Wikipedia na srpskom jeziku napunila 13 godina

Wikipedia na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Vikimedije Srbije

  • 1

Wikipedia na srpskom jeziku obeležava danas 13 godina od nastanka. Jubilej će, kako je najavljeno, biti obeležen okupljanjem urednika Wikipedia-e u kancelariji u Beogradu.

Wikipedia na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Vikimedije Srbije, koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja Wikipedia-e na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku verziju.

U prvoj godini je Wikipedia na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka. Danas na srpskom jeziku ima više od 330.000 članaka, 175.470 registovanih korisnika i 914 aktivnih urednika.

- Wikipedia je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo pre 13 godina - izjavio je predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković i dodao da je ono što je istrajalo jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima.

Foto: Flickr/nojhan Foto: Flickr/nojhan

Maljković veruje da će uvođenje vizuelnog uređivača privući nove urednike i olakšati njihov doprinos Wikipedia-e na srpskom jeziku.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju Wikipedia-e kroz brojne programe i projekte - obrazovni program (pisanje seminarskih radova), radionice uređivanja, uređivačke maratone, godišnje i mikro grantove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikau

    18. februar 2016 | 07:21

    Koristila sam je i sjajna je. Treba samo uvesti uze uredjlvacko telo radi preciznost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA