Gejming industrija već sada zarađuje duplo više od muzičke i filmske zajedno, a gejmeri će uskoro i na Olimpijadu

Poređenja radi, filmska i muzička industrija zajedno su zaradile upola manje, tačnije oko 55 milijardi

  • 0

Gejming industrija je jedna od najprofitabilnijih u svetu i u prošloj godini zaradila je preko 100 milijardi dolara.

Najmoćnija konzola na svetu je stigla: Microsoft lansirao Xbox One X!

Poređenja radi, filmska i muzička industrija zajedno su zaradile upola manje, tačnije oko 55 milijardi.

Ako se pitate kako je to moguće, evo vam odgovora. Call of Duty, jedna od najpopularnijih pucačina u poslednjoj deceniji, čiji najnoviji nastavak igrače vraća u doba Drugog svetskog rata, izašla je početkom meseca i samo u prva tri dana prodaje zaradila više od 500 miliona evra.

Kada čujete te vrtoglave brojke, ne treba da vas čudi kako su video-igre mnogima odavno prestale da budu samo hobi.

Nekoliko profesionalnih gejmera u svojoj karijeri su već zaradili više od dva miliona dolara. Stotine drugih zarađuju na desetine hiljada dolara mesečno. Da bi to mogli, većina profesionalnih ekipa živi zajedno u istoj kući, trenira osam do 12 sati na dan, uz svakodnevno komuniciranje sa svojim fanovima. A njih je stvarno puno. Trenutno profesionalni svet video-igara aktivno prati gotovo 400 miliona ljudi.

Printscreen: Youtube/LoL Esports

Reč je većinom o publici mlađoj od 30 godina, koja uz današnju tehnologiju ne propušta nijedno veliko takmičenje. Primera radi, prošle godine samo u SAD-u finale jedne od najpopularnijih igara League of Legends putem interneta je pratilo čak 36 miliona ljudi. Poređenja radi, finale  NBA lige između Clevelanda i Golden Statea pratilo je pet miliona ljudi manje.

Svet video-igrica tu ne planira da stane. Naime, procene kažu kako će broj njegove publike i dalje nezaustavljivo rasti i to u tolikoj meri da bi uskoro takozvani E-sport mogao da postane olimpijski sport.

Organizatori Olimpijskih igara koje će se 2024. održati u Parizu najavili su da će razgovarati s Olimpijskim odborom o mogućnosti uvođenja video-igara u olimpijski program.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA