≫ 

Facebook je nateran da prvi put u svojoj istoriji otkrije korisnicima svoja pravila o bezbednosti ličnih podataka - i šta mogu da rade sa njima

Želela to ili ne, kompanija će morati da da veću kontrolu korisnicima nad njihovim ličnim podacima

  • 0

Facebook je po prvi put u svojoj istoriji objavio svoje principe i pravila koja se tiču privatnosti korisnika, a uskoro možemo da očekuijemo i edukativne video klipove koji će korisnicima da kontrolišu ko ima pristup njihovim podacima.

Facebook napravio svoju jedinicu za vreme!

Kako se kompanija priprema na sve posledice novih zakona o zaštiti podataka u EU, njeni predstavnici najavili su da će korisnicima Fejsbuka pokazati kako da "barataju" podacima koje ova društvena mreža koristi kako bi im prikazivala oglase, kako da obrišu stare postove i šta se sa privatnim podacima dešava kada obrišu svoj nalog.

Facebook, koji im apreko 2 milijarde korisnika širom sveta, tvrdi da nikada pre nije objavio ove principe - a u pitanju su pravila koja se tiču načina na koji koristi podatke ljudi.

Ova najava, koju je objavila Erin Egan, zadužena za privatnost korisnika, deo je napora Facebooka da se spremi za nove regulative Evropske unije koji stupaju na snagu 25. maja, prenosi Guardian..

Foto: Pixabay.com

Ujedno, ovo bi mogao da bude najveće preuređenje pravila o ličnim podacima od rođenja interneta.

Pod novim pravilima, kompanije će morati da prijavljuju bilo kakve bezbednosne propuste u roku od 72 sata, ali i da dozvole korisnicima da prenose ili brišu podatke o sebi.

Facebookovi principi privatnosti, koji se razlikuju od uslova i pravila korišćenja sa kojma se slažemo kada otvorimo nalog, kreću se od davanja kontrole korisnicima nad njihovim podacima do davanja vlasništva korisnicima nad podacima koje dele.

- Jasno nam je da ljudi koriste Fejsbuk kako bi se povezali, ali ne želi svako da deli sve sa drugima - uključujući tu i nas kada je korišćenje podataka upitanju, stoji u blogu koji je Eganova napisala.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA