Da li je Amerika upravo IZGUBILA internet?

Internet nije ni u čijem vlasništvu, ali njegove određene delove zaista kontroliše američka vlada. Međutim, od danas će se stvari drastično promeniti

  • 21

Sudija u Teksasu je u poslednjem trenutku stao na kraj legalnim pokušajima da se blokira kontroverzna odluka da se Amerika odrekne ključnog sistema koji pokreće internet - Icann-a.

OVO SU NAJOPASNIJE POZNATE LIČNOSTI NA INTERNETU: Pazite kada ih guglate!

Pre svega, potrebno je reći da internet nije ni u čijem vlasništvu, ali da njegove određene delove zaista kontroliše američka vlada.

Jedan od tih delova je i Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), neprofitna organizacija koja je zadužena za koordinaciju i kontrolu načina na koji se imena web-sajtova uparuju sa pravim adresama koje su zapravo nizovi cifara, a koje korisnici ne vide kada u pretraživaču, na primer, ukucaju www.telegraf.rs.

Razlog zbog kojeg mnogi smatraju da je Amerika izgubila internet je taj što ICANN od 1. oktobra 2016. godine više nije pod kontrolom američkih vlasti.

Od danas će Icann biti nezavisan i kontrolu nad njim će imati kompanije, eksperti, akademici i države naravno, a svi zajedno će donositi odluke o načinu imenovanja stvari na internetu.

Ključna stvar je da korisnici ovu promenu neće osetiti.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Icann pomenute stvari radi još od 1998. godine, kada većina planete nije ni bila povezana na internet. Prelaskom Icann-a iz ruku Amerikanaca završava se tranzicija koja je trajala skoro dve decenije.

Protiv ideje da se Amerika odrekne Icann-a bio je i predsednički kandidat Donald Tramp, ali i njegov bivši rival Ted Kruz.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    1. oktobar 2016 | 23:26

    Mi i rusi cemo da bre izgubimo internet alje deco da se vise opametimo rusi su zlo ovog sveta znaju samo da prete nuklearkama rusi su zloooi opametise se vise vreme jee dok nije zadnji cas rusija i putin su najvece zlo ovog svetaaaaaa

  • BiH

    2. oktobar 2016 | 07:16

    Oni su vec odavno igubili i pamet a nesamo internet. Stetocine.

  • ,Sumadinac

    2. oktobar 2016 | 10:06

    @Pravda Amerikanci su bacali dve atomske bonbe na civile i nisu pretnja a rusi prete i jesu promeni dioptriju inace te zalim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA