SOPA brine Belu kuću

Tri Obamina savetnika na svojim blogovima izrazili su zabrinutost zbog spornih zakona, veruju da oni mogu ugroziti poslovno okruženje i slobodu govora

  • 0

Zvaničnici Bele kuće izrazili su zabrinutost juče zbog protiv-piratske legislature koja prolazi kroz američki Kongres, a koju su Gugl i Fejsbuk opisali kao “trapavu” a holivudski studiji i muzičke kuće kao preko potrebne za spasavanje poslova u Americi.

Na svojim blogovima, tri savetnika Baraka Obame napisali su da je veruju da SOPA (“Stop Online Piracy Act”) i drugi prateći zakoni mogu učiniti biznis na Internetu ranjivim na parnice i ugroziti slobodu govora na Mreži.

-          Svaki pokušaj borbe protiv onlajn piraterije ne sme dovesti do cenzure zakonskih aktivnosti na Internetu, i ne sme zabraniti inovativnost našeg dinamičnog biznisa, bilo velikog bilo malog – tvrde oni, uključujući i “cara sajber bezbednosti” Bele kuće Hauarda Šmita.

Ovo može biti signal da kabinet predsednika Amerike ne podržava ovaj skup zakona, i da je moguć veto Baraka Obame ukoliko oni budu izglasani u oba doma Kongresa.

SOPA ima za cilj da suzbije onlajn pirateriju američkih filmova, muzike i drugih dobara tako što će primorati Internet kompanije da blokiraju pristup stranim sajtovima koji nude materijal koji krši zakone SAD. Od američkih oglašavačkih mreža takođe može biti zatraženo da stopiraju onlajn oglase i linkovanje ka sajtovima za koje se ustanovi da distribuiraju piratske sadržaje.

Gugl uporno ponavlja da ova legislatura ide “predaleko” i da će ugroziti investiranje. Zajedno sa drugim velikim kompanijama na Internetu, poput Jahua, Fejsbuka, Tvitera i i Ibeja (eBay), zakupljivali su oglasni prostor u najvećim dnevnim listovima Amerike tražeći od vašingtonskih zakonadava da preispitaju svoj pristup.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA