Napad na kriptovalute izmenom vremena u timestamp-u: Nedostatak sistema kao vrata za napad

Vreme nastanka bloka u blokčejnu, vreme transakcije ili vreme kada je jedinica kriptovalute izrudarena predstavljaju značajne elemente koji se dalje koriste u procesu potvrđivanja akcija

  • 1

Vreme se neprekidno usklađuje sa serverom i na taj način se vrši neprestana provera aktivnosti u mreži kriptovaluta.

Uticaj veštačke inteligencije na kriptovalute

Na prvi pogled sistem deluje gotovo savršeno. Ipak, dešava se da se povremeno pojavljuju blokovi sa transakcijama ili izrudarene kriptovalute koje nose informaciju o vremenu svog kreiranja koja nije tačna. U okviru bloka se nalazi informacija koja se u terminologiji naziva timestamp ili vremenski žig.

Pretpostavka je da timestamp sadrži tačnu informaciju o vremenu kada je blok nastao kao i informaciju o vremenu izvršenja svake od aktivnosti. Ukoliko vremenski žig nije tačan mogu se desiti različiti problemi u sistemu kriptovaluta. Vreme svakog sledećeg bloka u blokčejn lancu bi trebalo da je veće od vremena u prethodnom bloku.

Postavlja se pitanje šta bi se desilo ukoliko je vreme narednog bloka manje od vremena prethodnog bloka. To bi značilo da je blok nastao pre svog prethodnika a to se protivi poimanju linearnog protoka vremena u Njutnovoj mehanici. U relativističkoj mehanici je Albert Ajnštajn izneo teorije i zakrivljenosti kontinuuma prostor-vreme kao i o postojanju vremenskih rupa pomoću kojih je moguće premostiti ogromne vremenske i prostorne razlike. Na osnovu asocijacije na pojmove relativističke mehanike, napad korišćenjem izmenom vremena u bloku je nazvan Time Warp Attack ili Napad zakrivljenosti vremena. U slučaju kriptovaluta se ne radi ni o kakvom relativističkom pojmu već o jednostavnoj izmeni vremena koje karakteriše nastanak bloka.

Foto: Goran Kunjadić

Manipulacijom vremenom mogu se generisati lažni blokovi koje će sistem prihvatiti kao validne. Na taj način napadač može obmanuti sistem i pribaviti sebi korist u vidu kriptovaluta koje će sticati nakon kreiranja lažnog bloka. Veoma je zanimljivo da se pojave upisivanja netačnog vremena dešavaju slučajno kao posledica grešaka u sistemu. Koliko je takvih „grešaka“ nastalo slučajno a koliko ih je namerno generisano, teško je reći. U svakom slučaju osobina sistema da ne reaguje na događaj kada mlađi događaj prethodi starijem predstavlja odličnu polaznu tačku za napadače.

Dodatni momenat u scenariju napada izmenom vremena predstavlja i vreme izvođenja same transakcije. Poznato je da je vreme izvršavanja transakcije koja se odvija u blokčejnu ograničavajući faktor blokčejn sistema. Iskustveno su dobijeni okviri u kojima se vreme izvršenja transakcija za bitkoin kreće od 10 minuta pa sve do deset sati a česti i znatno više. Pošto se radi o veoma širokom vremenskom opsegu jasno je da se može kreirati lažna transakcija odnosno lažni blok koji će bez ikakvih smetnji biti prihvaćen u blokčejnu. Pri tome je potrebno izračunati sve neophodne veličine što nije teško ukoliko se poznaju pravila izračunavanja.

Postoje različita viđenja na opisanu pojavu. Jedno od viđenja je da se radi o nasumičnim greškama, koje ne ostavljaju posledica i da na njih ne treba obraćati pažnju. Drugi pristup je da se radi o značajnoj slabosti i da joj je potrebno posvetiti vreme u cilju otklanjanja. Kakva će odluka biti doneta i kakve će biti posledice pokazaće period koji je pred nama.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris Stevanovic

    15. oktobar 2018 | 20:04

    Profesore, jos jedan edukativan tekst! Samo napred i vidimo se ubrzo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA