Špijuniraju vas ovog trenutka: Prate sve što kucate, 200 miliona ljudi imaju ovu aplikaciju. Odmah je izbrišite

Otkriveno je da tastatura Go Keyboard lične podatke korisnika šalje na udaljene servere, koji nužno ne pripadaju GOMO Dev Teamu

  • 6

Stručnjaci komapnije AdGuard izdali su upozorenje o tome kako popularna tastataura za Android, Go Keyboard, špijunira svoje korisnike.

Dovoljno je 60 evra i svako može da vas špijunira preko prednje kamere telefona!

Otkriveno je da tastatura lične podatke korisnika šalje na udaljene servere, koji nužno ne pripadaju GOMO Dev Teamu. Kada bi se slali direktno developerima, moglo bi da se radi o nekoj vrsti dijagnostike, ali u ovom slučaju, velike su šanse da se radi o špijuniranju.

Ustanovljeno je da aplikacija tastature koristi i nedozvoljenu tehnikaliju putem koje može skidati i pokretati opasni kod.

Ukupno gledajući, GO Keyboard ima putem svoje dve aplikacije preko 200 miliona korisnika. Obe su relativno dobro ocenjene, s 4.4 i 4.5 zvezdica.

GO KEYBOARD KRŠI I GOOGLEOVE ODREDBE

Čitajući uslove korišćenja tastature objavljene na GO Dev Teamovim stranicama, ustanovljeno je da ovakvo ponašanje tastature krši i njihove vlastite uslove korišćenje. Povrh svega, GO Keyboard deli lične podatke odmah nakon instalacije, vrši komunikaciju sa serverima za praćenje, te da ima pristup osetljivim podacima na telefonu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

AdGuard ističe da je to relativno često ponašanje modernih aplikacija, ali zaključuje da takvo ponašanje krši pravila Google Play marketa.

AdGuard je svoj pronalazak prijavio i Google-u, te na kraju ističu da su i dopuštenja koja tastatura zahteva razlog za podizanje sumnje. Veliki broj dopuštenja koja traži, u kombinaciji s pokretanjem neovlašćenog koda predstavlja ogromne sumnje oko sigurnosti i narušavanja privatnosti.

U svakom trenutku, aplikacija može da promeni svoje ponašanje, te ne samo da ukrade e-mail adresu, već i da napravi sa telefonom šta god hoće. Ne sme da se zaboravi ni da se radi o tastatura, stoga se svaki unos podataka, osetljivih i nebitnih, vrši upravo preko nje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. septembar 2017 | 22:39

    ÑEMA ZASTITE NIKAKVE !!!!!📡

  • Zvrk

    26. septembar 2017 | 22:46

    Ne razumem čemu panika. Pa logično je da kad kupite bilo koji telefon, vi ostavljate informacije na njihovim databazama. Gde skladištite kontakte na primer! Gde se čuvaju mejlovi, gde ostavljate medije (za Facebook da i ne pričam). Potpuna privatnost u ovom svetu "NE" postoji. Jednostavno je kompletan sistem interneta i medije u njemu tako napravljen. Ne treba se previše uzbudjivati samo bitne stvari treba drzati na papiru.

  • Ja vvvv

    24. septembar 2017 | 22:50

    I sta mogu, bas ih ja zanimam. Vrlo sam bitan da bi trosili vreme na moje kuckanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA