NOVI FEJSBUK ZAKON: Sve zablude i istine

Jedna od osnovnih stvari koju bi trebalo da zna većina korisnika popularne društvene mreže jeste to da se podešavanja privatnosti ne menjaju objavom bilo kakvog statusa

  • 4

Najpopularnija društvena mreža na svetu, Facebook, nedavno je promenila uslova korišćenja o čemu je i obavestila sve svoje korisnike. Kao i svaki put kada se desi neka ovakva promena, Facebook preplave statusi u kojima se pominju neki zakoni, propisi i pravilnici na koje se korisnici pozivaju i čime se oštro protive i ne dopuštaju Facebook-u da koristi njihove podatke.

Pored toga, oni proglašavaju autorska prava na svoje statuse, podatke i fotografije. Reč je zapravo o besmislenim lančanim prevarama koje je započeo ko zna ko, i ko zna kad, i koje nemaju nikakvog uticaja na privatnost koja je podešena na vašem Facebook profilu.

- Danas je na snagu stupio zakon o Facebooku. IZJAVLJUJEM da je za korišćenje mojih ličnih podataka i fotografija u svakom trenutku potreban moj lični pristanak (BERNSKA KONVENCIJA). Svako ko čita može kopirati ovaj tekst i objaviti ga na svojoj FB stranici. To će ga staviti pod zaštitu zakona. Obaveštavamo FB administraciju da je od ovog trenutku strogo zabranjeno objavljivanje, kopiranje, distribucija mojih ličnih podataka ili preuzimanje bilo kakve druge akcije protiv mene, na osnovu mog FB profila ili njegovih sadržaja. Sadržaj ovog profila je pod nevidljivom oznakom "PRIVATNO" i ne sme se narušavati. (UKC 1 1-308.1.103 i rimski Status). Ako izjavu ne objavite na svom zidu, smatraće se da ste pristali i dozvolili korišćenje ličnih, biografskih podataka, fotografija i ostalih stvari na vašem profilu kao i slanje virusa u svoje ime - samo je jedan od statusa koji su preplavili Facebook.

Između ostalog, jedna od osnovnih stvari koju bi trebalo da zna većina korisnika popularne društvene mreže jeste to da se podešavanja privatnosti ne menjaju objavom statusa.

Podešavanja privatnosti se jedino mogu promeniti ukoliko odete u opcije i izaberete sekciju "Privacy" (Privatnost). U tom delu možete podesiti ko sme da vidi vaše fotografije i stvari koje objavljujete, kao i ko vas može pronaći i kontaktirati na Facebook-u.

Kada je reč o vlasništvu i autorskim pravima nad fotografijama i statusima, čim ste otvorili profil na Facebook-u, pristali ste na njegove uslove korišćenja u kojima stoji šta sve on prati i na šta ima pravo, a to se naravno ne menja objavom statusa niti pozivanjem na Zakon o Facebook-u.

Uslove korišćenja popularne društvene mreže možete pročitati OVDE.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЖAН KЛOД

    3. decembar 2014 | 15:05

    jos uvek blejite na fejsu?

  • Neko

    3. decembar 2014 | 15:44

    Ja viđeo nekoliko njih ovo objavilo i ja sam ovo Bernska konvencija, svaki put čitao kao Beranska hahahaahahha

  • Bole

    3. decembar 2014 | 23:14

    Ovaj status je zapravo dobra stvar. Pokazuje koliko su ljudi informaticki nepismeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA