Uspešno povezali ljudski mozak direktno na internet: Ovo bi moglo da promeni svet

Nakon priključivanja računara na mozak omogućeno je direktno upravljanje web-stranicama, onako kako ih svi vidimo na internetu

  • 5

Grupa naučnika Univerziteta Vits iz Johanesburga razvija potpuno nov način pristupa internetu - direktno putem mozga. Oni su sada prvi put uspeli da povežu ljudski mozak direktno na internet.

12 neočekivanih stvari kojima uništavate mozak, a radite ih svakodnevno!

Pored toga, oni rade i na novim načinima razmene podataka između ljudi i računara.

Za to su koristili uređaj elektroencefalogram (EEG) koji detekuje i meri električne signale mozga kako bi podstaknuo neurološku aktivnost koju šalje specijalizovani minijaturni računar Raspberry Pi korišćen u ovom istraživanju i koje prenosi i prikazuje podatke u obliku web-stranice na kojoj je moguće pratiti moždane aktivnosti.

Nakon priključivanja računara na mozak omogućeno je direktno upravljanje web-stranicama, onako kako ih svi vidimo na internetu, tj. kao kad koristimo klasičan miš i tastaturu.

Iako je istraživanje poprilično komplikovano i teško objašnjivo bez ogromne naučno-tehnološke i biološke terminologije, važno je istaknuti da je ovo prvo uspešno istraživanje ovakve vrste, koje je povezalo mozak čoveka direktno na internet. Naučnici istraživanjem pokušavaju da pojednostave čovekovo razumevanje vlastitih i tuđih mozgova, a cilj je istraživanja da omogući interakciju između korisnika i njegovog mozga.

Ovaj oblik komunikacije s internetom omogućio bi svima, koji su iz bilo kojeg razloga sprečeni da se na uobičajen način koriste internetom, ali i za istraživanje mašinskog učenja i dalja istraživanja prijema i odašiljanja impulsa i informacija u mozak i iz mozga.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Spajanje računarskog sistema za slanje i prijem podataka i ljudskih elektrokemijskih procesa u mozgu na višem nivou usledi će u nekom daljem trenutku jer je ljudski mozak potpuno drugačiji od računarskih jedinica i zahteva još puno istraživanja i dokazivanja.

Ako programiranje postane dovoljno napredno, moći ćemo da šaljemo električne signale, možda čak i u obliku podataka, u mozak osobe čija je ljuska pričvršćena na EEG čitač. Ipak, to je već daleka budućnost jer je mozak vrlo različit tip "procesora" u poređenju sa digitalnim računarom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bez dlake na jeziku sa pirsingom na jeziku

    20. septembar 2017 | 14:26

    Kakvi računari I mozak, Bog je ljude stvorio a ne Đavo!!!

  • .S. S.

    20. septembar 2017 | 14:13

    Ovakvo nešto sam ja gledao kao klinac 1995 naučnu emisiju američke televizije kada je čovek putem misli menjao kanale ovo što danas objavljuju sigurno je izmišljeno ko zna kad!

  • .S. S.

    20. septembar 2017 | 14:19

    Moj dobri prijatelj koji je imao starijeg rodjaka koji je radio u DB šezdesetih godina pričao mi je da njegov rodjak njemu jednom ispričao još osamdesetih godina da imaju telefone sa mobilnom frekcencijom koja je korišćena u radu o prisluškivanju da i ne pričam, prvo neki centi moći koriste sve te tehnologije u tajnosti posle kad dodju do savremenih uredjaja jednostavno prepuste običnom narodu tako i ova tehnologija biće dostupna masi jer sigurno postoji nešto mnogo bolje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA