi ovakav projekat u svetu - izjavio je ministar Muhamed al-Gergavi za Rojters.

Vladin prototip drona koji će vršiti dostavu je oko 18 inča dugačak i u sebi će imati ugrađenu bateriju. Imaće četiri propelera uz pomoć kojih će leteti, a na vrhu će se nalaziti pregrada za dokumenta. Mašine će takođe posedovati i senzore za skeniranje zenice i otisak prsta zbog sigurnosti da dokumenta preuzima prava osoba.

Ovaj program će početi testiranje u Dubaiju u narednih šest meseci, a Vlada se nada se da će servis širom zemlje zaživeti za godinu dana.

- Za godinu dana naučićemo mogućnosti sistema i kakve sve usluge možemo da ponudimo ovim putem, kao i koliko daleko možemo da isporučujemo dokumenta, na kraju, kompletan servis biće dostupan u celoj zemlji - izjavio je Gergavi .

(Telegraf.rs / Izvor: cnet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA