Evo kako da očistite i ubrzate svoj Android telefon

Jedan od najčešćih uzroka usporavanja telefona jeste prepunjenost njegove memorije

  • 0

Jedan od najiritantnijih aspekata korišćenja mobilnih android telefona jeste njihovo povremeno usporavanje i „kašljanje”.

Jedan od najčešćih uzroka ovakvih simptoma jeste prepunjenost telefona. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta i načina kako da očistite telefon i uštedite memoriju kojom raspolažete.

Koristite softver koji već imate u svom telefonu

Koju god verziju androida da koristite, u podešavanjima možete pristupiti panelu u kome ćete imati uvid u zauzetost memorije, kao i u raspoloživost slobodnog prostora. Važno je da s vremena na vreme proverite šta vam zauzima najviše prostora i rešite se nepotrebnih sadržaja.

Iako svi uvek prvo pomislimo na fotografije i video-zapise, nekada su upravo aplikacije te koje nam blokiraju operativni sistem i doprinose usporavanju svih aktivnosti. Zato redovno proveravajte opciju „Storage” i pratite kako se vaš telefon ponaša.

Smanjite fotografije

Svi noviji pametni telefoni raspolažu odličnim kamerama i prave fantastične fotografije. Međutim, svaka od slika koju napravite zauzima između dva i pet megabajta memorije. Zato s vremenom fotografije počinju da zauzimaju ozbiljan prostor u vašoj memoriji.

Naš savet je da instalirate aplikaciju Photo Compress koja će vam pomoći da smanjite sve fotografije koje ste napravili do sada, bez gubitka njihovog kvaliteta. Ovaj program pomoći će vam i da promenite dimenzije svih vizuelnih sadržaja, bez korišćenja računara i velikih, zahtevnih softvera poput Photoshopa.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prebacite svoje materijale na „cloud”

Sigurno ste čuli savet da morate redovno praviti backup, jer nikada ne možete znati kada može nešto da se desi s vašim telefonom. Pored pravljenja sigurnosnih kopija, ovo pomaže i rasterećenju telefona. Zato vam preporučujemo da podatke kopirate na oblak (engleski cloud).

Gde god da se nađete, u svakom trenutku možete pristupiti svojim podacima. Bilo da je reč o Google Drive Servisu, Boxu ili DropBoxu, dovoljno je samo da otvorite nalog i prebacite tamo svoje podatke. Uz pristupni mejl i šifru, s bilo kog uređaja, uvek ćete moći da otvorite dokumenta koja su vam potrebna.

Čistite telefon redovno

Ako želite da vaš telefon radi ispravno, onda morate redovno čistiti njegovu memoriju, koja je puna nepotrebnih, zaostalih podataka, koje ste pokupili prilikom pretraživanja interneta ili korišćenja neke aplikacije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Instalirajte aplikaciju CCleaner koja će vas s vremena na vreme podsetiti da je krajnje vreme da rasteretite memoriju i obrišete nepotrebne podatke. Ovako će vam sistem uvek biti svež i „čist”.

Kada rešite problem pretrpane memorije, primetićete i sami kako će telefon početi da radi brže i bez zastoja. Važno je da redovno proveravate kako telefon funkcioniše da ne bi došlo do zagušenja, pa da onda ponovo morate celu proceduru da ponavljate ispočetka.

Ako vas zanimaju svi načini na koje možete unaprediti korisničko iskustvo i mobilne telefone, upišite obuku za programiranje aplikacija za Android i saznajte kako sami da realizujete ideje na koje ste došli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA