≫ 

3 koraka koja morate da prođete ako želite da postanete softverski inženjer

Sve što vam treba da ostvarite uspešnu karijeru

  • 1

Softverski inženjeri dizajniraju i razvijaju softverske aplikacije ili računarske sisteme.

Ako želite da budete softverski inženjer, treba da budete spremni na stalno usavršavanje i radno vreme koje nije ograničeno. Ako niste sigurni da li je ova karijera za vas, evo kojim koracima se do nje dolazi.

Postanite programer za 12 meseci: Ovaj programski jezik se najbrže uči

Korak 1: Saznajte više o karijeri

Foto: Pixabay.com

S obzirom na to da softverski inženjering obuhvata razne zadatke i opise poslova, prvi korak  bi trebalo da bude istraživanje ovog polja i opcija, a sledeći obrazovanje i obuka koji će vas pripremiti za određeni put u karijeri.

Tipovi softvera koje softverski inženjeri stvaraju, testiraju i procenjuju uključuju: poslovne aplikacije, mrežne kontrolne sisteme, operativne sisteme, baze podataka, računarske igre itd.

Softverski inženjeri mogu da koriste različite programske jezike. Oni koji prvenstveno rade sa kompjuterskim sistemima mogu da dizajniraju i implementiraju rešenja za osiguranje podataka i sigurnost sistema, kao i da prilagođavaju računarske sisteme kako bi zadovoljili potrebe klijenata. Oni takođe mogu da postavljaju intranete – mreže koje omogućavaju različitim računarima unutar organizacije da komuniciraju međusobno.

Korak 2: Steknite diplomu

Kako je najčešće minimalni obrazovni zahtev za rad u oblasti softverskog inženjeringa diploma, vaš sledeći korak je jasan. Inženjeri koji rade sa aplikacijama obično imaju diplomu u softverskom inženjerstvu, računarstvu ili matematici. Predavanja na računarskim smerovima na dodiplomskim studijama obično uključuju: osnove računarstva, strukture podataka, principe programskih jezika, softverski inženjering i računarsku arhitekturu.

Dodatni savet za uspeh:

Megi Nelson, softverska inženjerka u kompaniji Dropbox, savetuje svim budućim inženjerima da učestvuju u programima stažiranja. „Poslodavci često radije angažuju one koji imaju relevantno iskustvo, pored stečene diplome“, kaže ona. Studenti mogu da učestvuju u stažiranju tokom njihovog dodiplomskog obrazovanja kako bi poboljšali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Stažiranje takođe omogućava studentima da steknu iskustvo kroz praksu i nauče nove veštine od profesionalaca u industriji.

Korak 3: Sticanje srodnih iskustava i veština

Foto: Pixabay.com

Softverski inženjeri stalno dizajniraju nove softverske programe, pa bi zbog toga trebalo da budu veoma kreativni. Takođe bi trebalo da to budu osobe koje imaju jaku motivaciju i uživaju u  rešavanju problema, zatim matematičke i analitičke sposobnosti, kao i sposobnost rada sa apstraktnim konceptima.

Veštine komunikacije su takođe važne, jer moraju da komuniciraju sa inženjerima hardvera, dizajnerima, operativnim menadžerima, proizvođačima i krajnjim korisnicima kako bi uspešno razvijali softverske proizvode.

Iskustvo rada na poziciji na početnom nivou, kao što je specijalista za računarsku podršku ili računarski tehničar, može pomoći budućim inženjerima da razviju ove veštine i dobiju praktično iskustvo u ovoj oblasti.

Dodatni saveti za uspeh:

Ako ste odlučili da postanete softverski inženjer, razmotrite još tri saveta koja daje Nelson:

Steknite sertifikat.

Dobijanje sertifikata može pokazati određeni nivo kompetencije i pomoći vam da budete ispred konukurencije kada konkurišete za neki posao.

Nastavite sa obrazovanjem i obukom

Foto: code.edu.rs

Budući da se tehnologija neprestano menja, često se menjaju i zadaci u okviru posla koji rade softverski inženjeri. Poslodavci, fakulteti i univerziteti, privatne ustanove za obuku, prodavci softvera i profesionalna računarska društva nude nastavne seminare, obuke i stručno usavršavanje kako bi inženjerima softvera omogućili da steknu veštine koje su neophodne da bi se pratila promena tehnologije. Isto tako, danas postoji mogućnost učenja na daljinu.

Pripremite se za ulogu lidera na vreme

Mnogi stariji i iskusniji inženjeri softvera moraju da nadgledaju složene sistemske analize, dizajn i razvojne programe. Oni igraju aktivnu ulogu lidera, konsultanta i individualnog saradnika na različitim projektima. Oni pružaju analitičke savete u identifikovanju i primeni novih upotreba informacione tehnologije kako bi pomogli klijentima i kompaniji da postignu strateške ciljeve. Moraju da budu u stanju da upravljaju resursima, koordinišu programerske zadatke i nadgledaju tehničke planove projekta.

Sve to, osim stručnih znanja, zahteva i određene liderske veštine, pre svega veštine komunikacije, poznavanje načina motivacije i upravljanja timovima i slične, pa nije na odmet da na vreme krenete na obuke za rukovodstvo ukoliko vam liderske veštine još nisu jača strana.

Ako želite da postanete visokoplaćen softverski inženjer, više o edukaciji za ovu karijeru možete da saznate na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • theBoomer

    11. jun 2018 | 11:30

    Kvalitetan članak. Voleo bi da sam ga pročitao pre 5 godina . :) Kao senior, nisam bio spreman da preuzmem lidersku ulogu do kraja, želeo sam da nastavim da kodiram - odrađivao sam 'team management' i arhitekturni deo kad je moralo. Nisam se spremao za to karijera mi je stagnirala, tek sad 'hvatam priključak'.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA