≫ 

ČITAČ OTISKA PRSTA NA TELEFONU: Neverovatno je koristan, a mnogi uopšte ne znaju kako se koristi

Osnovna funkcija fingerprint senzora je da zameni dosadne šifre i spreči da neko neovlašćeno koristi vaš telefon, ali pored toga postoje opcije koje mogu da vam olakšaju život

  • 2

Kada pročitate tehničku specifikaciju savremenog pametnog telefona, gotovo je nemoguće da u njoj ne naiđete na stavku „Čitač otiska prsta“ ili „Senzor otiska prsta“ („Fingerprint Reader“ ili „Fingerprint Sensor“). Svi navedeni nazivi se zapravo odnose na istu tehnologiju, a reč je o biometrijskom skeneru otiska prsta koji ćemo u daljem tekstu zvati onako kako ga svi već zovu – čitač otiska prsta.

Šta su to Android Go telefoni - i zašto su tako jeftini?

Osnovna funkcija čitača otiska prsta je da zameni dosadne šifre i druge slične metode kojima se sprečava neovlašćeno korišćenje vašeg telefona. Drugim rečima, umesto da unosite dugačku šifru za pristup, dovoljno je da svoj prst prislonite na čitač otiska i vaš telefon će se za tren oka otključati. Naravno, da biste mogli da koristite ovu funkciju, najpre morate da obavite inicijalna podešavanja, tj. da telefon „naučite“ kako izgleda otisak vašeg prsta (ili više njih). Pored osnovne, čitači otiska prsta u savremenim pametnim telefonima mogu da imaju i dodatne funkcije koje ćemo kasnije objasniti.

Kratak istorijat i budućnost

Iako čitači otiska prsta za mnoge predstavljaju novu i relativno nepoznatu tehnologiju, prvi pametni telefoni sa ugrađenim čitačem – Toshiba G500 i G900, pojavili su se još 2007. godine. Dalji razvoj, usavršavanje i smanjenje troškova proizvodnje doveli su do komercijalizacije, i od 2013. godine ova tehnologija postaje neizostavni deo vodećih modela najvećih svetskih proizvođača. Kasnije, kako to obično biva u svetu tehnike, čitači otiska prsta stižu i na telefone iz srednje cenovne klase.

Toshiba G500 i G900 su bili telefoni sa kliznim mehanizmom kojim se otkrivala fizička (hardverska) tastatura, a na poleđini prednjeg dela nalazio se čitač otiska prsta. Ovaj sistem kasnije je zamenjen daleko praktičnijim i elegantnijim rešenjem u vidu male pločice koja je smeštena na prednjoj (ispod ekrana) ili zadnjoj strani telefona.

Foto: Telegraf.rs

Sledeći korak u evoluciji čitača otiska prsta je njegova ugradnja u ekran uređaja. Pojedini, manje poznati proizvođači, već su predstavili prve telefone sa čitačem otiska prsta ugrađenim u ekran, međutim, najveći svetski proizvođači pametnih telefona tvrde da tehnologija koju koriste njihovi rivali još uvek nije dovoljno usavršena, te da će je u svoje proizvode implementirati tek kada budu sigurni u kvalitet i performanse novog tipa čitača otiska prsta koji je još uvek u razvoju.

Koliko je čitač otiska prsta praktičan?

Većina korisnika svoje pametne telefone otključava unošenjem lozinke ili crtanjem šablona na ekranu. I jedan i drugi način mogu da budu nepraktični i dosadni, pogotovo ako telefon često otključavate tokom dana. Takođe, nijedan od ova dva načina zaključavanja ne garantuje da vaš telefon neće otključati niko drugi, na primer, osoba koja vam stoji iza leđa i vidi lozinku ili šablon koje unosite. Pored toga, postoje i špijunske aplikacije koje su u stanju da prepoznaju i zapamte vašu lozinku ili šablon i da ih neprimetno proslede na određenu email adresu.

Zaključavanje odnosno otključavanje telefona putem otiska prsta je mnogo bezbedniji način da sprečite neovlašćeno korišćenje. Čitači otiska prsta su u današnje vreme veoma brzi i prepoznaju vaš otisak za manje od pola sekunde! Dakle, samo prislonite prst na čitač i vaš telefon se otključava brže nego što trepnete.

Foto: Dušan Stojančević

Osim za otključavanje, čitač otiska prsta može da se koristi i za obavljanje drugih radnji, u zavisnosti od modela telefona. Primera radi, možete da podesite telefon tako da prilikom pokretanja određenih aplikacija zatraži otisak vašeg prsta. Ovo je korisno ukoliko svoj uređaj pozajmite nekome da obavi poziv, a ne želite da tumara po vašim porukama ili galeriji.

Takođe, sve više ljudi koristi svoje telefone za plaćanje u prodavnicama ili na drugim mestima. U ovim situacijama, prislanjanje vašeg prsta na čitač predstavlja ekvivalent unošenju PIN-a na POS terminalu.

Čitač otiska prsta kod nekih modela telefona može da se koristi i kao okidač prilikom fotografisanja. Zamislite sledeću situaciju: želite sebe da snimite kamerom sa zadnje strane telefona, ali, kako da pritisnete okidač koji se nalazi na ekranu kada ga i ne vidite? Biće dovoljno da dodirnete čitač otiska prsta, i telefon će momentalno snimiti fotografiju.

Foto: Dušan Stojančević

U ovom primeru, praktičnije je kada se čitač nalazi na zadnjoj strani telefona. Međutim, u slučajevima kada želite da otključate telefon dok leži na stolu, a bez podizanja uređaja, prednost je na strani čitača koji se nalaze na prednjoj strani, ispod ekrana. Eto još jednog detalja o kojem vredi da razmislite kada sledeći put budete kupovali telefon. U svakom slučaju, čitač otiska prsta je veoma korisna i praktična funkcija uz koju ste mnogo bezbedniji.

Na slikama koje slede, možete da vidite šta sve možete da uradite uz pomoć čitača otiska prsta na Tesla Smartphone-u 9.1. S obzirom na to da se čitač kod ovog telefona nalazi ispod ekrana, najzgodnije je da ga koristimo palčevima. S tim u vezi, telefon smo podesili tako da otisak palca leve ruke koristimo za otključavanje samog uređaja, a otiskom palca desne ruke direktno pokrećemo Google Chrome aplikaciju.

Foto: Telegraf.rs

Kako se podešava čitač otiska prsta?

Opcija za podešavanje čitača pomoću koje će telefon „naučiti“ da prepoznaje vaše otiske, nalazi se u „Settings“ meniju (Podešavanja/Postavke). Takođe, ova opcija može da se nalazi i u podmeniju „Lock Screen and Security“, u zavisnosti od modela vašeg telefona.

Kada je pronađete i tapnete na nju, telefon će tražiti da jedan prst više puta postavite na čitač, uz blago menjanje pozicije, kako bi mogao da očita otisak vašeg prsta iz više uglova. Nakon što telefon uspešno zapamti jedan prst, možete da ponovite postupak i dodate otiske drugih prstiju. Na primer, možete da snimite otiske oba kažiprsta ili oba palca, pa ćete telefon moći da otključavate i levom i desnom rukom.

Pogledajte kako sve to izgleda u praksi.

Foto: Telegraf.rs

Daljinac

(Telegraf.rs/Bojan Milojković/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Warhammer

    15. mart 2018 | 11:43

    Obavezno kao dodatnu opciju aktivirajte i otkljucavanje lozinkom ili glasom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA