≫ 

Međunarodni dan devojaka u IT-u: ITHS najboljoj učenici u takmičenju "Moja omiljena mesta u Srbiji" dodelio stipendiju

Međunarodni dan devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama obeležava se u celom svetu, a ITHS odlučio je da nagradi najbolje

  • 0

Ova manifestacija pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu još od 2010. godine i to u celom svetu, a na inicijativu Republike Srbije i tom prilikom odaju se priznanja ženama iz IT sektora.

U naredne tri godine biće uloženo 65 miliona evra u infrastrukturu za IT sektor: Premijerka najavila velike investicije (FOTO)

Dan se obeležava pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija sa ciljem većeg uključivanja devojaka i žena u IKT. Do sada je preko 300.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 9.000 proslava ovog dana u 166 zemalja.

Gošće ministarstva su učenice osnovnih škola iz Srbije, njih oko 200 iz Zrenjanina, Kraljeva, Kragujevca, Lazarevca, Šapca, Novog Sada, Valjeva i Uba. One su bile pozvane da učestvuju u nagradnom takmičenju sa video radovima – vlogovima na temu "Moja omiljena mesta u Srbiji".

Foto: Edu.tv

Kao najboji ocenjeni su radovi Maše Miladinović učenice OŠ "2. oktobar" iz Zrenjanina, Anđelije Rudnjanin i Željane Čingelić učenica OŠ "Vuk Karadžić" iz Kraljeva koje su na poklon dobile laptop računar. Najbolji rad poslala je Sara Bigić učenica OŠ "Svetozar Marković" iz Kragujevca koja je kao nagradu dobila stipendiju za četvorogodišnje školovanje ITHS škole iz Beograda.

Ulaganje u budućnost - ITS uručio vrednu donaciju Gimnaziji iz Kosovske Mitrovice

Dobrodošlicu gošćama poželela je državna sekretarka Tatjana Matić koja je pozvala na ravnopravnost žena u IT sektoru.

- Rizikujemo da najplaćenija zanimanja budu rezervisana za muškarce. Nemoguće je zamisliti danas neko zanimanje ili profesiju, a da ne zahteva određeni nivo digitalne kompetencije. Imamo podatak da je 90 odsto škola zainteresovano za IT u osnovnim školama, rekla je Matić.

Ceremoniji dodele nagrada prisustvovaal je i premijerka Ana Brnabić koja je imala samo reči hvale za ministarstvo, prisutne nastavnike i devojčice. Na samom početku obraćanja uputila je jaku poruku.

Foto: Pixabay.com

- Ne dozvolite da vam bilo ko kaže da nešto ne možete! Možete ad ostvarite svaku viziju. Vi živite u zemlji u kojoj je predsednik vlade žena, predsednik skupštine žena, Guverner Narodne banke Srbije je isto žena. Na velikom broju rukovodećih mesta u Vladi Republike Srbije nalaze se žene. Mi smo tu da vas podržimo i spremni smo da ulažemo u vaše obrazovanje. Otvorićemo tehnološke parkove u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, biznis inkubatore u nekim drugim gradovima kao i Start Up centre. Uložićemo 70 miliona evra u povezivanje škola kako bi učenje bilo lakše, rekla je premijerka Brnabić.

Nagrade za uspešne devojčice obezbedili su Univerzitet "Singidunum", Srednja škola za informacione tehnologije ITHS i srednja škola BIT Business & IT school iz Novog Sada.

Nakon ceremonije dodele nagrada u okviru panela uspešne predstavnice IKT javnog i privatnog sektora, internet autorke, kao i polaznice programa Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za prekvalifikovanje žena u IKT, predstavile su gošćama svoja iskustva u ovom sektoru.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA