≫ 

Koliko je bitcoin ZAISTA bezbedan od krađe?

Da li su sistemi zaštite bitcoina dovoljno dobri da možete da se osećate bezbedno?

  • 3

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava koliko je bitcoin zaštićen.

Bitcoin se štiti za sada najefikasnijim metodama kriptografske zaštite. Primenjeni su asimetrični kriptografski algoritmi u kojima se generiše par kriptografskih ključeva (javni i tajni) a koji se nalaze u određenoj matematičkoj relaciji.

Praktično se radi o dva velika broja ukoliko bi se primenio standardni RSA asimetrični algoritam. Bitcoin je otišao korak dalje i primenjuje kriptografiju eliptičnih krivih. Eliptične krive predstavljaju familiju krivih koje su definisane u matematici.

Foto: pixabay.com

Da ne bude zabune, ne radi se o elipsama već o posebnoj vrsti krivih definisanih u dvodimenzionom euklidskom prostoru. Umesto dva broja, u sistemu eliptičnih krivih se biraju dve tačke eliptičnih krivih, koje takođe moraju biti u međusobno definisanoj relaciji. Time se razbijanje kriptografskog algoritma čini znatno težim, praktično nemogućim.

Ukoliko bismo obim matematičkih izračunavanja potrebnih da se razbije RSA algoritam (što nije ni malo jednostavno) zamislili kao količinu toplote da se do ključanja zagreje jedna mala kašičica vode, za razbijanje algoritma eliptičnih krivih bilo bi potrebno toliko toplote da proključaju svi okeani na svetu. Istovetan kriptografski algoritam koristi Apple na svojim uređajima kao što su MacBook, iPad, iPhone itd.

Foto: Coindesk

Pored svih činjenica, ne tako davno, mogli smo pročitati vest da je jedna izraelska kompanija razbila kriptografski sistem Apple-a. Da razjasnimo, napad na ovakve sisteme se ne radi napadom na sam algoritam, što smo i sami mogli zaključiti da je beskorisno, barem sa danas raspoloživim hardverskim resursima.

Napad na ovakve sisteme se vrši napadom na lokacije gde se čuvaju kriptografski ključevi, a kada jednom dođemo do ključeva dalje razbijanje je dečija igra. Iz tih razloga smo u prethodnim nastavcima govorili o važnosti izbora bitcoin Wallet-a kao i o različitim vrstama i karakteristikama hardverskih bitcoin Wallet-a.

Ipak, opisanim kriptografskim sistemima preti velika opasnost koja nastaje razvojem kvantne kriptografije i kvantnog računarstva uopšte. Razvoj kvantne kriptografije ide u smeru preuzimanja apsolutnog primata i praktično će učiniti lako dostupnim kriptografske ključeve svih drugih kripto-sistema.

Foto: Pixabay.com

Imajući u vidu da se u slučaju bitcoina radi o novcu, opasnost koju donosi razvoj kvantnih kriptografskih sistema je očigledna. Istraživači koji su početkom ovog meseca učestvovali na konferenciji Financial Crypto 2018 i Santa Barbari, bili su toliko zabrinuti zbog mogućih efekata na tehnologije kripto valuta da su već počeli da tragaju za mogućim rešenjima. Jedno od razmišljanja je da se istraživanja fokusiraju na rekonstrukciju postojeće arhitekture bitcoina kako bi bila otporna na kvantne napade.

Sledeća od zanimljivih ideja kao moguće rešenje je predlog transakcije u dva koraka. Rešenje podrazumeva da javni ključ ostaje sakriven sve dok se bitcoini ne prenesu na kvantno bezbednu adresu sa koje se mogu povući ukoliko se ispostavi da javni ključ nije odgovarajući.

Očigledno je da pored različitih vrsta izazova koje kriptovalute moraju da premoste, na vidiku se nalazi sledeća prepreka. Da li će i kako kriptovalute premostiti sve izazove, ostaje da se vidi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA