5 saveta za uspešnu karijeru u razvoju softvera

Razmišljate li o karijeri u razvoju softvera?

  • 0

Razvoj softvera je veoma raznovrsna oblast koja može delovati nesagledivo, preobimno i zastrašujuće. Marti Burola, jedan od vodećih softverskih inženjera kompanije Enola labs, pružio je neke od najboljih saveta za one koji žele da se bave razvojem softvera, a ne znaju kako da počnu.

Savet # 1: Usredsredite se na jednu posebnu oblast

Foto: PIxabay

Softverska industrija je velika i nastavlja da raste svake godine. Možda imate jaku želju da odmah  naučite sve što postoji i razvijate komplekse aplikacije, ali važno je da prepoznate da čak i najjednostavnije aplikacije mogu biti izuzetno komplikovane, sa mnogo slojeva kodova „ispod haube“.

Generalno, razvoj aplikacija se može podeliti na dve oblasti – frontend i backend development. Domen znanja u ova dva područja je ogroman i retko ćete pronaći nekoga ko poznaje obe ove oblasti izuzetno dobro, ističe Burola. On savetuje da se potrudite da uvidite koja oblast vas najviše zanima i koncentrišete se na savladavanje tog područja.

Za početak je važno da krenete na predavanja i obuke koji će vam pružiti dobre osnove, kako biste uopšte mogli da razlikujete procese i mogućnosti koje su vam dostupne u ovoj karijeri.

Savet # 2: Uvek učite

Bez obzira na to da li želite da započnete svoju edukaciju u oblasti razvoja softvera, pripremate se za ulazak na tržište rada ili ste imali karijeru u trajanju od trideset godina, jako je važno da uvek nastavljate sa učenjem.

Pošto se usredsredite na usavršavanje specifičnog skupa veština, trebalo bi da ostanete u toku sa novim okvirima, tehnologijama i razvojem koji je povezan sa vašim poljem rada. Softverska industrija može biti izuzetno promenljiva, a trendovi mogu da se pojavljuju i smenjuju vrlo brzo.

Nemojte biti iznenađeni ako morate u potpunosti da „preuredite“ svoje veštine tako da odgovaraju trenutnim zahtevima tržišta rada u vašem području. Ako imate iskustva i interesovanja koja su vezana i za stvari van vaših glavnih veština, to vam može pomoći da lako pronalazite nove poslove, projekte i da sebi stalno otvarate nove mogućnosti.

Savet # 3: Morate da razumete kôd

Foto: Pixabay.com

Nemojte se plašiti da pogledate i kôd koji je pisao neko drugi i da pokušate da ga razumete. Ako se nađete na projektu sa talentovanim i iskusnijim kolegom, ovo je odlična prilika za vas.

Nemojte se ustručavati da pitate svoje kolege kada postoji nešto što ne razumete u kodu. Odvojite vreme da razbijete stvari na manje celine i potpuno razumete svaki konstrukt i ključnu reč. U ovim slučajevima spor i stabilan rad pobeđuje u trci i učiniće vas boljim programerom, tvrdi Burola.

Savet # 4: Komunikacija je ključna

Po prirodi, programeri imaju tendenciju da budu malo introvertniji.

Mnogi od njih mogu gotovo bukvalno da zaborave kako je to imati interakciju sa drugim ljudima nakon što gledaju u kodove celoga dana. Zato se uvek uverite da su imejlovi i poruke koje šaljete jednostavni, jasni i sažeti.

„Jednom prilikom sam dobio imejl od programera koji je bio tako loše napisan da nisam mogao da utvrdim da li mi postavlja pitanje ili je to što mi je napisao izjava“, kaže Burola.

Jednostavna i pravovremena komunikacija može učiniti da rad na projektu teče bez problema, i na kraju će vam pomoći u karijeri na duže staze.

Savet # 5: Svaki intervju za posao je mogućnost učenja

Foto: pixabay.com

Bez obzira na to da li ste na prvom intervjuu za poziciju programera ili ste imali dugu karijeru i spremni ste za nešto novo, važno je da svaki intervju za posao tretirate kao iskustvo i mogućnost učenja. Šon Kilijan, koji je operativni menadžer u kompaniji „Coding Dojo“, veruje da kandidati ne bi trebalo da se ustručavaju da zatraže od poslodavaca ili agenata da im objasne koje nedoumice imaju i zašto oklevaju da im ponude ulogu u kompaniji.

Ovo će vam pomoći ili da razjasnite sve nejasnoće u vezi sa određenim oklevanjima i nesporazumima koje ima poslodavac, ili da odredite koje su to veštine na kojima treba da radite kako biste na sledećem intervjuu bili uspešniji. To ne moraju nužno da budu vaše programerske veštine, to može da bude i način vaše komunikacije, sve ono što spada pod „meke veštine“.  Meke veštine su često ono što napravi razliku između dva kandidata koja imaju isti set veština i sličan nivo iskustva i znanja.

Ako želite da steknete veštine koje su vam potrebne da biste se bavili  razvojem softvera, ali da uz to steknete i meke veštine, onda je smer Softver Development na ITAcademy idealan program za vas. Više o ovom edukativnom programu možete da saznate na ovom linku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA