MISTERIJA REŠENA: Ove 4 stvari usporavaju surfovanje internetom!

Ako je vaše surfovanje internetom sve sporije, proverite stvari u nastavku kako biste ga ubrzali

  • 1

Ukoliko na računaru imate problema sa usporenim internet pretraživačima, ne bi bilo loše da proverite stvari koje se nalaze u nastavku, jer vam upravo one mogu pomoći da ovaj problem rešite.

PRE 46 GODINA POSLATA JE PRVA PORUKA PREKO INTERNETA: Evo šta je pisalo u njoj!

Zle ekstenzije

Ekstenzije koje imate instalirane na vašem internet pretraživaču mogu da značajno utiču na brzinu surfovanja internetom. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da prođete kroz listu svih instaliranih ekstenzija i obrišete one koje ne koristite. Promena u brzini će se odmah videti.

Ukoliko ste uradili prethodni korak, a i dalje imate problema sa brzinom, ne bi bilo loše da detaljnije pogledate koje ekstenzije najviše troše.

Na Google Chrome-u možete da odete u Menu > More Tools > Task Manager, i tamo ćete pronaći prozor koji detaljno pokazuje koliko memorije troši koji tab i koja ekstenzija. Za Firefox možete instalirati add-on pod nazivom "Memory extension" kako biste dobili istu informaciju.

Internet Explorer i Safari ne podržavaju ove mogućnosti.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Antivirusni softveri

Antivirusni programi usporavaju računar ali to će se najviše primećivati prilikom korišćenja internet pretraživača. Testovi koje je sproveo AV-Comparatives na Windows operativnom sistemu pokazali su kako su Avast, Kapersky i McAfee jako brzi, dok Avira i Sophos baš i nisu.

Loši pluginovi

Verovatno ne razmišljate previše o pluginovima za pretraživače jer uglavnom funkcionišu automatski. Ali ako ne rade efikasno, oni mogu da vam stvarno uspore surfovanje. Recimo, Flash je poznat po tome što je izrazito pohlepan za memorijom. Drugi pluginovi, poput Microsoftovog Silverlighta, PDF čitača, Jave i drugih isto nisu nežni prema resursima vašeg računara.

Najbolji način za rešavanje tog problema je uključivanje "click-to-play" komande za sve pluginove. U osnovi, to sprečava pluginove da funkcionišu automatski. U Google Chrome-u i Firefoxu to lako možete da uključite u podešavanjima, dok za Safari postoji ekstenzija "ClickToPlugin" koja radi manje-više istu stvar.

Foto-ilustracija: freeimages.com/mmagallan, get.adobe.com Foto-ilustracija: freeimages.com/mmagallan, get.adobe.com

Velika količina podataka za surfovanje

Internet pretraživači čuvaju ogromne količine podataka o tome šta ste sve otvarali i gledali na internetu. Osim što to može da stvori probleme sa privatnošću, ono može i da potencijalno uspori pretraživač.

Srećom ovaj problem se brzo može rešiti. U podešavanjima pretraživača potražite "Delete browsing history" i izbrišite sve, cookije, listu skinutih stvari, i sve drugo što vam ne treba. Pazite samo da ne obrišete nešto što vam je potrebno.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laf

    8. novembar 2015 | 23:33

    Odličan tekst. Zahvaljujem, posebno u vezi firefox extenzije. Inace, drug ima 16 GB RAM-a i windows instaliran na SSD-u i neverovatno koliko sve "vari" bez kočenja. Meni lično, posto koristim puppy linux isključivo, instaliran na starom lap topu sa jednim jezgrom, ovaj tekst ce pomoći da kontrolišem firefox sa instaliranim add-onsima i pluginovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA