Ovaj čovek i njegov bot su tvorci 10 odsto sadržaja na sajtu Wikipedia

Šveđanin Sverker Johanson poseduje diplome iz lingvistike, građevine, ekonomije i fizike. Zajedno sa svojim botom dnevno napiše i po nekoliko hiljada članaka, a do sada se na popularnoj internet enciklopediji nalazi 2,7 miliona njegovih tekstova

  • 0

Sverker Johanson sigurno jedan od najplodnijih autora za kojeg verovatnoniste čuli. U pitanju je 53-godišnji Šveđanin koji preuzima zaslugu za pisanje 2,7 miliona članaka, odnosno 8,5 odsto ukupne kolekcije na Wikipedia-i. Njegov učinak daleko nadmašuje sve ostale korisnike.

Ovaj čovek ima diplome iz lingvistike, građevine, ekonomije i fizike, a najviše tekstova napisao je o retkim životinjama. Johanson je posebno ponosan na glanke o filipinskim gradovima.

Oko trećina ukupnih članaka je na švedskom jeziku, a ostatak je napisan u dve varijante filipinskog, jer je njegova žena Filipinka. Ovaj čovek koji poseduje nekoliko diploma kaže da je već dugo zainteresovan za "poreklo skoro svih stvari na svetu".

Međutim, drugi članovi Wikipedia zajednica mogli bi da se požale na njegov metod rada. Većina unosa koje je napravio ovaj Šveđanin, napravio je u stvari kompjuterski program (bot). Mnogi smatraju da botovi ne poseduju kreativnost koju imaju ljudi.

Johansonov program pretražuje razne digitalne izvore informacije, a zatim ih "pakuje" u članak. Kada je dobar dan, "Lsjbot" kreira i po 10.000 tekstova.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: online.wsj.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA